Vi tycker om våra barn som de är

Janne Näsström

Publicerades: 11 februari, 2014

Varifrån kommer alla dessa perfekta unga kvinnor? Som låtsas att de aldrig gör fel, som blir arga och sura om någon annan brister i perfektion och som har kroppsideal och förväntningar på sin hud som bara skyltdockor och hårt photoshoppade modeller kan uppfylla.

Jag stöter allt oftare på dem i mitt dagliga värv. Jag intervjuar och fotograferar dem. Mina texter är aldrig tillräckligt bra utan ska knådas så att de blir så utslätade att de absolut inte sticker ut och avviker från strikta normer om hur budskap ska formuleras.

Mina bilder är aldrig tillräckligt bra, allraminst gäller det hur kvinnan själv ser ut. Det är bara att följa order och släta ut rynkor. avlägsna blemmor, retuschera begynnande påsar under ögonen och bleka svagt missfärgade tänder.

Jag tillhör generationen som är föräldrar till dessa unga kvinnor. Vad har vi gjort för fel när vi bibringat våra döttrar så förvridna uppfattningar om verkligheten? Min förhoppning som förälder är att du ska leva livet på dina villkor, så att du själv trivs, inte för att vara perfekt i andras ögon.

Jag talar för de flesta föräldrar när jag skriver följande: Livet är för kort och för värdefullt för att uppfylla en vansinnig norm om perfektion. Vi tycker om våra barn som de är.