Till huvudinnehållet

Prova Driva Eget Plus utan kostnad i en månad. Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

De skapade sin dröm på Ystegårn

31 augusti, 2018 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning
Ystergårn
Ingen riktig branschvana och en placering som är allt utom central. Det borde inte funka. Men Emil och Josefin har lyckats locka besökare till Ystegårn och har gått från sommarkafé till året-runtverksamhet.

Restaurang, kafé, bed & breakfast, butik och konferens och håller kurser – mitt i vad somliga skulle kalla ingenstans. Emil Oldmark och Josefin Mörk har inte gjort det enkelt för sig.

– Från början var det egentligen bara ett sommarkafé. Man måste ju ha mat och lunch och sådär, så då tänkte vi göra enkel mat på enklast vis, men ändå vällagat och från grunden, säger Emil.

Utan erfarenhet som kockar fungerade det till en början att servera hamburgare, varmrökt lax och
potatissallad. Men med allt fler besökare och dessutom stora julbord blev till slut för mycket.

– Jag kan ju lära mig att göra en sill, men när det är fyrtio grejer och allting ska göras och tajmas och serveras varje kväll, då blir det för avancerat, säger Emil.

– Det har verkligen hänt jättemycket sedan starten, och nu har vi anställt kocken Micke på heltid året runt, säger Emil.

Möttes med skepsis

Att de skulle kunna anställa personal var långt ifrån en självklarhet när de började arrendera gården, som ligger i byn Hillsta, femton kilometer väster om Hudiksvall. Många tidigare verksamheter har kommit och gått här, och de möttes med skepsis när de berättade att de skulle ta över.

– Nu så här i efterhand undrar jag vad vi tänkte med. Hur trodde vi att vi skulle få folk att komma hit? frågar sig Josefin och skrattar.

De riktar sig dessutom till alla åldrar. De vill locka såväö tonåringar och pensionärer som barnfamiljer till gården.

– Det går ju emot alla marknadsföringsprinciper. Att öppna en restaurang mitt i ingenstans som riktar sig till alla, det är vad man inteska göra, säger Emil.

Men de verkar göra någonting rätt. Omsättningen har fördubblats för varje sommar sedan starten för tre år sedan. Förra sommaren hade Ystegårn Café och Bistro 15 000 besökare, något som också sätter press på ägarna.

– Kan vi stå och laga allt det på beställning? Hur gör vi för att det inte ska bli jättelång kö till lilla kassan? Det är roliga problem, men man måste ändå tänka på det, säger Josefin.Vackra sniderier

Ystegårn är en av få så kallade fyrbyggda hälsingegårdar som finns kvar. Fyra långsmala hus i en fyrkant med en innesluten gårdsplan. Detta var tidigare ett typiskt sätt att bygga hälsingegårdar, men i slutet av 1800-talet infördes ett laga skifte. Då skulle gårdarna i Sverige ligga närmare marken de tillhörde. De flyttades och byggdes upp på andra sätt. Det blev även mode att gårdarna i Hälsingland skulle se ut som herrgårdar, trots att någon adel inte fanns.

– Man tog bort ett hus, och då blev det liksom en huvudbyggnad och två flyglar, berättar Carina Rist, ordförande i stiftelsen som skyddar Ystegårn samt styrelseordförande för aktiebolaget som äger husen.

Jo, inte nog med att gården ligger lite avsides till. Den är k-märkt också. Det betyder visserligen vackra originaldetaljer – men också stora begränsningar för den som vill driva företag. Man får inte ändra hur som helst ...

Det som utmärker gårdarna i Forsa socken, där Ystegårn ligger, från andra hälsingegårdar är dess vackert snidade dörrar. Tre av Ystegårns är snidade med bibelcitat, slingor som påminner om vikingatid och mytologiska djur. Det ger serveringen en säregen prägel, men innebär också många utmaningar.

– Vi har bed & breakfast i den gamla gården och där skulle vi behöva få upp ett trappräcke. Det har vi hållit på med i två år nu, säger Josefin.

Stora planer

Hon och Emil har stora planer för Ystegårn. De vill ha fler events, som musikkvällar och ”Bonde-måndán” där man kan lära sig om och mata olika djur. De vill bygga en bagarstuga och hålla i fler kurser i byggnadsvård, odling och ystning av ost.

– Det finns jättemycket som vi skulle vilja utveckla för att verkligen göra det här till ett av de största besöksmålen i Hälsingland, säger Josefin.

Inte nog med det. Dessutom har de gjort en egen kollektion produkter med svårbegripliga ord på hälsingemål, som de säljer i butiken. Josefin hade länge haft en idé att göra något med dessa ord. När hon träffade Emil, som är uppvuxen i Stockholm, kändes idén ännu mer rätt.

– Jag förstod ju inte hälften av orden. Vi skrattade åt det och tänkte att vi skulle göra något av det. Nu hade vi ju redan en verksamhet här så då var det lätt att starta något nytt, säger Emil.

De tänker lokalt även när det kommer till maten. Sidfläsk och kött till hamburgarna kommer från Sörhoga Lantgård som är granne med Ystegårn, de flesta grönsakerna har odlats intill gården, bröd till hamburgarna kommer från Delsbo, det övriga brödet kommer från Bjuråker och fisken köps lokalt beroende på vad som finns tillgängligt.

– Det lönar sig nu när vi får fler kunder som uppskattar det. Det är inte optimalt ur tjäna pengar-
perspektivet att lägga ned så mycket tid som vi lägger på maten när man kan massproducera, men det är väl också därför två av de bästa kockarna i Hälsingland vill komma hit, säger Josefin.

Långsiktigt hållbart

De framhäver också att de inte bara strävar efter att driva ett ekologiskt hållbart företag, utan att även ha arbetsmiljömässig och långsiktig hållbarhet. De måste ha goda relationer.

– Vi kan inte bara pressa priser hur som helst, vi är ju grannar med våra leverantörer, så vi är beroende av bra relationer med dem, säger Emil.

För att förstå hur mycket tid de lägger på verksamheten ger Emil exempel på vad de anser vara en ledig dag: då jobbar de bara bara nio–tio timmar ... Varor behöver hämtas, saker på gården behöver lagas, mejl ska besvaras och bokföringen ska göras.

– Det går inte att sätta timmar på tiden vi lägger ned, för det är alltid all vaken tid, säger han.

– Sju dagar i veckan, haha. Men jag skulle inte byta det mot någonting annat, säger Josefin.

Att gå tillbaka till en anställning är inte aktuellt för någon av dem.

– Det är ju det här jag vill hålla på med och vara min egen på något vis, och bestämma över min vardag. Så nej, det finns inte på världskartan att gå tillbaka, säger Emil.

AV NIKLAS NORBERGNamn: Josefin Mörk och Emil Oldmark.

Plats: Ystegårn i byn Hillsta, 15 km väster om Hudiksvall.

Öppnade: Sommaren 2015.

Anställda: 4 heltid, 20 säsong/deltid.

Omsättning: 4 miljoner kronor.

Aktuellt: Vinst i Hylla Hudik-galan för årets turismföretag.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Spiris

Partner

Är lön eller utdelning bäst 2025 och 2026? Så här får du lägst skatt…

När du driver aktiebolag finns två huvudsakliga sätt att ta ut pengar från företaget: lön och utdelning. Men vad är mest fördelaktigt 2025 och 2026? Vad ger lägst skatt och flest förmåner? Och vad bör jag göra innan årsskiftet? Det ska vi reda ut nu – häng på!

Spiris_SoMe_IG avatar 180x180px
Spiris 14 november, 2025 Uppdaterades 17 november, 2025 7 minuters läsning
Lön eller utdelning

Foto: Spiris

Smart tips innan vi kör igång: Här kan du anmäla dig till ett kostnadsfritt, digitalt webbinarium om lön och utdelning. Webbinariet lär dig grunderna om utdelning och lön, hur dina val påverkar dig i olika situationer.

  • Vad är skillnaden mellan lön och utdelning?
  • När ska man välja lön eller utdelning?
  • Hur påverkar dina val olika situationer?
  • De nya förslagen kring 3:12-reglerna. Vad kan de innebära?

Rekommenderas varmt!

Så till saken – är lön eller utdelning bäst? Som (nästan) alltid beror det på flera faktorer, som dina inkomstbehov, företagets resultat och hur du bäst planerar din ekonomi på lång sikt.

Här reder vi ut skillnaderna, fördelarna och vad du bör tänka på för att göra det smartaste valet mellan lön och utdelning.

Psst! Vill du prova Spiris (och att bokföra) - gratis? Spiris är ekonomiplattformen för dig som vill driva eget utan att fastna i krånglig administration. Och självklart finns flera funktioner att testa. Välj mellan bokföring,  fakturering och lönehantering. Eller prova hela rubbet! Läs mer här.

Lön – tryggt och viktigt för framtiden

Månadslön för “vanliga anställda” är självklart, men det är inte lika solklart för alla företagare. Men visst, att ta ut lön från ditt aktiebolag är ofta det enklaste och mest direkta sättet att betala ut pengar till dig själv. 

Fördelar med att ta ut lön:

  • Ger pensionsgrundande inkomst: Din lön påverkar din allmänna pension och eventuella sjukpenninggrundande inkomst (SGI*).
  • Rätt till ersättning från socialförsäkringen: Sjukpenning, föräldrapenning och a-kassa baseras på den lön du tar ut.
  • Underlag för framtida lån: Många banker ser en regelbunden lön som tryggare än utdelning när de bedömer din kreditvärdighet.
  • Lön är dessutom en viktig faktor för både din personliga ekonomi och sociala trygghet.

Att tänka på:

  • Lön belastas med inkomstskatt och arbetsgivaravgifter (vilket ofta gör det till ett “dyrare” alternativ för både mottagaren och företaget jämfört med utdelning.)

Maxbelopp för SGI och pensionsgrundande inkomst
För att få den högsta sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) och pensionsgrundande inkomsten (PGI) behöver din årsinkomst uppgå till maximalt 7,5 gånger inkomstbasbeloppet. För 2025 är detta tak 588 000 kronor före skatt och för 2026 blir det 592 000 kronor. Inkomster över dessa belopp påverkar varken din SGI eller din allmänna pension, så det är viktigt att planera löneuttaget därefter.

*SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och är det belopp som ligger till grund för beräkningen av din ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet. Din SGI baseras på din årliga arbetsinkomst upp till ett visst tak. Om du inte har någon arbetsinkomst eller om du har en mycket låg inkomst, kan din SGI bli noll, vilket innebär att du inte har rätt till ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet. Därför är det sällan smart att bara ta utdelning.

Utdelning – skattefördelaktigt, men med krav

Utdelning* från ditt aktiebolag beskattas (till en viss nivå) med en lägre skattesats (20 procent) jämfört med lön. Utdelning är därför ett bra komplement till löneuttaget om du vill optimera din ekonomi.

*Utdelning är ett alternativ till lön, när företaget gör vinst och du vill få ut kapital från ditt företag.

Fördelar med utdelning:

  • Lägre beskattning: Skatten på utdelning är generellt sett lägre än inkomstskatten på lön.
  • Kostnadseffektivt för företaget: Utdelning belastas inte av arbetsgivaravgifter (men tänk på att bolaget måste betala bolagsskatt på vinsten, innan du kan ta ut utdelning).
  • Bygger på företagets vinst: Utdelning baseras på företagets överskott, vilket ger en möjlighet att ta ut pengar när det går bra för företaget.

Att tänka på:

  • För att kunna ta utdelning måste bolaget gå med vinst.
  • Din sjukpenning, pension och andra förmåner ökar inte av utdelning. Därför är det viktigt att kombinera utdelning med viss lön.

Det finns särskilda regler för hur stor del av vinsten som kan tas ut som utdelning till en lägre skattesats (läs mer om schablonregeln och huvudregeln här).

Schablonregeln, även kallad förenklingsregeln, är ett enkelt sätt att räkna ut gränsbeloppet för utdelning i ett aktiebolag. Varje år får du som delägare ta ut utdelning till en lägre skattesats (20 procent) upp till ett schablonbelopp som är baserat på 2,75 gånger inkomstbasbeloppet för året.

För 2025 är detta belopp 209 550 kronor. Regeln gäller oavsett bolagets löner eller vinst, vilket gör den särskilt fördelaktig för mindre bolag och företagare som inte har så höga löneuttag. (Låter det krångligt? Vi håller med, men vi ska göra vårt bästa för att sammanfatta i några enkla ord nu…)

Hur ska du tänka – lön eller utdelning?

Det bästa alternativet för dig är ofta en kombination av lön och utdelning. En vanlig strategi är att ta ut lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt (643 100 kr/år för 2025 och 660 000 kr/år för 2026). Det ger dig fulla pensionsrätter, sjukpenning och föräldrapenning, vilket är viktigt för din långsiktiga trygghet.

När du tagit ut tillräcklig lön kan du ta resten som utdelning, som beskattas lägre än lön – ofta bara runt 20 procent. Det gör att du kan ta ut mer pengar från bolaget till en lägre total skatt. Låt oss sammanfatta:

  • Lön ger social trygghet (pension, sjukpenning, föräldrapenning).
  • Utdelning ger lägre skatt på vinsten i bolaget.
  • Kombinationen gör att du både maxar tryggheten och minimerar skatten.

Därför är det smart att starta aktiebolag innan årsskiftet (skattefördelar!)

Det finns flera anledningar att starta aktiebolag innan årsskiftet. Här är de viktigaste:

  1. Bättre skatteplanering: Som ägare av ett aktiebolag har du möjlighet att ta ut utdelning till en lägre skattesats, men för att kunna tillgodoräkna dig utdelningsutrymme (dvs. beloppet som en företagare får ta ut som lågbeskattad utdelning från sitt aktiebolag), måste du äga bolaget redan den 1 januari. 

    Den som är registrerad som ägare av aktierna vid årets början, den 1 januari, får rätten att använda detta schablonbelopp för lågbeskattad utdelning. Om du däremot väntar till efter årsskiftet går du miste om möjligheten att utnyttja beloppet för 2025. Läs mer om hur det fungerar här.
  2. Slipp rusningen i januari: Många vill starta företag i början av året, och då kan det vara långa handläggningstider hos myndigheterna. Genom att starta nu slipper du vänta. Såklart är det allra enklast att välja ett lagerbolag (ett lagerbolag är ett färdigregistrerat aktiebolag som du kan köpa för att snabbt komma igång med ditt företag.)

Tips! Vill du också starta aktiebolag innan årsskiftet? Då ska du skaffa ett startklart aktiebolag, ett så kallat Lagerbolag. Det är ett snabbt och enkelt sätt att komma igång med sitt företag på. Och som ny kund hos Spiris får du ett lagerbolag på köpet – läs mer här.

Låt smarta verktyg hjälpa dig att ta beslut

Oavsett om du är nystartad eller har drivit ditt företag ett tag är det viktigt att ha koll på företagets ekonomi – rätt koll gör beslutet om utdelning eller lön väldigt enkelt. Så se till att ha en riktigt bra lösning där bokföringen och faktureringen skapas nästan av sig själv - till exempel Spiris. Prova kostnadsfritt här.

Så låt oss ta denna trevliga stund tillsammans i mål. Genom att förstå skillnaden mellan lön och utdelning kan du både minska skatten och få maximala förmåner. 

Och det absolut smartaste sättet att förstå strategierna – är att anmäla sig till det kostnadsfria webbinaret om lön och utdelning.

Lycka till!

Om Spiris
Att driva företag med Spiris är enkelt. Spiris är den flexibla ekonomiplattformen. Allt finns samlat och automatiserat med smarta funktioner – från bokföring till fakturering och lön. Det ger dig tid till att fokusera på rätt saker. Det vill säga att starta, driva och utveckla din företagsdröm utan krånglig administration. Läs mer på Spiris.se.



Ekonomi & Skatt

Ny brytpunkt för statlig skatt 2026 (och nytt prisbasbelopp) – här är siffrorna

Som företagare är det viktigt att ha koll på skattegränserna för att kunna planera löner, utdelning och privata uttag. Här går vi igenom vad som gäller från och med inkomståret 2026: brytpunkten för statlig skatt, prisbasbeloppet och vad du bör tänka på.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 15 november, 2025 Uppdaterades 15 november, 2025 2 minuters läsning
Ny brytpunkt fo¨r statlig skatt 2026

Foto: Unsplash

Vad är brytpunkten för statlig skatt?

Brytpunkten, eller den gräns där du börjar betala statlig inkomstskatt (för inkomst av tjänst), är ett viktigt riktmärke för privatekonomi – och för dig som aktiebolagsägare med lön eller utdelning. Om din beskattningsbara inkomst överstiger brytpunkten så tillkommer statlig skatt på delar av inkomsten.

Prisbasbeloppet för 2026

För inkomståret 2026 har Regeringen fastställt prisbasbeloppet till 59 200 kronor. Prisbasbeloppet används bland annat vid beräkning av socialförsäkringsförmåner – men påverkar indirekt även skatteplanering.

Bryt­punkten för statlig skatt 2026

Brytpunkten för statlig skatt för inkomståret 2026 blir då, om vi utgår från prisbasbeloppet, 660 400 kronor för personer som inte har fyllt 66 år vid årets ingång. Det motsvarar en månadslön på ungefär 55 033 kronor. För personer som fyllt 66 år vid årets ingång blir brytpunkten beräknad till 751 100 kronor, motsvarande cirka 62 590 kronor/månad. 

Vad innebär det för dig som företagare?

Planera lönen

Om du driver företag och tjänar nära eller över brytpunkten påverkas hur mycket du ”behåller” efter skatt. Exempelvis:

  • Om du har en årslön på 700 000 kronor och brytpunkten är 660 400 kronor, så börjar statlig skatt tillkomma på ca 39 600 kronor.
  • Genom att hålla lönen precis under brytpunkten (t.ex. 655 000 kronor) slipper du betala statlig skatt på lönen — vilket kan frigöra utrymme att plocka ut pengar på annat sätt (som utdelning) med lägre marginalskatt.

Utdelning och bolagsägare

För dig som ägare i ett aktiebolag handlar det om att kombinera lön och utdelning på ett skatteeffektivt sätt. Om lönen trycker upp dig över brytpunkten kan utdelningen bli ett viktigare verktyg för att undvika hög marginalskatt. Samtidigt behöver du följa reglerna för lön, gränsbelopp och underlag för utdelning.

Praktiska tips

  • Följ löneuttaget under året – om du når upp mot brytpunkten kan det vara dags att se över hur du strukturerar uttag det resterande året.
  • Om du har flera bolag eller kombinerad inkomst måste du se helheten – brytpunkten gäller total tjänsteinkomst.

Sammanfattning

  • Prisbasbeloppet för 2026: 59 200 kronor.
  • Brytpunkt för statlig skatt 2026 (baserat på orisbasbeloppet): 660 400 kronor (under 66 år) och 751 100 kronor (66 år eller äldre).
  • Som företagare är det centralt att planera lön och utdelning utifrån hur nära gränsen du ligger.
  • Genom aktiv planering kan du optimera efter skatt samtidigt som du följer regelverket.


Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.