VD har ordet del 2

Hanna Brodda

Publicerades: 30 augusti, 2010

Här fortsätter min analys inför Dina mediciners ettårsdag som infaller på onsdag den 1 september.

 

2. Publicistiken
Vi har nått ut och får genomslag. En medieprodukt utan läsare är fullkomligt meningslös. Inte bara för att den inte får annonser, utan för att det inte hjälper någon, det påverkar inte någons liv och ingen blir inspirerad till något. Där är tonen viktig, för krångligt orkar ingen läsa, blir det simpelt intresserar det ingen. Vi verkar faktiskt nå ut.

 

  • Journalistiskt har vi hittat rätt ton och blandning, även om det är ett jobb som fortsätter varje dag när det handlar om nyheter.

Dina mediciner är full av information som berör väldigt många, som fästing- eller svininfluensavaccin, men också om nya cancerbehandlingar som intresserar människor och anhöriga med en viss specifik ovanlig cancersort. På internet är det inget problem, en tidning med samma spretiga innehåll skulle inte få läsare, men en tidning på nätet kan vara flera tidningar i en. Jag som redaktör kan dessutom se och följa varje dag vad folk är intresserade av och erbjuda mer av just det. Dina mediciner är också med där det händer…

Läsarträff i Kungsan. I somras var jag som chefredaktör för Dina mediciner inbjuden som moderator för en debatt om kvinnor och medicinforskning på Karolinska Institutets dag i Kungsträdgården om forskning och hälsa. 

  • Våra läsare gör sitt jobb! De som använder mediciner skriver om det och berättar om sina erfarenheter. Frågar andra om råd och får svar av andra som kommit på en lösning för just den eller den biverkningen, eller vad det handlar om.

Jag blir överlycklig när jag ser att den här biten fungerar. Trots att jag har färre läsare än många stora tidningar, engagerar varje läsare sig mer.  Det kommer in fler inlägg, fler kommentarer och många fler mejl än på många andra redaktioner jag suttit på tidigare. Det handlar förstås om ämnet. Mediciner, hälsa och sjukdomar står över allt annat. Fungerar inte de sakerna som de ska blir inget annat meningsfullt. När rätt behandling satts in och livet återvänder, då vill man berätta om det. Och tvärtom, när läkare och expertis inte kan ge enkla svar och man själv letar desperat på nätet, då är det en befrielse att hitta hundratals andra odiagnostiserade med samma symptom och få höra om deras behandlingar.

Jag är journalist och tror fortfarande på oss som tredje statsmakt, pennans makt och allt vad det brukar heta. Men det här andra, det som internet har gett oss. Det är ännu större. Gemenskap och ett stort nätverk ger oss längre liv har många studier visat, det som internet ger oss. Större och bättre och mer än någon hade kunnat drömma om. Finns du där ute behöver du aldrig vara ensam, det är alltid någon vaken, någon som tänker som du. Vänta bara och se vad det gör med vår livslängd.

  • Lyckade samarbeten har inletts. Bland annat samarbetet med Expressen.se har ökat trafiken och gjort Dina mediciner mer känt. Fler samarbeten är på gång.