Tre riksdagsmän är bäst på företag

Redaktionen

Publicerades: 30 juni, 2009

Tre riksdagsmän är bättre än alla andra på företagarfrågor. Läs här vilka de är.

Jan Ericson (M), Marie Engström (V) och Krister Örnfjäder (S). Där har ni Sveriges mest företagsvänliga riksdagsledamöter inom alliansen respektive oppositionen.

De tre har varit flitigast med att väcka förslag och ställa statsråd till svars i riksdagsdebatter i företagarfrågor, visar Företagarnas politikerrankning 2008/2009 som presnterades under Almedalsveckan.

Inom oppositionen premieras Luciano Astudillo (S) för flest individuella initiativ.

–  I lågkonjunkturen är det viktigare än någonsin att fler brinner för våra frågor. Det är småföretagen som kan ta Sverige ur krisen, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Det är femte året i rad som Företagarna betygsätter och rankar Sveriges mest företagsvänliga riksdagsledamöter. Undersökning bygger på antalet motioner, interpellationer och frågor till statsråd som väckts under riksdagsåret 2008/2009. Även insatser i interpellationsdebatter har premierats i rankningen. Företagarna har betygsatt enskilda ledamöter ? inte hela partier.
 

I undersökningen granskas oppositionen för sig och regeringspartiernas ledamöter för sig på grund av deras olika roller i riksdagsarbetet. Totalt omfattas 123 ledamöter i arbetsmarknads, finans-, närings-, skatte-, socialförsäkrings- och utbildningsutskotten.

Liksom ifjol tar moderaterna hem årets rankning, åtta av de tio främsta är moderater. Noterbart är också att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ligger i topp bland oppositionens ledamöter.
Undersökningen har begränsats till frågor med tydlig företagskoppling inom arbetsrätt, arbetsgivaravgifter och skatter, regelförenkling, utbildning, trygghetssystem, upphandling, konkurrens, euron samt miljö och energi.