Vi vann, men vem bryr sig?

Janne Näsström

Publicerades: 8 mars, 2015

I helgen deltog vi i svenska mästerskapen i trolleri, som hölls i Jönköping. Vi åkte dit utan några förväntningar att vinna, för det har vi inte tid med. Tävlingen var på samma gång VM-uttagning och segraren ska representera Sverige i Rimini 6-11 juli. Då ska vi stå på scen i vårt varietétält.

Och ska jag vara ärlig så hade vi inte en chans. Dels är han som vann, Håkan Berg, skicklig, innovativ och en stor scenpersonlighet. Dels ställde vi upp med vår tolkning av ett 60 år gammalt nummer, den extremaste versionen av avsågade damen. Det är ungefär som att sjunga en cover på Melodifestivalen.

Vi ville helt enkelt testa hur vi står oss i konkurrensen. Frågar du någon som bor i Västervik om oss, så vet de flesta inte om att vi trollar. Eller också kan de berätta att vi håller på med enklare trolleri för barn i ett partytält. Västerviksborna såg inte ens tältet, landets enda varietétält, när det stod nästan mitt i stan i två veckor.

Men de vet att jag trollar när jag går för att se kollegor uppträda. När jag anländer, kommer frågan om jag är där för att lära mig, under föreställningen böjer sig någon fram och säger ”det där kan du inte” och när jag lämnar så kommer sista spiken: ”Nu får du gå hem och träna”.

Möjligen lider jag av storhetsvansinne och överdriver vår egen prestation. Därför anmälde vi oss till Magi-SM i Jönköping.

Inför en fullsatt teater körde vi vår akt. Vartenda skämt, vartenda handgrepp satt. Och vi gjorde det på idealtiden åtta minuter. Går man under fem eller över tio minuter så blir man diskad. Efteråt blev det beröm och omkramningar. Särskilt mycket av den varan fick min hustru, för andra trollisar fattar hur enormt skicklig hon är.

Så kom prisutdelningen. Vi vann vår kategori illusioner, men konkurrensen var inte bedövande. Vi är inte så många i landet som kör stora illusioner.

Men så kom överraskningen. Vi vann Inge och Lily Pedros pris för mest underhållande akt. Jag upprepar, mest underhållande akt. Det är ju underhållning vi håller på med!

Vi var lyckliga när vi åkte hem på natten, i en bil proppfull med rekvisita. Mest underhållande akt. Och att priset är instiftat av två internationella storheter inom varieté och cirkus gjorde det hela ännu bättre. Det är ju det vi håller på med.

Nu återstår att se om någon bryr sig om det hemma i Västervik. Tillåt mig tvivla.