Vinn tid på att dela upp boken i flera delar

Katarina Widoff

Publicerades: 5 juli, 2011

Förra veckan var det bokrelease. Vi var många som var där. Johan Lange, eller Johan P Lange som han kallar sig på nya boken (för att möta den kommande amerikanska marknaden har han lagt till med mellannamnets initial) releaseade sin första bok.

Den första boken är något speciellt. FÖRSTA gången man får se sitt namn på en riktig bok ger en speciell nydanande känsla.

När man har läst, läst om och ändrat, våndats och tillslut givit medgivande att det som står, exakt så som det står ska tryckas i stor upplaga. Utan chans till återvändo. Men det finns alltid en tröst. I andra upplagan kan fel rättas till, meningar uppdateras och kanske även förtydliganden göras.

Johan Langes bok handlar om hållbart ledarskap, utifrån hans eget koncept LUCK, som kommer få många delar framöver. Grundboken släpptes nu, ett smart sätt för att komma igång, få ut det man har skrivit och kunna börja förmedla sina teser.

Det är många som har i åtanke att ge flera böcker i ämnet, oavsett om de skriver det på första boken eller inte. De har redan tesen klar för hur böckerna och kapitlen ska delas in så att delarna blir fristående men ändå en helhet.

En fördel är att man äntligen blir klar och kan publicera sin bok, även om det bara är första delen. En annan att man håller marknaden varm med nyheter och nya inslag på den utstakade vägen.

Nackdelen kan vara att kunden inte tycker att man får allt på en gång, eller att det blir onödigt dyrt att behöva köpa flera böcker för att få helheten.

 

En fördel för dig kan vara att du faktiskt hinner skriva ihop ditt råmanus nu i sommar. Om du vet vad du har att förmedla förståss. För att en bok ska vara en bok och inte ett häfte anser jag att den bör ha 100 sidor eller lite mer. Det är ungefär 60-75 normalskrivna A4-sidor i word med normalstort typsnitt, hur många bilder och rubriker du väljer att ha med spelar också in för slutversionens antal boksidor.

Lycka till och glöm inte bort att också vara ledig!
Vi behöver vila och återhämtning också, men ibland kanske det är roligare att skriva på sin egen bok i solstolen på stranden än att läsa något någon annan har skrivit.

Vi ses i vimlet, kanske i en glasskö i solgasset! hälsar KOMFABs Katarina