Vinsten med att göra mer än vad du har betalt för

Max Söderpalm

Publicerades: 9 september, 2012

Ibland träffar man människor som ger det lilla extra.

Som det brinner om. Som är så engagerade i sitt jobb och så stolta över företaget dom jobbar på att det lyser om dom.

Det behöver inte nödvändigtvis vara bland oss som gör affärer. Det kan faktiskt lika gärna vara bland människor som har det som många kallar ”vanliga jobb”. Där ”vanlig” ofta kan översättas till att det inte krävs samma utåtriktade positiva energi som vi som säljer behöver för att lyckas.

I veckan som gick träffade jag en sådan människa, en vaktmästare. Jag skulle hålla en frukostföreläsning i stadens kulturhus, i en härlig biografsalong, perfekt lämpad för min föreläsning Den rätta gnistan.

Jag var som vanligt där i god tid och möttes av vaktmästaren som verkligen tyckte att det var viktigt att jag blev nöjd både med ljud, bild och ljus och som verkligen gav bästa möjliga service.

Det märktes verkligen att han var stolt över sitt jobb. Det bara sprudlade om honom. Redan före föreläsningen frågade han mig om han fick visa mig kontrollrummet, dom nya svindyra 3D-projektorerna och den nya teatersalongen när föreläsningen var slut.

Självklart ville jag det. Han var ju så stolt över sin arbetsplats.

Nu har jag en fråga till dig:

– Hur tror du att det går för honom på jobbet?

Självklart går det kanonbra. Tror du han fokuserar på allt det negativa? Obekväm arbetstid, sena kvällar eller dålig lön?

Inte en chans. Han fokuserar på det som är roligt på jobbet och är stolt för sitt jobb.

Han gör garanterat mer än han har betalt för.

I Tvärtom berättar jag om Andrew Carnegie, USA´s rikaste man genom tiderna och den person som lärde oss hur det egentligen går till för att bli framgångsrik.

Han lyfter fram just vanan att göra MER än du har betalt för som en av dom viktigaste egenskaperna för att lyckas på jobbet, stiga i graderna eller få högre lön.

Därför har jag nästa fråga till dig:

– Gör du med glädje mer än vad du har betalt för på jobbet?

– Nu får du ge dig Max. Jag har betalt för att jobba 8-17 och för att lösa dom arbetsuppgifter som ingår i min arbetsbeskrivning. Punkt slut!

– Då måste jag fråga dig: Har du tänkt på hur ditt jobb skulle förändras om du istället skulle tänka Tvärtom, på ett annat sätt? Så här:

1. Jag ska göra allt jag kan för att ge bästa möjliga service till mina kunder.

2. Jag ska lära mig allt jag kan om mitt företag och hur dom produkter och tjänster som jag säljer ökar vinsten åt mina kunder.

3. Jag ska i allt jag gör och allt jag säger visa alla att jag är stolt för mitt jobb.

En sak kan jag lova dig. Lyckas du med det kommer du nå precis alla mål som du har i ditt jobb. Du kommer få mycket roligare på jobbet och du kommer på lite sikt öka din lön ordentligt.

Det är därför som vanan att göra mer än du har betalt för är en av dom säkraste vägarna till framgång.

Din framgång!

Och du! Missa för allt i världen inte Masters of sales första veckan i oktober. Bruce King och jag kommer ge dig en säljdag som om du följer råden dubblar din försäljning på 8 veckor. Visst låter det intressant? Se en nyinspelad inspirationsvideo med Bruce här: 

Allt går!

– Max

Masters of Sales med Bruce och Max 1, 2 och 4 Oktober