VD har ordet – första året

Hanna Brodda

Publicerades: 23 augusti, 2010

Ett år har gått. Jag ska utvärdera mitt första år med Dina mediciner och har valt att dela in enligt följande:


1. Affärerna
2. Publistiken och räckvidden
3. Grundarens personliga målsättning

I min prognos skulle alla dessa gått lika bra fram till nu, men så är inte fallet. Det var en klassisk lyckokalkyl gjord av en naiv entrepenör, som många entrepenörer gjort före mig och kommer att göra i framtiden. Kanske är det förutsättningen för att nya företag ska startas. Hade mitt företag legat på börsen nu skulle aktien rasat innan du hade hunnit läsa färdigt den här krönikan, men nu gör det ju inte det.
Två av tre områden har gått bättre än kalkylen, det skulle inte hjälpt upp börskursen, men det är väldigt kul för oss som jobbar med Dina mediciner.

Jag börjar bakifrån:
3. Grundarens personliga drivkraft

Här toppscorar vi hela vägen. Pappa mår så bra. Hela Dina mediciner-resan började med att jag letade information om de mediciner min sjuka och förvirrade pappa tog eftersom jag misstänkte att pillren han tog gjorde honom sämre, inte tvärtom. Jag fann inte det jag ville hitta, andras erfarenheter, artiklar om mediciner och hur de verkligen verkar för människorna. För ett år och ett halvt år sedan kavlade jag upp armarna och bestämde mig för att göra det själv. En tidning med informativ journalistik, alltid ur patientens synvinkel och en mötesplats för medicinanvändare. Dina mediciner var född.

Pappa Benny hade hemtjänst när jag drog igång. Han fick hjälp med att ta promenader två gånger i veckan, duscha och ett larm på armen han kunde trycka på när han ramlat. Han ramlade ofta. Näsan var bruten, tån sönderslagen och amputerad och han låg på sjukhuset för lunginflammation han fått av att ligga så mycket.

I dag är allt annorlunda. Han reser runt i skärgården och hälsar på sina släktingar, klipper gräset på landet och var den ende i familjen som klarade av att avliva och stycka tuppkycklingarna Harry Potter, Voldemort och Hedvig (Se bild nedan). Dessutom har han börjat jobba igen. Professor Brodda, 76 år, är inblandad i ett nytt varumärkessökprojekt för en internettjänst och levererar ett arkiveringssystem för dialekter till Uppsala Universitet. Livet leker och alla demensrykten dementerade.

Vad var det som hände? Jo, ett antal piller togs bort efter att jag, som många anhöriga jämte mig, hotat, lirkat och bönat inför doktorn. Däribland sömnmedlet Propavan.

Min personliga drivkraft har inte minskat för att pappsen tillfrisknat. Tvärtom. Det finns massor att göra och ju mer jag erövrar ämnet, desto mer intresserad blir jag. I höst ska jag plugga kvällskurserna Medicinens historia på Uppsala Universitet och Medicin för journalister på Karolinska Institutet. Under tiden ska medicinindustrin hårdbevakas, alla ska få ta del av de senaste behandlingarna och varje patient ska uppdateras med det senaste inför varje möte med vården. Det är min mission.


Nästa gång går jag igenom Dina mediciners affärsmässiga och publicistiska framsteg och motgångar. Vi ses då.

 

Benny Brodda fixar Coq au vin.