<![CDATA[Sär här ser de tre barnens skola ut i dag. Den måste snabbt byggas upp – och det kan göras med pengar som du kan bidra med. Foto: privat]]>

Hjälp oss att bygga upp deras skola i Nepal

Anders Andersson

Publicerades: 9 juni, 2015

De flesta av byns tusen hus är raserade av jordbävningen och barnen står utan skola. Med hjälp av entreprenören Björn Söderberg startar Driva Eget nu en kampanj för att samla pengar till de drabbade i Nepal.

Björn Söderberg startade sitt första ­företag när han var 16 år. Nu när han är 33 driver han ett internetföretag och ett städföretag i Nepals huvudstad Katmandu som ger arbete åt över 50 personer.

Men så kom jordbävningen som krävde över 7000 döds­offer och har raserat tusentals byar.

– Mina företag och mina anställda klarade sig, men många har fått sina hus totalförstörda och har släktingar som skadats. Hjälpbehovet är enormt, säger Björn.

Han var i Sverige och höll ­föredrag när katastrofen inträffade men tog sig snabbt tillbaka till sin hustru och son i Katmandu som var välbehållna.

Hans entreprenörskraft kom sedan direkt till användning. Han åkte runt och köpte upp så mycket byggverktyg som gick att uppbringa och skaffade fram mat och tält. I byn Jyamrung  delade han och hans fru ut tre ton mat och 250 presenningar och verktyg för att bygga.

Fyra nepalesiska byggnadsarbetare som han tagit med sig lärde ut hur man stöttar upp halvraserade byggnader och bygger temporära bostäder.

Hans koncept är att först hjälpa byborna att själva bygga upp sina egna temporära hus med hjälp av verktygen som han skaffat.

Björn Söderberg är redan i ­full gång med att planera nästa steg – återuppbyggnad av nya hus som kan klara en jordbävning. Han tänker börja med skolan som är en av de över tusen byggnader i byn som rasat samman. Ett byggföretag för detta är redan på väg att startas.

– I en ny fabrik ska vi tillverka stålskelett som ska klara en jordbävning. Dessa byggsatser ska packas ungefär som Ikea brukar göra och fraktas ut till byarna där byborna själva ­bygger vidare.

Han får hjälp med konstruktionsarbetet av svenska byggföretag, men för produktionen behövs pengar. Det kan Driva Egets läsare och andra hjälpa till med.

I Björns förra hemstad Växjö finns en organisation för det. Hans föräldrar har i flera år haft olika former av hjälparbete i välgörenhetsföreningen Tuki Nepal. Den är nu helt inriktad på jordbävningen och Björn tar direkt ansvar för att pengarna används på bästa sätt på ett snabbt och obyråkratiskt sätt.

– Jag kan garantera att allt som samlas in går direkt till de behövande, säger Björn.

De insamlade pengarna går först till arbetet med att bygga upp en ny skola. För att konkret visa hur pengarna används kommer Björn att lämna rapporter i en blogg, som han nu startat på Driva Eget.