<![CDATA[]]>

”Sälj lagret innan du lånar”

Redaktionen

Publicerades: 17 oktober, 2009

Här i lagerlokalen upptäcker programledarna i Vinna eller Försvinna vad Susan Wahlgren måste göra för att hennes företag Små Möbler ska ha en chans att överleva: – Sälj ut lagret innan du tar nya banklån.

Se hela TV-programmet här.

Susan Wahlgren i Vällinge är huvudperson i det senaste och femte avsnittet av Vinna eller Försvinna, som sändes på söndagskvällen.  Hon äger ensam företaget Små Möbler. Hon har världslicens för att avbilda Muminfigurerna på de barnstolar som hon säljer till återförsäljarna. Men hon har svårt att få så stor lönsamhet att hon kan ta ut en egen lön.

– Mitt problem är att jag inte fått hem möbler för 100 000 kr som jag beställt från en fabrik i Thailand. Därför är mitt sortiment för litet och jag måste få lån för att kunna erbjuda återförsäljare fler produkter.

Så sa hon vid TV-teamets första besök hos henne. Men när någon utomstående analyserar ett företag förändras ofta problembilden, och nya större problem kom upp till ytan.

Programledarna Anders Andersson och Eva-Britt Hult såg det hon inte själv såg och säger så här i programmet:

– Ditt problem är inte alls finansiering. Problemet är att du inte kan sälja ditt stora lager. Du måste göra något radikalt så att du får in mer pengar. Först då kan du börja fundera på att låna,

I programmet får hon sedan hjälp med att hitta ett e-handelsföretag som kan sälja stolarna, få fart på utlandsförsäljningen med hjälp av Exportrådet, öka marginalerna och dra ned på kostnaderna.
 

Här på Små Möblers kontor upptäcker Anders Andersson att företagets ekonomi  är sämre än vad Susan Wahlgren insett. Lagret har felaktigt tagits upp som intäkt och  den dagliga försäljningen täcker inte utgifterna.

Här på lagret anlyserar Anders Andersson  och Eva-Britt Hult Susan Wahlgrens problem.