Vill vi ha det här samhället?

Henrik Hall

Publicerades: 3 juli, 2014

Jag har en kompis som driver café. Inte bara ett, utan två caféer och dessutom en restaurang. Hon jobbar nästan jämt, särskilt på sommaren och det händer att hon sover på en soffa på jobbet. Hon kan inte ta ut lön varje månad, men hon kämpar på och ser till att personalen får lön och att skatterna betalas.

En dag kom en kontrollant från Skatteverket på besök. I personalliggaren hade tre anställda ungdomar skrivit in sig med blyerts. I övrigt var alla noteringar i liggaren tydliga och klara, inga tecken på raderingar, ändringar eller utsuddningar. Personalen som fanns på plats var inskriven i liggaren. Ändå kostade blyertsnoteringarna 5000kr.

Skatteinspektören, som får en avtalsenlig lön av skattebetalarna, punktligt och ordentligt varje månad,  var kort i tonen och inte intresserad av förklaringar eller av att diskutera.

Min kompis, som från början kommer från ett annat land, men som smält in utmärkt i Sverige, är väldigt uppskattad av många människor och bidrar ekonomiskt till samhället, säger att hon allvarligt funderar på att flytta utomlands för att komma ifrån den svenska byråkratin och den njugga inställningen från myndigheterna.

Är det ett sådant samhälle vi vill ha, som driver ut entreprenörer och bötfäller företagare för småsaker?