Vilka egenskaper är viktiga för en entreprenör?

Niklas Gerholm

Publicerades: 29 februari, 2016

Då jag började röra mig mot entreprenörsrollen trodde jag att alla entreprenörer var helgon. Det vill säga – de visste vad de gjorde, de gjorde saker rätt och framförallt var de krigare av rang. Jag hade fel.
Mina bloggar är ofta skrivna för er som är på väg in i entreprenörsrollen och känner er osäkra kring den. Det här är ytterligare en sån post men ack så viktig.
Att kriga
Vilka egenskaper är det som är viktigta för en entreprenör? Kreativitet säger du. Absolut. Men det beror lite på vad du vill göra. Nyföretagarcentrum är en utmärkt organisation för de som vill starta verksamheter och framförallt verksamheter som tidigare har gjorts. Då jag kom dit med en ide om en site för arbetslösa blev det lite fel i maskineriet. Men det fattade jag inte förrän långt senare. Siten blev ett av de projekt jag initierat och som misslyckats (den kom inte ens upp – och tur var det men det är en annan historia). I de fall där du försöker komma på nydanande idéer är naturligtvis kreativitet viktigt som sjutton.
Pengar säger du. Ja pengar är superviktigt. Om du utvecklar en app kan du göra det utan pengar till en början om du utvecklar den själv. Du jobbar kväller och helger för du är troligen inte så rik att du helt kan sluta jobba och det är heller inget jag rekommenderar. Men sen då? Det kostar att lansera en app. Inte minst i AppStore. Och sen… hur ska du få den synliggjord? Allt kostar pengar – till och med de saker man nästan bygger helt själv utan lagerkostnad, kontorshyra etc.
Driv? Jag skulle påstå att utan driv kommer du ingenstans. Man kan förstås skapa en produkt som är så beroendeframkallande att användarna driver fram produkten i sig som de tidiga sexchattsidorna. Fungerar bara motorn kan du ta betalt med reklam för folk är som flugor på en sockerbit. Men det är väldigt få produkter som fungerar på det sättet.
Förvånansvärt
Ändå är det intressant att se att det finns entreprenörer utan driv. Det finns de som hävdar att andra ska lösa problemen åt dem. Även om du har en massa pengar som möjliggör köp av tjänster så kommer ett oengagemang från din sida leda till att processerna avstannar, ebbar ut eller blir felaktiga. Ditt driv skulle jag säga är din absolut viktigaste egenskap. Utan den blir det ingenting.
Jag har träffat entreprenörer som håglöst planerat sin framtid och då jag kommit med idéer eller förslag har de hmmat lite och tittat ut i luften. Det förvånar mig för jag trodde att alla entreprenörer var krigare. Det har också gjort att en del av mina affärsidéer fallerar – bland annat de som bygger på drivna nätverk. Som en klok man sa till mig en gång: nätverkande är den sämtsa idén att bygga företag på. Och det finns en sanning i det.
Podcasters
Därför blir det nu oerhört intressant att se hur den här krönikan kommer bekräfta sig själv eller ej. Idag startade jag och min poddkollega Podcasters.se – en poddportal för alla Sveriges poddar som inte heter Fredrik och Filip eller Alex och Sigge. De som har svårt att nå ut. De som är små. Vi har givit dem en plattform där de kan presentera sin podcast, prata med lyssnare och andra poddare, nyta tips och idéer, betygsätta andras poddar med mera. Vad det blir av vet jag inte men vår vision är att rita om kartan något för Sveriges poddare och lyssnare. Följ gärna oss på podcasters.se
Btw startade vi en ny podcast som du hittar under blandbandet i podappar och på Facebook. En nostalgiresa från 70, 80 och 90-talet – ibland med kända gäster, senast komikern Marin Soneby. Väl mött.