100-tals småföretag riskerar konkurs

Gustaf Brickman

Publicerades: 19 september, 2012

I fredags stod det klart att betydande belopp fattas från de kontantdepåer dit Panaxias kunder levererat dagskassor. Enligt Svensk Handels uppskattningar kan det röra sig om upp emot en halv miljard kronor, och konsekvenserna för småföretagen kan bli ödesdigra.

– Butiker och andra företagare anlitar värdebolag för att dagskassorna ska vara i tryggt förvar. Nu visar det sig att hundratals miljoner kronor har försvunnit ner i ett stort svart hål. Om kunderna inte får tillbaka sina pengar är det en stor skandal, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

I dagsläget kan konkursförvaltaren inte ge något besked om hur stora förlusterna blir för handlare eller andra kunder till Panaxia. Det finns inte heller något besked om när de pengar som fanns hos Panaxia vid konkurstillfället den 5 september, kan betalas tillbaka. Ekobrottsmyndigheten är enligt konkursförvaltaren inkopplad för att utreda eventuella brott.

Enligt Panaxias konkursförvaltare så har de pengar som Panaxia hämtat in från handlare använts till att driva verksamheten som gått med förlust. Lite som vilket pyramidspel som helst.

– Det är vår bild, snarare än att det varit någon som hämtat pengar i väskor för egen vinning. Verksamheten har ju varit förlustbringande under ett antal år så vår uppfattning är att pengarna har gått till att täcka förluster. Pengarna har lånats in i verksamheten fast de egentligen ska ligga i separata system, säger Lars-Henrik Andersson som är advokat och konkursförvaltare för Panaxia, till Ekot.

Resultatet har blivit att kunderna fått sina pengar insatta på kontot allt senare, tills det till slut inte gick att hålla bedrageriet uppe.

Bland Panaxias kunder finns många butiker och företag inom handeln och andra branscher som hanterar kontanter. Allt från små enskilda butiksägare och stora kedjor levererar dagligen in hundratals miljoner kronor i kontanter till de uppräkningscentraler och kontantdepåer som säkerhetsföretaget håller.

– Att förlora endast några dagars dagskassor kan göra att man inte kan betala sina leverantörer. Jag är rädd för att det kan få stora konsekvenser, även konkurser, inom handeln, säger Per Geijer.