Ju närmare jul vi kommer, desto mer behöver journalister och medier fylla spalterna. Ta chansen att hjälpa till med innehåll – PR-konsulten Lena Leigert tipsar om hur du bäst når ut i medierna.I takt med nedräkningen inför julafton är det också ofta en stressad tillvaro på medieredaktionerna runt om i landet. De är i behov av innehåll inför kommande ledigheter. Nu finns det alltså tillfälle att nå ut med ditt företag – utan att behöva betala en krona.
– Att synas publikt gör att du kan få fler kunder och det stärker också ditt förtroende. Det visar att ”här är en person som verkar veta vad han eller hon pratar om”, säger Lena Leigert, PR-konsult och VD för kommunikationsbyrån Kreafon.
[caption id="attachment_18851" align="alignright" width="211"] Lena Leigert är PR-konsult och VD på kommunikationsbyrån Kreafon som tipsar om hur du når medierna bäst inför jul.[/caption]
Innan du gör en PR-satsning tycker Lena att du bör strukturera upp var du skulle vilja synas – och varför. – Du behöver inte skriva ned en jättestor plan eller strategi, mer något du kan ha i bakhuvudet. Företagare på mindre orter har en fördel, tycker hon. Lokaltidningar och andra medier där vill ofta veta när det händer saker på orten. De är i ännu större behov av nyheter.
– Innan du kontaktar medier bör du tänka på vad som är nyheten. Ibland ser man inte nyheterna själv – det kan handla om att ni vinner något pris, anställer, har ett speciellt evenemang eller passande tips inför jul.
Lena Leigert råder också om att vara aktiv i sociala medier, för att på så sätt få journalister intresserade. Posta inlägg med intressant innehåll och relevanta hashtaggar som kan få journalister att se dig och höra av sig. Många företagare som är aktiva i sociala medier blir också experter inom sitt område.
– De har ett visst område som de skriver, bloggar eller instagrammar om och får många följare för att man har expertkunskaper. För att ta positionen som expert råder Lena Leigert att hitta sin egen nisch och var konsekvent, inte för bred.
– Har du valt ett område, så håll dig till det. Därför är det bra om du för egen del definierar och har det ganska smalt även om du kan en massa andra saker. Ta ett ämne som du själv vill posta mycket om. Kolla också runt om andra har tänkt samma sak. Kan du i sådana fall göra det bättre? Minst lika bra? Finns det alldeles för många inom samma område? Var genomtänkt.
Syskonparets Gridellis italienska smaksuccé – omsätter 20 miljoner på två personer
De har inga anställda och har inte tagit in något riskkapital. Ändå har syskonen Liza och Tommie Gridelli lyckats bygga ett delikatessvarumärke med internationell räckvidd. Allt tack vare barndomens doft- och smakminnen – och fin hjälp från Nordea.
Psst! Innan vi berättar hur syskonen Gridelli byggt sitt fantastiska företag, ta gärna en titt på Nordeas finansieringsguide – som kan hjälpa även ditt företag att hitta rätt kapital till er tillväxtresa.
Det sägs att doften är vårt mest envisa sinne – den tränger så djupt in i oss att den aldrig släpper taget. Smaken bär på samma magi, på en bråkdels sekund kan den föra oss till en annan tid, en annan plats. Det är något syskonen Liza och Tommie Gridelli vet allt om.
För dem är dessa sinnen motorn i deras framgångssaga, det som fick dem att en dag för över tjugo år sedan beställa hem en halv pall olivolja från deras farmors och farfars vänner i Italien.
– Våra barndomssomrar hos farmor och farfar i Rimini var en dröm med sol, närhet till havet och stora middagar, men framför allt ett svalt skafferi fullt av godsaker från olika delar av Italien, berättar Tommie Gridelli.
– Från skafferiet fick vi barn ofta i uppgift att hämta olivoljan – en så kallad novello som görs innan oliverna hunnit mogna. Den hade funnits i generationer och den var så god, säger Liza Gridelli.
Syskonen Liza och Tommie Gridelli tillbringade barndomssomrarna hos farmor och farfar i Rimini. Smakminnena därifrån inspirerade dem att starta ett företag tillsammans med italienska delikatessprodukter.
Foto: Karl Nordlund
Hamnade i Rimini av en slump
Det är morgon i den gamla ramverkstaden i Lerum, där syskonen huserar med sitt numera tolvåriga delikatessvarumärke Gridelli.
– Vi hinner inte packa själva längre, så nu ska vi flytta allt till ett tredjepartslager, säger Tommie medan han vandrar runt bland hyllmeter av olivoljor, vinäger och marmelader.
Flera decennier tidigare hade de sett sin pappa komma hem från resor med väskan full av råvaror.
– När mamma som ung tågluffade genom södra Europa, hamnade hon i Rimini – där hon blev kär i en trummis. Det var pappa. Efter några år i Italien flyttade de till Sverige, men under hela vår uppväxt fanns en längtan kvar, efter råvaror som inte gick att hitta här.
Att Liza och Tommie Gridelli som vuxna tog hem den olivolja de älskat som barn är därför inte så märkligt, med tanke på att de sett sin pappa göra det. Och att de skulle jobba ihop har de alltid vetat.
– Jag tror vi var fjorton och sju år gamla när vi bestämde oss för det, säger Liza.
Tips! Behöver ditt företag en proaktiv affärspartner som bryr sig om både dig och företagets tillväxt? Här kan du läsa mer om Nordeas företagspaket.
För 20 år sedan beställde Liza och Tommie en halv pall olivolja från farmor och farfars vänner i Rimini. Det blev starten på framgångssagan Gridelli.
Foto: Karl Nordlund.
Nu finns Gridelli även i Sydkorea
Men de kunde lika gärna ha hamnat i konstens värld – deras andra stora kärlek efter det italienska köket. Under uppväxten i Lerum var väggarna täckta med målningar, och deras pappa, som var kläddesigner, och mamma, dekoratör, tog dem ofta till museer där fantasin fick vandra fritt bland färger och former. Men i Tommie pulserade också en entreprenöriell ådra.
– Redan som väldigt liten försökte jag sälja mina teckningar, för jag älskade både att måla och göra affärer.
När föräldrarna senare separerade blev det naturligt att både hålla i pengarna och att hjälpa till hemma hos mamma, där de fortsatte att bo.
– Men vi spräckte såklart alltid matbudgeten. Vi lagade nämligen gärna stora italienska middagar och åkte långt för att hitta de rätta råvarorna, berättar Liza.
Även om Tommie så småningom hade egen ateljé i Göteborg och Liza gick i konstskola såg ingen av dem en yrkesmässig framtid i konstintresset. År 2013 tog de i stället ett lån från Nordea för att öppna den lilla restaurang- och delikatessbutiken Fratelli Gridelli i Göteborg.
– Med tiden växte idén fram att satsa på Gridelli som varumärke, och vi började låta kunderna upptäcka olivoljan från Rimini.
Snart hade de en lista på över 10 000 förbeställningar, men innan de tog hem olivoljan lät de formgivaren Mikael Selin designa etiketten till deras nyfödda varumärke.
– För oss är det avgörande att utsidan motsvarar insidan – produkten ska både smaka gudomligt och se vacker ut.
I samma veva lade de ner Fratelli Gridelli och tog ett lån på 800 000 kronor. Året därpå kunde de betala av lånet.
– När vi hade våra tre första produkter packade vi var sin bil och åkte till olika butiker som såg inbjudande ut och visade upp dem.
Alltid på väg! Syskonen Gridellis bolag växer snabbt och nu säljs deras produkter även i Europa och Sydkorea, och snart också i USA.
Foto: Karl Nordlund.
I dag, sju år senare, är Gridelli ett brett delikatessvarumärke med stigande omsättning.
– Målet för det här räkenskapsåret är att omsätta 20 miljoner i Sverige, säger Tommie och berättar att produkterna genom distributörer även säljs i Europa, Sydkorea och snart i USA.
– Det är en lång process att gå in i ett nytt land. Mycket tid och pengar går åt till registreringar och avtal, inte minst för att säkra varumärket och knyta våra producenter till oss.
Nordea blev en hjälpande hand
Trots framgången är de fortfarande bara två i företaget och anlitar i stället konsulter när det behövs. De har heller aldrig tagit in något riskkapital.
– Vi är rätt känsliga och vill göra på vårt sätt utan någon annans påverkan, även om det innebär att företaget inte växer i raketfart.
”Tack vare vår långa relation med Nordea – som har god insyn i våra siffror, vår utveckling och förståelse för vår vision – har vi haft möjlighet att utveckla varumärket på vårt sätt. Det är oerhört värdefullt för oss.”
Liza Gridelli
När de velat ta större kliv har de vänt sig till Nordea. Något de gjorde nyligen, då ännu en doft väckte minnen.
– Den påminde om farmors fräscha badrum, trädgården som var full av lavendel och lädret från skorna som farfar jobbade med i garaget, berättar Liza.
Tips! Här hittar du Nordeas finansieringsguide – som kan hjälpa även ditt företag att hitta rätt kapital till er tillväxtresa.
Under åren har Liza och Tommie fått stor hjälp från Nordea, framför allt när de har velat ta nästa steg med verksamheten. ”Nordea har förståelse för vår vision, och det betyder mycket.”
Foto: Karl Nordlund.
Drömmen var att förpacka doften i tvålar och lotion och skapa ett helt nytt varumärke inom beautysegmentet, döpt efter deras gammelfarmors namn Bracci.
– Genom Nordea har vi dels kunnat höja checkkrediten när omständigheterna krävt det, dels tagit lån vid en uppstart, som med Bracci. Tack vare vår långa relation med Nordea – som har god insyn i våra siffror, vår utveckling och förståelse för vår vision – har vi haft möjlighet att utveckla varumärket på vårt sätt. Det är oerhört värdefullt för oss.
Även i produktionen är de noga med att gå sin egen väg. Basilikaoljan kan exempelvis bara tillverkas av en viss producent en gång per år, och apelsinmarmeladen görs enbart på sicilianska apelsiner, skördade först efter ett visst antal kalla nätter.
Varje kväll delar Tommie och Liza sina middagsbilder med varandra. ”I snitt lägger vi nog ner tre timmar i köket varje dag.”
Foto: Karl Nordlund.
Det låter dyrt och omständigt men de försvarar det med att det är kopplat till deras arv.
– Alla som är kopplade till den italienska matkulturen är intresserade av råvaran. Det är därför du i Italien kan höra en åttaåring prata med en åttioåring om hur perfekt mogen zucchinin är och vilken middag man ska göra på den.
Och varje kväll skickar de bilder till varandra på dagens middag.– I snitt lägger vi nog båda ner tre timmar per kväll i köket. Vi kan jobba hur hårt som helst, men aldrig så mycket att vi missar att komma hem och laga middag.
– För att det är det som är viktigt på riktigt. Inte minst i mörka och skakiga tider som dessa, då är det avgörande att få samlas med familj och vänner runt middagsbordet, säger Liza.
– Ja, i slutändan är det nog anledningen till att vi gör det vi gör. Inte bara för att förlänga farmors skafferi, för att själva ta oss tillbaka till de italienska barndomssomrarna eller för att bygga ett framgångsrikt företag, utan för att sprida dofter och smaker som kan göra skillnad på djupet, säger Tommie.
Tommie Gridelli Ålder: 50 år. Familj: Frun Katrin, sönerna William, 9 år, och Oliver, 5 år. Bor: Lerum.Lerum. Gör: Grundare och ägare av delikatessvarumärket Gridelli och beautyvarumärket Bracci. Lektyr på nattduksbordet: Top Dog av Jens Lapidus. Förebild: Min farfar, som alltid trodde på mig och gav mig trygghet. Livsmotto: Slumpen är ingen tillfällighet, och att alltid vara positiv. Dolda talanger: Jag löser mental matematik blixtsnabbt. Jag skriver också gärna poesi som jag tvingar alla att lyssna på vid middagarna. Lägger pengar på: Allt som skapar minnen tillsammans med familjen. Bank: Premiumkund i Nordea.
Liza Gridelli Ålder: 44 år. Familj: Maken Nicolas, döttrarna Lola, 15 år, och Niki, 9 år. Bor: Lerum. Gör: Grundare och ägare av delikatessvarumärket Gridelli och beautyvarumärket Bracci. Lektyr på nattduksbordet: Den vita stormen av Martin Gelin, om rasismens historia i USA. Väldigt deprimerande, men otroligt bra. Förebild: Carina Fihn, min lärare från konstskolan. Hon är en duktig konstnär och ett fantastiskt bollplank i allt jag tar mig för. Och mamma, såklart, som alltid är involverad och hjälper oss i det vi gör. Livsmotto: Var mot andra som du vill att de ska vara mot dig. Dold talang: Kan alla Beatleslåtar utantill. Lägger pengar på: Allt som skapar minnen tillsammans med familjen. Bank: Premiumkund i Nordea.
Om Nordea Nordea är den ledande banken i Norden. Med ett brett utbud av finansiella tjänster, expertis och nätverk stöttar vi företag till en sund och ansvarsfull tillväxt.
Och årets julklapp 2025 blir... (+ alla tidigare vinnare)
Årets julklapp har blivit en stor grej, och kan faktiskt påverka vad som säljer bra i e-handeln på Black Friday och i julhandeln. Här går vi igenom de tidigare vinnarna och hur oddsen för årets julklapp 2025 ser ut.
Varje år utser HUI Research (på uppdrag av branschorganisationen Svensk Handel) en produkt eller ett fenomen som får titeln Årets julklapp. Viktigt att veta är att det inte är den mest sålda julklappen under året, utan att den ska:
Speglar den tid vi lever i.
Vara en nyhet eller fått ett nyväckt intresse under året
Har ett betydande försäljningsvärde eller säljs i stora volymer.
Sålunda handlar det mer om symbolik än om en ren försäljningsmässig topp. Valet presenteras i samband med HUI:s julhandelsrapport, i regel i mitten av november. Men redan nu är favoriterna klara, enligt bettingbolagen.
Favoriterna till Årets Julklapp 2025
Enligt Betingbolaget Betsson är detta favoriterna till Årets julklapp 2025
Placering
Kandidat
Odds
1
Underkläder
7.00
2
Donation
8.00
3
Labubu (samlarfigur)
10.00
4
Bok
11.00
5
Kosttillskott
12.00
6
Streamingtjänster
13.00
7
Krislåda
15.00
8
Oura-ring
15.00
9
Solcellsladdare
15.00
10
Termosflaska
15.00
Alla tidigare vinnare i årets Julklapp
2024 – Unisexparfym
2023 – Sällskapsspel
2022 – Hemstickat plagg
2021 – Evenemangsbiljett
2020 – Stormkök
2019 – Mobillåda
2018 – Det återvunna plagget
2017 – Elcykel
2016 – VR-glasögon
2015 – Robotdammsugare
2014 – Aktivitetsarmband
2013 – Råsaftcentrifug 2012 – Hörlurar
2011 – Färdigpackad matkasse
2010 – Surfplatta
2009 – Spikmatta
2008 – Upplevelse
2007 – GPS-mottagare
2006 – Ljudbok
2005 – Pokerset
2004 – Platt-TV
2003 – Mössa
2002 – Kokbok
2001 – Verktyg
2000 – DVD-spelare
1999 – Boken
1998 – Datorspel
1997 – Elektroniska husdjur
1996 – Internetpaket
1995 – CD-skivan
1994 – Mobiltelefonen
1993 – Parfym
1992 – TV-spelet
1991 – CD-spelaren
1990 – Woken
1989 – Videokameran
1988 – Bakmaskinen
Hur påverkar Årets Julklapp oss företagare?
Jo, utmärkelsen kan faktiskt påverka oss som driver företag – speciellt om du har en e-handel. Kan du haka på trenden? Kan du skapa innehåll eller bygga intresse baserat på utmärkelsen? Det är många e-handlare som är duktiga på att haka på trender (s k New Jacking). Kan du också?
Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.
Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.