Klara Härgestam företag och bebis

Företag och bebis – 5 sätt att få det att fungera

Klara Härgestam

Publicerades: 11 maj, 2020
Foto av: Emma Ode

Går det att driva företag och ha en bebis samtidigt? Hur ska jag få tiden att räcka till? Och hur påverkar en bebis min identitet som företagare? Här tittar vi närmare på fem sätt att få livet att fungera – när du har både företag och bebis.

Det jag vill se helst av allt är företagare som hittar möjligheterna att driva det företag de älskar och vara den förälder som deras bebis behöver. Därför skrev jag boken Bebis och business för dig som är företagare och vill göra smarta val och må bra. Från den nya boken får du här tips och inblick i vad som kan hända med säljet, affärsutvecklingen, arbetstiden och även din identitet som företagare när en bebis kommer in i bilden.

Affärsutveckla utifrån bebis

Våga se bebisen som en möjlighet att affärsutveckla snarare än en bromskloss för ditt företagande. Vilka andra typer av verksamhetsgrenar kan du ha i ditt företag som du kan stå på, och som bättre passar livet med bebis? Vad händer om du ser på bebisen som en källa till kreativitet?

Sälj strategiskt

Oavsett vad du säljer så har du säkert några olika tjänster eller produkter. När du vet att en bebis ska komma, rikta då dina säljinsatser till de uppdrag du tror går att genomföra med bebis. Det kan innebära större fokus på passiva inkomster, fokus på uppdrag som inte kräver resor eller att sälja mer entimmesgig istället för heldagsuppdrag, till exempel. 

Ta höjd för arbetstid

Om du vill jobba med en bebis hemma, planera då in speciell arbetstid. Tro inte att det ska gå av sig självt om din partner jobbar heltid och du ska vara föräldraledig på heltid. Prata med varann om hur mycket arbetstid du vill ha och när den bör ligga för att det ska funka för familjen. 

Att tänka på i planeringen

Om du vill vara ledig –  vad vill du då ska hända med företaget? Om du vill jobba även med bebis – vad krävs då för anpassningar?

Anpassa arbetstiderna efter sömn och livets viktiga

Anpassa arbetstiderna efter sömnbristen, ingenting är värt en utmattning. Du kan också anpassa arbetsplatsen och arbetstiden för att få tid med familjen om det är viktigt för dig. Duttjobba, jobba hemma, jobba mindre.

Om du väljer att jobba hemifrån för att vara närmre familjen, var tydlig med din partner om när du inte får bli störd och när det är ok att komma in och rapportera dagens bajsblöja eller visa bebisens senaste bedrift. 

Den magiska bonustiden efter bebis

Alla jag intervjuat vittnar om att de blivit effektivare sen bebisen kom. Här är några exempel på hur arbetstiden förändrats.

  • På 20 minuters busspendling hinner du efter bebisen skriva 10 mail som innan bebisen tog dig två timmar. 
  • På 1 timmes sovpass för bebisen kan du hinna med att förbereda en föreläsning som tidigare tog dig en halv dag. 
  • Under en halvdag på kontoret hinner du med alla arbetsuppgifter som innan bebis tog dig en hel dag. 
Företag och bebis Klara Härgestam
Klara Härgestam

Var beredd på identitetskris

Det här vill jag skriva för att det kanske inte är något du räknat med, men många jag intervjuat vittnar om just en identitetskris i samband med att blir förälder. Dittills i livet har identiteten varit företagare. Jag är företagare. Jag kan inte ”inte vara det”. Jag slutar inte vara jag för att jag blir förälder också. Någon berättar hur hon förvarnat sin blivande man: Gifter du dig med mig, gifter du dig med mitt företag. 

Många berättar om hur bilden av en god förälder varit svår att få ihop med bilden av en framgångsrik företagare. Hur ska jag kunna vara företagare när jag är mamma? En mamma ska ju vara hemma med sin bebis och tycka om barnvagspromenader, babysång och laga egen barnmat.

En annan företagare fann sig själv med att undra: Vem är den här företagaren som känner sådan kärlek till sitt barn att allt dittills i hans karriär blev oviktigt? Hur kunde en bebis skapa så starka känslor och påverka besluten som företagare i så hög grad? 

Det finns så många röster som påverkar dig i din föräldraroll. Dina närstående, vänner som inte är företagare, röster i grupper på Facebook, nyhetsflöden, mer eller mindre självutnämnda experter, bloggare, poddare, influencers, BVC-personal… 

Listan på vilka som anser sig ha rätten, och som också tar sig rätten, att tycka något om hur du som förälder bör göra, är lång. Riktigt lång. Självklart blir det svårt att skala bort bruset och hitta din egen intuition i det. Men försök, jag hejar på dig! Börja med att ställa dig själv de här frågorna:

Vad innebär det för dig att kalla dig företagare? Vilka bilder av en god förälder har du och vilka vill du ha kvar? Hur vill du spendera din bebistid och vad är du beredd att anpassa?

Se fram emot företagets guldläge och ett nytt liv

Bästa vägen framåt för dig är att fundera på vad som är viktigt för dig. Kan företagandet vänta till förmån för bara bebistid? Kan föräldraledighet med bebistid vänta till förmån för kreativ tid med ditt företag? Kära företagare, underskatta inte den affärsutveckling som sker under barnvagnspromenader, tupplurar och vaknätter. Bebistiden kan vara ditt guldläge. 

Företag och bebis
Tipsen kommer från boken Bebis och Business

Om Klara Härgestam och boken Bebis och Business
Boken Bebis och Business kom ut i mars 2020 och finns att köpa hos klarabesked.se. I boken får du träffa en mängd olika företagare som berättar hur de drivit sitt företag under bebistiden, hur de gjort och hur det känts. Du får tips om föräldrapengen, praktiska lösningar för att jobba med bebis och goda råd för att landa bekvämt i din kombination av bebis och business. 

Klara Härgestam är retoriker som driver företaget Klara Besked. Hon är ordförande för Stora Retorikpriset och driver podcasten Retoriskt!. Hon är också mamma till tre barn. Du når Klara på klara@klarabesked.se, på LinkedIn eller Instagram med namnet @klarabesked.