Visa att du är generös och engagerad och inte alls ”mediakåt”

Anna Fagerström

Publicerades: 12 maj, 2012

Om man önskar sig något så ska man säga det högt, för då får man det.

Det var någon som försökte inbilla mig det för några år sen, när jag fortfarande jobbade på tidning, men jag var skeptisk. En av mina journalistkolleger sa rakt på sak: ”Jag behöver inte lära mig positivt tänkande, jag har redan en positiv inställning till allt jävla skit.”

Och här handlade det alltså till råga på allt inte bara om att tänka positivt, utan man skulle uttala sina önskningar också. Med hög och tydlig röst. Om man sa vad man ville ha, så skulle man få det. Ungefär.

Numera har jag insett poängen med det där. Om man inte säger vad man vill händer ingenting. Och vice versa – om man säger vad man behöver så finns i alla fall chansen för omgivningen att hjälpa till.

Men det finns ett sammanhang där man behöver vara lite försiktig med att vara alltför rakt på sak. Och det handlar om mötet med journalister.

Säg så här till en journalist: ”Jag vill vara med i din tidning”, och du har troligen minskat dina chanser att vara med, i stället för att öka dem.

För journalisten sorterar då in dig i kategorin ”mediakåt”. Ordet betyder ungefär ”någon som vill vara med i tidningen/tv/radio till varje pris, oavsett om den har något att säga eller inte.”

Är det någonting som de flesta journalister inte gillar, så är det människor som är vill vara med i medierna utan någon annan anledning än att de vill synas.

Whops. Sån vill man ju inte vara.

Så om man nu är en företagare som faktiskt vill använda medier för att marknadsföra sig och sitt företag – hur gör man då för att slippa framstå som ”mediakåt”? Ska man låta bli att säga ”Jag vill…” och vara tyst i stället?

Nej, gör så här: Hoppa över det där med att du själv kanske tycker det vore kul att vara med. Det du i stället ska prata om är vad du skulle vilja förmedla. ”Jag vill berätta för dina läsare/lyssnare/tittare om…” 

I stället för att verka mediakåt visar du då att du är en engagerad och generös person som vill hjälpa och inspirera andra med dina kunskaper.