Varför är moderaterna så fientligt inställda till cirkus?

Janne Näsström

Publicerades: 17 april, 2016

 

cirkus_3_low

Varför tycker moderaterna så illa om cirkus? Det är ingenting som står i partiprogrammet, men i handling är det Sveriges mest cirkusfientliga parti. Bara under det senaste året har partiet riktat två hårda slag mot en bransch där jag delvis är verksam.

Sommaren 2015 skapade det moderata oppositionsrådet i Västervik rubriker i rikspressen genom att motioner om förbud mot vilda djur på den kommunala cirkusplatsen. Jag tog den lokala debatten och det slutade med att han drog tillbaka motionen, men utanför vår kommun är det många som tror att Västervik förbjudit djur på cirkus.

I sak ligger det till så här. I sommar turnerar fem svenska cirkusar med ett 50-tal tamdjur. Det finns inga vilda djur på cirkus i Sverige. Inför säsongen har alla kontrollerats av respektive länsstyrelse. Veterinärerna anmärkte bara på småsaker. Om motsvarande hade gjorts på tävlingar för hundar eller hästar, hade det hittats mycket mer.

För ett par månader sedan var det dags igen. Moderaternas gruppledare i Växjö gjorde en PR-kupp genom att kalla en seriös cirkusartist för strippa. Hon framträdde på en konferens ordnad av Sveriges kommuner och landsting.

Den moderate ungtuppen gjorde ett PR-klipp och blev omnämnd i samtliga riksmedier.

I verkligheten framträdde hon med ett av cirkusens mest klassiska nummer, chinese pole, med rötter i 1300-talet. Hon var klädd som kvinnliga atleter brukar, fast med glitter.

Moderaten från Växjö borde vid det här laget ha bett om ursäkt. Det har han inte gjort, utan hävdar fortfarande att numret var opassande, eller malplacé som han valde att uttrycka det, på en middag för viktiga kommunalpolitiker.

I helgen deltog jag i World Circus Day, anordnad av Akademien för cirkuskonstens bevarande i just Växjö. I enlighet med traditionerna hölls en högmässa med predikan av kaplan och biskop blandat med cirkusnummer.

De medverkande artisterna hade minimal klädsel. Med glitter. Biskopen gjorde inte en antydan om att det skulle vara opassande på en högmässa. Vilket får mig att undra om moderaterna är en filial till de kristna fundamentalisterna i USA.

Sanningen är en annan. Cirkus är en pytteliten bransch utan mäktiga lobbyister. Man kan utan risk sparka och slå på cirkus utan att riskera besvärande publicitet och röstflykt i den urbana medelklassen.

Istället spelar moderata politiker skamlöst på cirkusens låga status. Gräver man lite djupare finns där fördomar om tattare, giriga judar och tjuvaktiga zigenare.

Det här drabbar alla svaga grupper, inte minst småföretagare. Under flera år drev Skatteverket en kampanj om att småföretagare låg bakom nästan allt skatteundanhållande och svartjobb. Det var en lögn, deras eget utredningsmaterial visade att det mesta svartjobbet görs av privatpersoner vid sidan om en anställning. Och vilka det är som undanhåller skattepengar vet vi numera, när Skatteverket inriktar sig på storföretag och skatteparadis.

Och alltihop kokar ned till att det är bekvämt att skylla på någon annan, gärna svaga grupper utan lobbyister. Oavsett om det är cirkus eller småföretagare.

Bilderna är från högmässan, med lättklädd kvinna, kaplan och biskop.

 

 

cirkus_1_low