Vill du slippa kalla samtal?

Redaktionen

Publicerades: 14 november, 2012

Är du beredd att ge LinkedIn 10 min om dagen – så kommer du öka försäljningen

Jag såg nyligen en undersökning på LinkedIn, där den som skapat den i Poll appen, frågade om vi i gruppen blivit kontaktade för ett jobb, uppdrag eller liknande och såg till min besvikelse att många svarade negativt, att ”LinkedIn” inte ger nåt. Men i min verksamhet är det tvärtom – jag får en massa spännande kontakter, frågor från människor som vill ha tips, och många av mina uppdrag kommer helt via LinkedIn.

Vad beror det på? När jag frågar vad de har haft för förväntningar (Mål), så säger många ofta att de inte egentligen haft några. Men hur kan man då tycka att LinkedIn inte ger nåt?

Jag ser också att de allra flesta som har ett konto på LinkedIn heller inte använder det särskilt ofta, utan mest för att tacka ja till diverse frågor. (Syfte). Så har du inget egentligt syfte med att synas eller använda LinkedIn ger det heller inte konkreta resultat (om du inte har nåt mål).


Så det är först när någon står inför en förändring (byta jobb, hitta medarbetare, marknadsföra företaget, hitta nya kunder) som man inser att LinkedIn nog är rätt bra. Men då måste man ha veta hur man gör och varför man gör det (Strategi). 

Och då brukar det börja hända saker, man uppdaterar sin profil och fyller i all viktig information om sig, rätt kontaktuppgifter, fin bild etc, uppdaterar Kompetenser & Expertiser (ser många som lägger till just dem nu), eftersom man börjar kunna ge. sk Endorsement, en enklare variant av rekommendation. Man börjar kolla upp sitt nätverk för att se vem som känner vem, vilka som jobbar inom ett visst företag för att se om man kan ta kontakt, söker på ”lediga jobb” etc. 

Som företag måste du tänka likadant


Är det företag du i första vill marknadsföra dig mot (B2B)? Ja då är LinkedIn det bästa säljprospekteringsverktyget

Men hur vore det om du som företag började planera för ovan med en uttalad Strategi, tydliga mål och en Taktik för din närvaro på LinkedIn? Vilken är din målgrupp, vilka segment ska du fokusera på, vilka produkter eller tjänster ska du marknadsföra, hur ska du få målgruppen att uppmärksamma dig, gilla dig, engagera sig och kommentera och t o m rekommendera dig till andra i sitt LinkedIn nätverk? 

Och vad ska det leda till? Ett möte förstås, en första initial presentation personligen. Genom att göra så här, behöver du inte hålla på med kalla samtal till företag och personer som inte har en aning om dig och ditt företag och där chansen att det blir ett nej, direkt i telefon är troligt.

Hur ska du skapa en LinkedIn strategi som ger resultat? Det är viktigt att du börjar i rätt ordning. Du själv t ex måste ha en professionell profil (privata) eftersom det är den som du i första hand använder i ditt ”säljprospekterande). Detta är enkla men tydliga saker som ger resultat. Sen gäller det att göra följande (Aktivitetsplan);

    Skapa en företagssida

    Lägg till så att företagssidan kan ha statusuppdateringar

    Uppmuntra potentiella kontakter att följa sidan

    Starta en grupp för folk som är intresserade av ert företags ämnen

    Skapa en posting plan med saker ni ska uppdatera med, tips, råd, artiklar, whitepapers, statistik, nyheter, etc

    Jobba med innehållet, så att det ni delar gillas, kommenteras, engagerar och delas vidare

Driv trafik till er webbplats och ha konkreta landningsidor som uppmanar besökaren till aktivitet

 

Ja, och sen då.. Jo hemligheten med LinkedIn (och andra sociala medier) är att vara aktiv och det kanske 10-15 min varje dag. Och bjud på dina kunskaper i små portioner så att de du vill nå börjar känna till din kompetens och börjar bygga ett förtroende.

 

Och detta kommer att ge konkreta resultat, och det kommer att öka trafiken till din webbplats, och väl där – när besökare är där gäller det att webbplatsen också inger förtroende, är tydlig och gör att besökaren kontaktar dig, laddar ner något och kanske t o m beställer (om det går).

 

Jag har skrivit ihop ett ”whitepaper”, 7 steg för att skapa en företagssida på LinkedIn, du får gärna ladda ner det här.