Till huvudinnehållet

Kostnadsfritt digitalt event: Starta Eget 2026 – från idé till startklart bolag på 45 min. Läs mer

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

De skapade sin dröm på Ystegårn

31 augusti, 2018 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning
Ystergårn
Ingen riktig branschvana och en placering som är allt utom central. Det borde inte funka. Men Emil och Josefin har lyckats locka besökare till Ystegårn och har gått från sommarkafé till året-runtverksamhet.

Restaurang, kafé, bed & breakfast, butik och konferens och håller kurser – mitt i vad somliga skulle kalla ingenstans. Emil Oldmark och Josefin Mörk har inte gjort det enkelt för sig.

– Från början var det egentligen bara ett sommarkafé. Man måste ju ha mat och lunch och sådär, så då tänkte vi göra enkel mat på enklast vis, men ändå vällagat och från grunden, säger Emil.

Utan erfarenhet som kockar fungerade det till en början att servera hamburgare, varmrökt lax och
potatissallad. Men med allt fler besökare och dessutom stora julbord blev till slut för mycket.

– Jag kan ju lära mig att göra en sill, men när det är fyrtio grejer och allting ska göras och tajmas och serveras varje kväll, då blir det för avancerat, säger Emil.

– Det har verkligen hänt jättemycket sedan starten, och nu har vi anställt kocken Micke på heltid året runt, säger Emil.

Möttes med skepsis

Att de skulle kunna anställa personal var långt ifrån en självklarhet när de började arrendera gården, som ligger i byn Hillsta, femton kilometer väster om Hudiksvall. Många tidigare verksamheter har kommit och gått här, och de möttes med skepsis när de berättade att de skulle ta över.

– Nu så här i efterhand undrar jag vad vi tänkte med. Hur trodde vi att vi skulle få folk att komma hit? frågar sig Josefin och skrattar.

De riktar sig dessutom till alla åldrar. De vill locka såväö tonåringar och pensionärer som barnfamiljer till gården.

– Det går ju emot alla marknadsföringsprinciper. Att öppna en restaurang mitt i ingenstans som riktar sig till alla, det är vad man inteska göra, säger Emil.

Men de verkar göra någonting rätt. Omsättningen har fördubblats för varje sommar sedan starten för tre år sedan. Förra sommaren hade Ystegårn Café och Bistro 15 000 besökare, något som också sätter press på ägarna.

– Kan vi stå och laga allt det på beställning? Hur gör vi för att det inte ska bli jättelång kö till lilla kassan? Det är roliga problem, men man måste ändå tänka på det, säger Josefin.Vackra sniderier

Ystegårn är en av få så kallade fyrbyggda hälsingegårdar som finns kvar. Fyra långsmala hus i en fyrkant med en innesluten gårdsplan. Detta var tidigare ett typiskt sätt att bygga hälsingegårdar, men i slutet av 1800-talet infördes ett laga skifte. Då skulle gårdarna i Sverige ligga närmare marken de tillhörde. De flyttades och byggdes upp på andra sätt. Det blev även mode att gårdarna i Hälsingland skulle se ut som herrgårdar, trots att någon adel inte fanns.

– Man tog bort ett hus, och då blev det liksom en huvudbyggnad och två flyglar, berättar Carina Rist, ordförande i stiftelsen som skyddar Ystegårn samt styrelseordförande för aktiebolaget som äger husen.

Jo, inte nog med att gården ligger lite avsides till. Den är k-märkt också. Det betyder visserligen vackra originaldetaljer – men också stora begränsningar för den som vill driva företag. Man får inte ändra hur som helst ...

Det som utmärker gårdarna i Forsa socken, där Ystegårn ligger, från andra hälsingegårdar är dess vackert snidade dörrar. Tre av Ystegårns är snidade med bibelcitat, slingor som påminner om vikingatid och mytologiska djur. Det ger serveringen en säregen prägel, men innebär också många utmaningar.

– Vi har bed & breakfast i den gamla gården och där skulle vi behöva få upp ett trappräcke. Det har vi hållit på med i två år nu, säger Josefin.

Stora planer

Hon och Emil har stora planer för Ystegårn. De vill ha fler events, som musikkvällar och ”Bonde-måndán” där man kan lära sig om och mata olika djur. De vill bygga en bagarstuga och hålla i fler kurser i byggnadsvård, odling och ystning av ost.

– Det finns jättemycket som vi skulle vilja utveckla för att verkligen göra det här till ett av de största besöksmålen i Hälsingland, säger Josefin.

Inte nog med det. Dessutom har de gjort en egen kollektion produkter med svårbegripliga ord på hälsingemål, som de säljer i butiken. Josefin hade länge haft en idé att göra något med dessa ord. När hon träffade Emil, som är uppvuxen i Stockholm, kändes idén ännu mer rätt.

– Jag förstod ju inte hälften av orden. Vi skrattade åt det och tänkte att vi skulle göra något av det. Nu hade vi ju redan en verksamhet här så då var det lätt att starta något nytt, säger Emil.

De tänker lokalt även när det kommer till maten. Sidfläsk och kött till hamburgarna kommer från Sörhoga Lantgård som är granne med Ystegårn, de flesta grönsakerna har odlats intill gården, bröd till hamburgarna kommer från Delsbo, det övriga brödet kommer från Bjuråker och fisken köps lokalt beroende på vad som finns tillgängligt.

– Det lönar sig nu när vi får fler kunder som uppskattar det. Det är inte optimalt ur tjäna pengar-
perspektivet att lägga ned så mycket tid som vi lägger på maten när man kan massproducera, men det är väl också därför två av de bästa kockarna i Hälsingland vill komma hit, säger Josefin.

Långsiktigt hållbart

De framhäver också att de inte bara strävar efter att driva ett ekologiskt hållbart företag, utan att även ha arbetsmiljömässig och långsiktig hållbarhet. De måste ha goda relationer.

– Vi kan inte bara pressa priser hur som helst, vi är ju grannar med våra leverantörer, så vi är beroende av bra relationer med dem, säger Emil.

För att förstå hur mycket tid de lägger på verksamheten ger Emil exempel på vad de anser vara en ledig dag: då jobbar de bara bara nio–tio timmar ... Varor behöver hämtas, saker på gården behöver lagas, mejl ska besvaras och bokföringen ska göras.

– Det går inte att sätta timmar på tiden vi lägger ned, för det är alltid all vaken tid, säger han.

– Sju dagar i veckan, haha. Men jag skulle inte byta det mot någonting annat, säger Josefin.

Att gå tillbaka till en anställning är inte aktuellt för någon av dem.

– Det är ju det här jag vill hålla på med och vara min egen på något vis, och bestämma över min vardag. Så nej, det finns inte på världskartan att gå tillbaka, säger Emil.

AV NIKLAS NORBERGNamn: Josefin Mörk och Emil Oldmark.

Plats: Ystegårn i byn Hillsta, 15 km väster om Hudiksvall.

Öppnade: Sommaren 2015.

Anställda: 4 heltid, 20 säsong/deltid.

Omsättning: 4 miljoner kronor.

Aktuellt: Vinst i Hylla Hudik-galan för årets turismföretag.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Oderland

Partner

5 praktiska tips: Så får du en snabbare hemsida

Snabba webbplatser konverterar bättre. Är du nöjd med dina laddningstider? Här får du fem praktiska tips för att optimera din hemsida – utan att behöva skriva en enda rad kod.

oderlabd
Oderland 3 december, 2025 Uppdaterades 5 december, 2025 5 minuters läsning
Snabbare hemsida

Foto: Oderland

Få en snabbare hemsida med okomplicerad optimering

Snabbare laddningstider förbättrar inte bara din konverteringsgrad, utan även din SEO. Och med våra tips behöver du inte vara utvecklare. Här får du enkla men effektiva ändringar som förbättrar din webbprestanda – direkt från experterna på Oderland.

Visste du att Driva Egets läsare kan spara mer än 2 000 kr på Oderlands mest populära webbhotellspaket? För endast 99 kr första halvåret får du Oderlands Premium-paket, komplett för företag med hemsida och e-post, och en långsiktig partner att växa tillsammans med. Kostnadsfri flytthjälp ingår, såklart! Läs mer här.

1. Använd cache

Om din sida använder dynamiska element – formulär, visuella effekter, sociala medie-flöden – kräver det resurser. Ju mer resurser som används, desto långsammare laddningstid.

Cache är en funktion som gör att din hemsida lagrar en färdig version, en kopia, av din sajt så den inte behöver laddas från grunden vid varje besök. Som att besökaren tar en genväg till sidan!

Resultatet blir en 3 till 10 gånger snabbare laddning.

Så gör du: Installera ett page cache-plugin. Det finns flera alternativ som är kostnadsfria (WP Super Cache, W3 Total Cache eller LiteSpeed Cache. Här finns en gratis guide om hur du ställer in LiteSpeed Cache).

Tips! Behöver du en domän till ditt företag? Här kan du se vilka domäner som är lediga.

2. Välj plugin med omsorg

Har du koll på hur många plugin du har installerat? Om inte är det dags att inventera. Ju fler plugin, desto långsammare laddningstid. Vissa plugin är resurstunga, andra krockar med funktioner eller cache, och många lägger till metadata eller egna tabeller i databasen som påverkar prestandan.

Det kan dessutom finnas en säkerhetsrisk att ha för många plugin installerade, framför allt om de inte är uppdaterade. Det medför fler (och mer) akuta problem än att optimera en långsam webbplats, problem som du vill undvika i den mån det går.

Så gör du: Rensa bort de plugin du inte använder. Fundera på om några plugin överlappar – fyller de verkligen olika syften? Se även till att de uppdateras till den senaste versionen.

3. Se över dina filstorlekar

Du kan det nog vid det här laget: Ju större filer, desto långsammare laddningstid. Och det gäller framför allt dina bilder och videor. Det finns ingen anledning till att ha för högupplösta bilder eftersom det inte ger någon större effekt – våra skärmar kan ändå inte visa all information i bilden.

Så gör du: Komprimera bilderna. Moderna bild- och komprimeringsverktyg kan skära bort stora mängder data utan att det syns för ögat. Sikta på 200–300 kB för att få både snygga bilder och snabb laddning.

Och när du ändå håller på: Slå gärna på lazy loading också! Då laddas bilder längre ned på sidan först när besökaren faktiskt når dem. Fixa det antingen via ett plugin (men tänk på punkt 2!) eller ta hjälp av en kodare som lägger in det direkt i dina HTML-taggar.

4. Minifiering av koden

Du bör alltid sträva efter att minimera mängden resurser du laddar in totalt sett. Minifiering handlar om att göra hemsidans resurser så effektiva som möjligt. När din sida laddas hämtar webbläsaren många filer (HTML, CSS och JavaScript), där varje fil är en egen förfrågan. Ju fler förfrågningar, desto långsammare sida.

Så gör du: Rensa eller förenkla koden för att lätta på trycket och göra filerna mindre. Men notera – du behöver fortfarande inte koda! Många cache-plugin har en funktion som åtgärdar detta. Leta efter något i stil med “Minify HTML/CSS/JS” eller “Optimera resurser”.

5. Skaffa CDN

Ett CDN, Content Delivery Network eller innehållsleveransnätverk (säg det snabbt tre gånger!), är ett nätverk av servrar runt om i världen som levererar din hemsidas filer från den server som ligger närmast besökaren.

Om du exempelvis har kunder utanför Sverige, eller bara vill ha en mer stabil leverans, är CDN ett enkelt sätt att få bättre respons utan att ändra en enda rad kod.

Så gör du: Fixa ett konto på en CDN-tjänst och installera tillhörande plugin (detta är ett exempel på ett nödvändigt plugin). Cloudflare är ett populärt alternativ som fungerar utmärkt att sätta upp själv, men du får ofta stabilare och mer optimerad leverans om ditt webbhotell hjälper till.

Och slutligen: Välj ett bra webbhotell

Det är kanske det viktigaste tipset: Välj ett bra webbhotell. En bra hosting-partner kommer kunna hjälpa dig med allt från server och object cache, ordentlig CDN och uppdatering av PHP för att du ska få en så snabb webbplats som möjligt. 

Se till att du har en hosting-lösning där du får support som verkligen hjälper till och bistår med just de tekniska bitar vi snuddat vid i guiden.

Tips: Driva Egets läsare kan spara mer än 2 000 kr på Oderlands mest populära webbhotellspaket. För endast 99 kr första halvåret får du Oderlands Premium-paket, komplett för företag med hemsida och e-post, och en långsiktig partner att växa tillsammans med. Kostnadsfri flytthjälp ingår, såklart! Läs mer här. 

Om Oderland Webbhotell

Oderland är ett svenskt webbhotell som sedan 1998 hjälper företag med premium-hosting, avancerade drifttjänster och domäner. Alla tjänster driftas på svenska servrar och de arbetar med 30 000+ kunder i alla branscher, med ett stort fokus på WordPress.

De bygger långsiktiga relationer med företag som vill ha snabbare hemsidor, personlig service och hosting som håller vad den lovar. Läs mer på oderland.se



Starta Eget-skolan

Nu lanserar vi Starta Eget-skolan – helt kostnadsfritt för dig

Dags att äntligen dra igång ditt drömföretag? Kul! För just dig har vi skapat Starta Eget-skolan – med våra allra bästa tips, checklistor, kalkyler och mallar. I 16 steg tar vi dig från idé till startklart bolag och första kunderna. Häng på!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 30 november, 2025 Uppdaterades 12 december, 2025 3 minuters läsning
Starta eget som anställd (detta måste du veta)

Vi på Driva Eget har hundratals guider om att starta eget, och äntligen har vi sammanställt allt i en starta eget-skola. Den fungerar så här:

  1. I 16 steg tar vi dig från drömmar och idéer till startklart, registrerat (och förhoppningsvis) framgångsrikt företag. Lite längre ner kan du se alla delar i starta eget-skolan.
  2. Vi rekommenderar också att du anmäler dig till vårt stora Starta Eget-event (digitalt), helt kostnadsfritt. Där går vi igenom de absolut viktigaste tipsen på 45 minuter. Anmäl dig här – rekommenderas varmt (våra event brukar alltid bli fullbokade, så först till kvarn).



Extra stolta är vi över att Spiris är partner till både starta eget-skolan och starta eget-eventet. Vi har jobbat med Spiris i många år och vet hur duktiga de är på att hjälpa oss företagare – både med sin populära ekonomiplattform och med smarta mallar, checklistor och verktyg. Så låt oss introducera Spiris som partner, och låta dem ge några riktigt bra tips direkt.

Spiris tipsar:

✔️ Här kan du ladda ned en gratis mall för din affärsplan
✔️ Upplev Spiris! Prova Spiris bokföring och fakturering – gratis.
✔️ Har du frågor om att starta eget? Snacka med oss allt mellan himmel och jord, så länge det rör företagande. Boka gratis rådgivning.
✔️ Vill du också starta aktiebolag snabbt och enkelt? Skaffa ett lagerbolag. När du blir kund hos oss, får du ett på köpet. Läs mer här.
✔️ Vilken affärsidé blir din? Vi bjuder på 37 färdigpackade idéer som kan bli ditt företag.

Genom hela Starta Eget-skolan kommer vi att få smarta tips från Spiris. Nice!

Här är stegen i Starta Eget-skolan

Alright, låt oss gå igenom de olika delarna i Starta Eget-skolan. Bäst är förmodligen att gå igenom allihop – men du kan såklart också handplocka dina favoriter.

  1. Hitta en lönsam och hållbar affärsidé – så här gör du
  2. Så skapar du en affärsplan – steg för steg
  3. Starta eget som anställd (detta måste du veta)
  4. Vilken bolagsform är bäst 2026 – enskild firma eller aktiebolag?
  5. F-skatt? FA-skatt? Moms? Skatterna du behöver förstå i uppstarten
  6. Vad kostar det att starta eget? Och hur finansierar jag uppstarten?
  7. Avtal, försäkringar och tillstånd du behöver som företagare
  8. Checklista: Starta eget företag – steg för steg
  9. Registrera enskild firma hos Verksamt – steg för steg
  10. Registrera aktiebolag hos Verksamt – steg för steg
  11. Få dina första kunder – så marknadsför du smart i uppstarten
  12. Så sätter du rätt pris på dina tjänster eller produkter
  13. Så kommer du igång med hemsida, Google och sociala medier
  14. Gör din första budget – och förstå företagsekonomi som nyföretagare
  15. Vanliga misstag nya företagare gör – och hur du undviker dem
  16. Hur fungerar bokföring? Enkel guide för nya företagare

Alright kompis, inget att vänta på va? Kört hårt och all lycka till!

Och du – vill du verkligen ta stora kliv och bygga ditt drömföretag? Gör som 1 000-tals andra företagare, bli medlem i Driva Eget Plus.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.