Verksamt.se – plågsamt löjligt

Hanna Brodda

Publicerades: 10 maj, 2010

Ett i och för sig naturligt och vettigt samarbete mellan Skatteverket, Bolagsverket och det lite mer flummiga Tillväxtverket har nu resulterat i något riktigt löjligt. En sajt som de valt att kalla verksamt.se. Precis som den rådande internet-trenden har de lanserat innan den är färdig och det är jag positiv till. Människor kan komma med synpunkter, men framför allt kan utvecklarna se och lära sig av hur människor i agerar på sajten och sedan göra det sista färdigt baserat på hur människor faktiskt i praktiken vill ha det.

Det löjliga som jag gnäller på är det andra. Den där lite crazystilen som ska få det att inte se ut som en myndighetssajt, trots att det verkligen är det. Mycket av Skatteverkets information brukar vara så krånglig och byråkratisk att den inte går att förstå utan en kurs i skatterätt, men nu har de verkligen tagit i alldeles för mycket åt andra hållet. ”Du kan skapa en affärsplan och registrera en näringsverksamhet” upplyser de om under loggan som är skriven i ett handstils-typsnitt. De får de att låta som att det är lite olika bra och trevliga grejer som kan ändras, fixas till och leka med som statusuppdateringen på ett Facebook-konto, men i själva verket är det uppgifter som kan leda till felaktiga skatteförelägganden och höga avgifter, du riskerar din a-kassa och din sjukförsäkring och du kan om du slarvar förmodligen riskera åtal. Det är ingen lek.

Det är så skojsigt att du inte förstår av som är offentligt och vad som är dina egna handlingar, sajten gör ingen skillnad på vad är en blankett och vad som är dina hemliga företagsanteckningar. Aldrig i mitt liv att jag skulle lägga upp min affärsplan för nykläckt företagsidé på verksamt.se. Den vill man gärna fila på det första året och inte vill man ha en gubbe från Skatteverket som påpekar att man minsann tänkt annorlunda för ett halvår sedan. 

Jag hoppas att de tror att de ska attrahera ungdomar med deras löjliga verksamt.se, men det värsta är att jag tror att de försöker nå kvinnor. Ljus design, en kvinnohand med sax och smycken pryder första bilden. Inte fel att vilja nå kvinnor, men lek inte Facebook med oss, varken unga eller gamla. Vi förstår skillnaden ändå.

Dessutom går inte heller verksamt.se att redigera i Firefox, precis som med e-deklarationen. Det går att börja, men inte att spara och skicka. Ni myndigheter som händelsevis vill nå ungdomar, prioritera inte Internet explorer, välj vilken annan webbläsaranpassning som helst, bara inte den.

Bra försök, men inte helt ärlig – detta är en myndighetssajt, försök inte leka något annat.

 

Hanna Brodda

chefredaktör Dina mediciner