Varför köpte jag en Ipad?

Anders Andersson

Publicerades: 22 februari, 2011

Jag har blivit med Ipad, men vet inte riktigt varför.

För att jag behöver denna nya datapryl i jobbet? För att jag behöver den privat? För att jag tycker det är så kul med nya prylar? För att jag vill hänga med de unga och deras nya datateknik?

Egentligen tror jag att det främst är det senare. Genom att sätta mig in i ny teknik och ständigt omge mig med unga entusiaster och tekniknördar känner jag mig också ung och alerft av alla deras nya impulser.

När jag köpte min Ipad 32GB med 3G häromdagen fick jag se vilken envåldshärskare Apple är. Detta företag som erövrar datavärlden har satt den svenska priskonkurrensen ur spel. Jag gick till Apples egen butik vid Sergels Torg i Stockholm för att titta på den och tänkte sedan köpa den där den är billigast.

– Du kan lika gärna köpa den här. Apple har sett till så att ingen har lägre pris, sa säljaren.

Och så är det. Det skiljer bara några tio i pris mellan olika leverantörer. Förmodligen vet leverantörerna att de kan bli utan leverens om de sänker priset. De vill inte riskera att utsätta sig för det och vet att detta har hänt i andra branscher. Dessutom vet de att denna nya innepryl kan säljas till nästan vilket pris som helst.

Själv är jag tillvand genom min Iphone 4, en telefon som jag nu aldrig skulle kunna vara utan. Jag använder den ständigt – ringer, kollar mejl, skickar SMS, kollar nyheter, lyssnar på ljudböcker, kollar busstider, hitta rätt adress på stan, fotograferar, visar bilder . . .

Men Ipad, som är precis som en Iphone fast i större format? Nej, nödvändig känns den inte. Men kul.

Kanske vill jag ha storebror för att Apple fått mig att bli beroende av lillebror Iphone. Jag vill ju se vad storebor kan åstadkomma. Och den är lättare att skriva på, och jag tror till och med att den kan användas när jag producerar artiklar för Driva Eget.

Jag har sett att den är bra på att visa bildspel och filmer, och jag ska snart testa hur det är att läsa böcker med den. Tidningar där man kan kombinera text, bild och film passar utmärkt för Ipad, och jag imponeras över Aftonbladets sportbilaga i Ipad-version.

Min stora fundering är nu om det finns marknad för Driva Eget i Ipad-snitt, och hur en sådan i så fall skulle kunna göras. Vad tycker du? Jag är tacksam om du nu direkt skriver dina synpunkter i en kommentar under denna text.