<![CDATA[Selina Hami inspirerar till hållbar matkonsumtion genom att laga uppskattad vegansk och ekologisk mat. ”När jag startade företaget var jag köttätare, men nu känns det för enkelt att laga mat med animaliska produkter”, säger hon. Foto: Privat]]>

Selina inspirerar till hållbar matkonsumtion

Pernilla Sjöholm

Publicerades: 1 juli, 2016

Selina Hami är småföretagaren som bär stora frågor på sina axlar. Genom att laga vegansk mat försöker hon inte bara inspirera till en hållbar matkonsumtion utan också sammanföra människor världen över.

Medan Selina Hami studerade internationella relationer och drömde om att jobba i en hjälporganisation växte samtidigt intresset för matlagning.

– Jag började ifrågasätta saker, se dem i ett större perspektiv och applicerade mina nya tankar på matkonsumtion. Hur hållbart är det egentligen?

I det egna företaget Selina’s Organics lagar hon vegansk mat med hållbarhet och välgörenhet i fokus. Med hennes slogan ”where vegan is funky” vill hon visa att växtbaserad mat är kul och inte bara sallader och tofu.

– Det hela började med utmaningen att lära mig hur långt man kan nå med växter och gick sedan över till mer moraliska drag som vad jag vill stödja i livet. Mitt nästa projekt blir en kampanj jag kallar för ”what the funk?” där jag på ett roligt sätt vill få folk att ifrågasätta och engagera sig i frågor kring matproduktion.

Läs mer: Hon driver Sveriges första helveganska mejeri

Kunderna är mestadels större sällskap och företag som också vill att hon ska synas på eventen. Det ofrivilliga nätverkandet har gett en dominoeffekt på uppdragen.

– Alla som köper min mat uppskattar också profilen för hållbarhet, och vill därför lyfta fram att man har beställt från mig. En beställning gör att jag träffar 60 gäster och när uppdraget är slutfört är det redan nya grejer på gång.

Den enskilda firman startade hon utan att ha en färdig plan.

– Ett företag är ett sätt att utrycka sig på, som man alltid utvecklar och förbättrar. Det behöver inte vara så stort och komplicerat från början. Jag hyr kök per dag, lagar all mat själv, beställer budbil och gör hemsidan själv. Man måste våga ta det första lilla steget så kommer nya idéer och möjligheter hela tiden!

Se webb-tv: 3 miljösmarta tips från Hassan Moghaddam

Hon går på känsla, låter idéer bubbla i magen och blir nervös. Sedan kommer de logiska tankarna om finansiering och genomförande. Men allt löser sig menar hon:

– Jag brinner för det jag gör. Det handlar inte bara om att leverera mat. Jag älskar att dekorera, berätta om ingredienser och arbeta för ett större syfte. Så här vill jag leva.

Selina driver också välgörenhetsprojektet mat-för-mat. Med hjälp av egen finansiering och andras donationer reste hon i oktober 2015 och mars 2016 till Syrien för att sammanlagt dela ut 8,5 ton mat till 465 familjer.

– Jag är uppväxt med att plocka persikor i mormors trädgård i Ungern, följa med farmor till marknaden i Syrien och plocka körsbär i bergen i Libanon med pappa. Mat förde min familj samman och min förhoppning är att matprojekten i Syrien ska kunna koppla ihop folk från hela världen.