Till huvudinnehållet

Kostnadsfritt digitalt event: Starta Eget 2026 – från idé till startklart bolag på 45 min. Läs mer

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

De skapade sin dröm på Ystegårn

31 augusti, 2018 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning
Ystergårn
Ingen riktig branschvana och en placering som är allt utom central. Det borde inte funka. Men Emil och Josefin har lyckats locka besökare till Ystegårn och har gått från sommarkafé till året-runtverksamhet.

Restaurang, kafé, bed & breakfast, butik och konferens och håller kurser – mitt i vad somliga skulle kalla ingenstans. Emil Oldmark och Josefin Mörk har inte gjort det enkelt för sig.

– Från början var det egentligen bara ett sommarkafé. Man måste ju ha mat och lunch och sådär, så då tänkte vi göra enkel mat på enklast vis, men ändå vällagat och från grunden, säger Emil.

Utan erfarenhet som kockar fungerade det till en början att servera hamburgare, varmrökt lax och
potatissallad. Men med allt fler besökare och dessutom stora julbord blev till slut för mycket.

– Jag kan ju lära mig att göra en sill, men när det är fyrtio grejer och allting ska göras och tajmas och serveras varje kväll, då blir det för avancerat, säger Emil.

– Det har verkligen hänt jättemycket sedan starten, och nu har vi anställt kocken Micke på heltid året runt, säger Emil.

Möttes med skepsis

Att de skulle kunna anställa personal var långt ifrån en självklarhet när de började arrendera gården, som ligger i byn Hillsta, femton kilometer väster om Hudiksvall. Många tidigare verksamheter har kommit och gått här, och de möttes med skepsis när de berättade att de skulle ta över.

– Nu så här i efterhand undrar jag vad vi tänkte med. Hur trodde vi att vi skulle få folk att komma hit? frågar sig Josefin och skrattar.

De riktar sig dessutom till alla åldrar. De vill locka såväö tonåringar och pensionärer som barnfamiljer till gården.

– Det går ju emot alla marknadsföringsprinciper. Att öppna en restaurang mitt i ingenstans som riktar sig till alla, det är vad man inteska göra, säger Emil.

Men de verkar göra någonting rätt. Omsättningen har fördubblats för varje sommar sedan starten för tre år sedan. Förra sommaren hade Ystegårn Café och Bistro 15 000 besökare, något som också sätter press på ägarna.

– Kan vi stå och laga allt det på beställning? Hur gör vi för att det inte ska bli jättelång kö till lilla kassan? Det är roliga problem, men man måste ändå tänka på det, säger Josefin.Vackra sniderier

Ystegårn är en av få så kallade fyrbyggda hälsingegårdar som finns kvar. Fyra långsmala hus i en fyrkant med en innesluten gårdsplan. Detta var tidigare ett typiskt sätt att bygga hälsingegårdar, men i slutet av 1800-talet infördes ett laga skifte. Då skulle gårdarna i Sverige ligga närmare marken de tillhörde. De flyttades och byggdes upp på andra sätt. Det blev även mode att gårdarna i Hälsingland skulle se ut som herrgårdar, trots att någon adel inte fanns.

– Man tog bort ett hus, och då blev det liksom en huvudbyggnad och två flyglar, berättar Carina Rist, ordförande i stiftelsen som skyddar Ystegårn samt styrelseordförande för aktiebolaget som äger husen.

Jo, inte nog med att gården ligger lite avsides till. Den är k-märkt också. Det betyder visserligen vackra originaldetaljer – men också stora begränsningar för den som vill driva företag. Man får inte ändra hur som helst ...

Det som utmärker gårdarna i Forsa socken, där Ystegårn ligger, från andra hälsingegårdar är dess vackert snidade dörrar. Tre av Ystegårns är snidade med bibelcitat, slingor som påminner om vikingatid och mytologiska djur. Det ger serveringen en säregen prägel, men innebär också många utmaningar.

– Vi har bed & breakfast i den gamla gården och där skulle vi behöva få upp ett trappräcke. Det har vi hållit på med i två år nu, säger Josefin.

Stora planer

Hon och Emil har stora planer för Ystegårn. De vill ha fler events, som musikkvällar och ”Bonde-måndán” där man kan lära sig om och mata olika djur. De vill bygga en bagarstuga och hålla i fler kurser i byggnadsvård, odling och ystning av ost.

– Det finns jättemycket som vi skulle vilja utveckla för att verkligen göra det här till ett av de största besöksmålen i Hälsingland, säger Josefin.

Inte nog med det. Dessutom har de gjort en egen kollektion produkter med svårbegripliga ord på hälsingemål, som de säljer i butiken. Josefin hade länge haft en idé att göra något med dessa ord. När hon träffade Emil, som är uppvuxen i Stockholm, kändes idén ännu mer rätt.

– Jag förstod ju inte hälften av orden. Vi skrattade åt det och tänkte att vi skulle göra något av det. Nu hade vi ju redan en verksamhet här så då var det lätt att starta något nytt, säger Emil.

De tänker lokalt även när det kommer till maten. Sidfläsk och kött till hamburgarna kommer från Sörhoga Lantgård som är granne med Ystegårn, de flesta grönsakerna har odlats intill gården, bröd till hamburgarna kommer från Delsbo, det övriga brödet kommer från Bjuråker och fisken köps lokalt beroende på vad som finns tillgängligt.

– Det lönar sig nu när vi får fler kunder som uppskattar det. Det är inte optimalt ur tjäna pengar-
perspektivet att lägga ned så mycket tid som vi lägger på maten när man kan massproducera, men det är väl också därför två av de bästa kockarna i Hälsingland vill komma hit, säger Josefin.

Långsiktigt hållbart

De framhäver också att de inte bara strävar efter att driva ett ekologiskt hållbart företag, utan att även ha arbetsmiljömässig och långsiktig hållbarhet. De måste ha goda relationer.

– Vi kan inte bara pressa priser hur som helst, vi är ju grannar med våra leverantörer, så vi är beroende av bra relationer med dem, säger Emil.

För att förstå hur mycket tid de lägger på verksamheten ger Emil exempel på vad de anser vara en ledig dag: då jobbar de bara bara nio–tio timmar ... Varor behöver hämtas, saker på gården behöver lagas, mejl ska besvaras och bokföringen ska göras.

– Det går inte att sätta timmar på tiden vi lägger ned, för det är alltid all vaken tid, säger han.

– Sju dagar i veckan, haha. Men jag skulle inte byta det mot någonting annat, säger Josefin.

Att gå tillbaka till en anställning är inte aktuellt för någon av dem.

– Det är ju det här jag vill hålla på med och vara min egen på något vis, och bestämma över min vardag. Så nej, det finns inte på världskartan att gå tillbaka, säger Emil.

AV NIKLAS NORBERGNamn: Josefin Mörk och Emil Oldmark.

Plats: Ystegårn i byn Hillsta, 15 km väster om Hudiksvall.

Öppnade: Sommaren 2015.

Anställda: 4 heltid, 20 säsong/deltid.

Omsättning: 4 miljoner kronor.

Aktuellt: Vinst i Hylla Hudik-galan för årets turismföretag.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Inexchange

Partner

Skicka 100 gratis e-fakturor (för Driva Egets följare)

Att skicka fakturor som PDF eller i pappersformat kan kännas enkelt och invant. Men det innebär stora risker – och det är mycket smartare att använda e-faktura. Just nu kan Driva Egets följare skicka 100 gratis e-fakturor – året ut!

inexchange
Inexchange 25 september, 2025 Uppdaterades 28 november, 2025 2 minuters läsning
Skicka 100 gratis e-fakturor

Foto: Inexchange

Bråttom? Här kan du direkt läsa hur Driva Egets läsare kan testa e-fakturor helt kostnadsfritt via Inexchange. Du kan skicka dina 100 första e-fakturor helt kostnadsfritt – läs mer här!

Många företagare skickar nämligen fakturor som PDF, och mailar dem till kunderna. Då är det stor risk att de:

  • fastnar i spamfilter
  • hamnar i fel inkorg
  • glöms bort, eller skrivs ut och förloras

Därför byter många företagare till e-fakturor. En e-faktura levereras direkt in i mottagarens system. Du får en bekräftelse på att fakturan tagits emot, vilket ökar chanserna för att den betalas i tid. Statistik visar faktiskt att e-fakturor minskar betalningstiden med i snitt 5 dagar.

Många sparar också 5-10 minuter i hanteringstid per faktura, när de går över från PDF till e-faktura.

Redan idag måste du skicka e-faktura om du säljer till offentlig sektor. I framtiden kan det bli krav även för affärer mellan företag. Flera EU-länder har redan infört e-faktura som krav. ​​I Sverige driver myndigheterna linjen att det ska lagstiftas om obligatorisk e-faktura för företag och offentlig sektor även i vårt land.

Tips: Läs också guiden Ska du starta eget? Tänk på detta innan du skickar första fakturan.

Fördelarna med att byta till e-faktura

  • Säkerhet: Minskar risken för fel och bedrägerier
  • Effektivitet: Mindre manuell handpåläggning, bättre kassaflöde
  • Miljövinst: Färre papper, lägre antal utskrifter
  • Automatisering: Allt från attestflöde till bokföring går att koppla på

Här kan du läsa mer om fördelarna med e-faktura (och tre stora risker med PDF).

Hur kommer mitt företag igång med e-faktura?

Kanske har ditt ekonomisystem redan stöd för e-faktura? Annars är ett riktigt bra alternativ att testa Inexchange, där du kan skicka dina 100 första e-fakturor helt kostnadsfritt. Testa här!

Om Inexchange
Mer än 60 000 företag och organisationer effektiviserar sin ekonomihantering med Inexchange. Här hanteras miljontals fakturor varje vecka, snabbt och säkert. Välj en miljövänlig väg till ett papperslöst kontor.



Nyheter

Får man dra julfesten på företaget? Detta gäller

Ja, du får dra av julfesten – men det finns gränser du måste känna till. Innan du fixar festen eller bokar årets julbord 2025 behöver du ha koll på avdragsreglerna för mat, lokal och underhållning. Vi guidar dig genom moms, förmånsbeskattning och skattefria gränser.

Martin_redaktor
Martin Ahlström 3 december, 2025 Uppdaterades 3 december, 2025 4 minuters läsning
2026 (18)

Foto: Framtagen med hjälp av Gemini

Kan man dra av julbord och julfest?

En julfest räknas som intern representation och är en skattefri förmån för de anställda – så länge det hålls inom rimliga gränser (hur lyxig festen får vara kommer längre ner). Om det bjuds på alkoholhaltiga drycker i samband med julbordet är även detta skattefritt.

Avdrag för mat och dryck

  • Kostnadsavdrag: Julbordets kostnad för mat och dryck är tyvärr inte avdragsgill
    (0 kr).
  • Momsavdrag: Du får däremot lyfta momsen (ingående mervärdesskatt) för en kostnad på mat inklusive dryck upp till 300 kronor per gäst. Denna möjlighet får du inte missa!

Avdrag för kringkostnader

  • Lokal och underhållning: Båda är avdragsgilla – upp till 180 kronor + moms per person.
  • Övernattning: Resor och hotellnatt på annan ort är avdragsgillt. Detta gäller för upp till en natt, och den anställde förmånsbeskattas inte.
  • Frekvens: De avdragsgilla kringkostnaderna får ni bara göra avdrag för högst två gånger per år. Anordnas fler fester får ni välja vilka två som ska vara avdragsgilla.

Vem får delta?

Även utgifter för tidigare medarbetare, styrelseledamöter och de anställdas make/maka eller sambo samt hemmavarande barn blir avdragsgilla inom beloppsgränserna.

VIKTIGT FÖR ENSKILD FIRMA: Driver du enskild näringsverksamhet har du ingen möjlighet att dra av kostnader för julbord eller liknande personalfester, eftersom du inte räknas som anställd i din egen firma.

Jullunch istället för julfest

Många väljer att gå ut och äta en god jullunch istället för en stor fest. Här är det viktigt att se upp:

  • Om jullunchen inte är tänkt att fungera som en av företagets årliga personalfester, räknas den inte som intern representation och de anställda ska förmånsbeskattas för måltiden.
  • Om ni däremot beslutar att jullunchen är företagets formella julfest, gäller reglerna för intern representation (se ovan).

Om du bjuder kunden på julbord eller julfest?

När du bjuder kunder (extern representation) gäller striktare regler:

  • En vanlig julfest: Kostnaderna för förtäring är inte avdragsgilla (0 kr), och oftast får du inte heller dra av momsen, då en julfest sällan räknas som en enkel representation i samband med ett affärsmöte. 
  • En julfest med affärssyfte: Anordnar du däremot ett event, seminarium eller liknande i samband med julmaten? Då kan kringkostnaderna (t.ex. för enklare underhållning eller lokal) bli avdragsgilla. Du får dessutom lyfta momsen (ingående mervärdesskatt) på utgifter upp till 300 kronor exklusive moms per gäst.

Om du vill lyxa till det ordentligt

Se upp om du planerar en alltför påkostad och lyxig tillställning!

Om festen eller personalresan blir alldeles för dyr och exklusiv riskerar den att ses som överdriven representation eller en förmån. Detta kan leda till att de anställda förmånsbeskattas för delar av kostnaden. 

Hela kostnaden (mat, dryck, omkringkostnader) blir visserligen då avdragsgill för företaget som personalkostnad, men det är sällan uppskattat när de anställda får skatta för något som var tänkt som en gåva. 

Det finns ingen fast gräns för vad som är 'för lyxigt' – du måste själv avgöra vad som är en rimlig nivå.

Så innebär detta att jag kan dra av julfesten på företaget?

Ja, till viss del!

  • Du kan lyfta momsen för måltider och dryck upp till 300 kronor per person.
  • Du kan dra av kostnader för lokal och underhållning upp till 180 kronor + moms per person (max två gånger per år).
  • Resekostnader och en hotellnatt på annan ort för de anställda är avdragsgilla.

Julklappar till anställda

Gåvor från arbetsgivare är normalt en skattepliktig förmån. Men det finns ett viktigt undantag för julgåvan:

Skattefri gräns: Julgåvor är skattefria för den anställde om gåvans marknadsvärde inte överstiger 550 kronor inklusive moms.

Viktigt att veta: 

  • Om gåvans värde överstiger 550-kronorsgränsen blir gåvan skattepliktig från första kronan. En julklapp värd 600 kr beskattas alltså för hela beloppet, inte bara för de 50 kronorna över gränsen. 
  • Gåvan behöver ges till alla eller en större grupp anställda för att räknas som en julgåva.

Planerar du att ge bort en julgåva? Se till att hålla dig inom 550-kronorsgränsen för att den ska bli skattefri för dina medarbetare.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.