Från miljonskulder till miljonen – Albin vände katastrof till triumf: ”Jag har aldrig pratat öppet om det här förut”

Josefin Wallin

Publicerades: 2 mars, 2023
Foto av: Privat

19 år, succén i ett garage, första miljonen, flerfaldigt prisbelönad – till att entreprenören Albin Sandell var barskrapad med privat miljonskuld till bank och familj. Här är berättelsen om en leverans som skapade en katastrof – och om hur man lyckas vända det omöjliga till framgång.

”Jag har aldrig pratat öppet om det här förut”

När Albin Sandell var liten fick han lära sig att om han ville ha någonting, så fick han köpa det själv. Idag är det en lärdom han är glad över att ha fått väldigt tidigt. “Du har alltid så mycket för dig och säger saker jag aldrig tror kommer ske – men ändå visar du mig fel varenda gång” fick han höra av sina morföräldrar. Kanske visste de inte hur rätt de faktiskt skulle få?

Albin Sandell har gjort en resa som få andra kanske klarat? Med företaget Swejoy gjorde Albin stor succé innan han kastades in i en konkurs, stora skulder och platt fall. Men vad gör man när man hamnat på botten med ett berg av skulder? Ger upp? Inte om du är Albin Sandell. Nu gör han åter succé med företaget ComFoo – starkare än någonsin. Det här är berättelsen om hur du vänder motgång till framgång och kommer ut ännu starkare på andra sidan.

Valet att driva eget var självklart! Älskar att gå ”all in”, göra det ”omöjliga” och lära mig nya saker. Så länge jag kan minnas har jag alltid varit intresserad av att lära mig mer – samt alltid ansett att problem är till för att lösas. 

Albin Sandell

Allt börjar i garaget…

Företagsmässigt började allting med att Albin blev vegetarian. Därmed ville hans mamma att han skulle hjälpa till att laga mat åt familjen några gånger i veckan. Som den entreprenör han är började han fundera på hur han kunde lösa det här på ett bättre sätt? Kunde det gå enklare? Han fann då Soylent & Joylent som han testade, en måltidsersättning. Var kanske detta lösningen? Albin bokade ett möte med VD:n på företaget som hade sitt säte i Nederländerna, flög ner och på trettio minuter hade han ensamrätt att sälja produkterna i hela norden. Därefter åkte han hem och slängde fram avtalet på köksbordet ”här ska byggas företag!”. Familjen som varit totalt ovetande gick i taket. Var han inte riktigt klok?!

– Så jag gjorde det som alla andra 19-åringar hade gjort när ens föräldrar går emot – och sade direkt upp mig från min heltidstjänst och gick all in! Jag hade verkligen ingen som helst koll ska tilläggas. Jag hade heller ingen hjälp utan fick googla och söka mig fram helt på egen hand, berättar Albin.

Garaget hemma byggdes snabbt om till ett e-handelslager och försäljningen av produkterna sattes igång. Efter fem månader hade den första miljonen nåtts – och framtiden såg verkligen ljus ut för det nystartade företaget. Han blev vald som Årets Nytänkare 2018 av Sparbanken Syd, vann Årets Stjärnföretagare 2018 i södra Sverige och fick en inbjudan att träffa Prins Daniel på ”Prins Daniels Entreprenörsdag”.

Läs: 10 saker framgångsrika människor gör annorlunda än alla andra

Början på slutet

Huvudleverantören, som han inlett ett samarbete med i Nederländerna, och Albin beslöt sig nu för att ta fram en färdig drink tillsammans, baserad på produkterna. Ultimatumet var att Albin skulle få sitt bolag Swejoy (som sålde produkterna i Sverige) på sin halva av drinkarna. Huvudleverantören ville däremot helst ha hela ägandet på den här nya produkten. De skickade över ett kontrakt och Albin flög ner till Nederländerna.

Här var ett nytt kontrakt förberett och han läste igenom detta noggrant. Däremot missade han oturligt nog den viktigaste delen. För när produkterna kom så var det helt i det nederländska bolagets namn. Butiker Albin haft en överenskommelse med ville inte plocka in en produkt där Swejoy saknades. Vilket innebar att 80 % av det som redan var sålt av den här produktionen drogs tillbaka. Huvudleverantören gav Albin, vad han själv ansåg, ett skambud på Swejoy. När de insåg att han nu inte kunde betala sin del av kostnaderna för produktionen. Vilket han tackade nej till.

”Jag har aldrig pratat öppet om det här förrän nu”

– För att försöka rädda bolaget gjorde jag allt. Under några månader sålde jag verkligen allt jag ägde förutom min dator, säng och soffa. Även tillgångar såsom aktier och fonder. Jag tog också stora företagslån som jag gick i borgen för och även privata lån, samt lån från familjemedlemmar. Jag har aldrig pratat öppet om det här förrän nu, säger Albin till Driva Eget. Det här ledde till att jag hade två val. Ge Swejoy till det Nederländska bolaget eller konkurs. Jag vill också poängtera att inga kunder drabbades av konkursen. Alla som beställt fick sina produkter men huvudleverantören och jag själv fick ta resten.

Han vill också understryka att det inte idag finns något otalt med den här leverantören. Ledningen där är förändrad och båda två har lärt sig av sina misstag.

Från miljonskulder till miljonen - Albin vände katastrof till triumf: "Jag har aldrig pratat öppet om det här förut"

Barskrapad och hisnande skuldsatt

Efter konkursen befinner sig Albin i ett tufft ekonomiskt läge. Han har nu sålt allt han äger, och gjort allt för att gå helskinnad ur konkursen. Ändå så har han fortfarande över 1.2 miljoner i privata skulder. Totalt barskrapad, bor i en hyreslägenhet och har bara en soffa, säng och dator kvar. När han startade upp i sina föräldrars garage var det en sak han drevs av, att få skapa sin egen produkt från grunden. En sak var säker och det var att det definitivt inte var läge att ge upp. Hur skulle han ta sig vidare?

– Jag har aldrig tackat nej till en utmaning och att ge upp finns verkligen inte i mitt ordförråd. Utan det var helt ärligt en självklarhet att jag ”ta mig fan” skulle bygga upp ett nytt varumärke och visa vad jag går för. Sen är det också väldigt passande att jag verkligen älskar det jag gör – och hela idén bakom framtidsmat och kompletta måltider. 

– Samt jag hade redan förlorat allt, hur mycket värre kan det bli? 

Albin Sandell ”Kalla det ett mirakel”

– Kalla det ett mirakel. För jag blir nu kontaktad av Anders Cederberg, som är en av våra investerare idag. Han visste att min största dröm var att skapa min egna produkt från grunden. Han tog också kontakt med två kompanjoner med grym kompetens, Anders Albäck och Bengt Åkesson. Det var nu vi började planera för hur allt skulle gå till väga. 

Detta slutade med att de tillsammans startade bolaget ComFoo, med god stöttning av Almi. Albin hade nu fått förtroendet att utveckla sin helt egna produkt. En sak till var att han äntligen också skulle få en fast lön, något han inte haft på över 3,5 år. Denna möjlighet är han än idag otroligt tacksam för.

– Detta hade i all ärlighet mest troligen aldrig hänt om det inte var för Driva Eget och er tävling “Stjärnföretagaren”. Det var faktiskt där jag träffade Anders Cederberg, han som kom på andra plats när jag vann. Det var han som tog mig till sidan och frågade mig vad jag egentligen ville göra. För han såg att mina visioner var mycket större än det som Swejoy var då. Så vi bokade ett möte som öppnade mina ögon. När det väl var tid att börja om var han den första som blev kontaktad.

Albin Sandell
Albin Sandell och Gustaf Oscarson, vd Driva Eget

ComFoo ser dagens ljus

De lät produktutvecklingen ta tid. Det kändes väldigt viktigt att få fram den rätta produkten men också hitta en produktion som kunde förverkliga receptet.

– Men det var inte det lättaste att slå in på marknaden som ett helt nytt varumärke jämfört med att vara en återförsäljare som redan hade allt. Men vi körde på och testade oss fram.

Måltidsersättningen som Comfoo skapat togs emot bra på marknaden. December 2020 började försäljningen försiktigt för att testa plattformen och i januari 2021 satsade man allt. Var Albin närmare sin vision om att få skapa en egen produkt med den kvalitén han ville?

– Huvudanledningen skulle jag säga var att jag verkligen ville skapa en produkt som marknaden förtjänade. Helt utan begränsningar och enbart det bästa utav det bästa. Visst produkten blev mycket dyrare än våra konkurrenter, men där fanns en marknad för det och idag anses ComFoo enligt marknaden vara den bästa i både smak och kvalitet.

En dag kom det det en orimlig mängd beställningar, tydligen visade det sig att ”Konrad” från Youtube-kanalen ”Emma och Konrad” hade filmat en 30 dagars dokumentär där han levde enbart på ComFoo i 30 dagar. Detta gav deras försäljning en rejäl skjuts och de får fortfarande kunder från den filmen än idag.

Krig, utmaningar och tomma hyllor

Morgonen 25 februari 2022 är det många som minns. Det var den dagen som Ryssland valde att invadera Ukraina. Som en effekt av detta ökade försäljningen fyrfaldigt för bolaget. De kunde se hur sökningar som ”prepping” och ”beredskap” nådde rekordhöga nivåer. Det här är ju i regel en positiv situation sett till bolagets försäljning, men det var också nu man på riktigt uppmärksammade utmaningar i den egna leveranskedjan.

– Detta var dock bara början och bristerna i leveranskedjan blev tydligare och tydligare. De 10 första dagarna i mars månad slog vi försäljningen i januari, som vanligtvis är årets bästa månad. Vart vi än letade så var råvarorna vi behövde slut. I slutet av mars var alla hyllor tomma på ComFoo och inga råvaror syntes till. Det tog oss 14 veckor innan påfyllningen kom – men då hade vi redan förlorat en stor del av det moment som byggdes upp i mars.

Läs också: Så blir du ekonomiskt oberoende (få miljonärernas hemligheter här)

Rädda tillverkningen – men hur?

Kombinationen av att priset på deras råvaror ökat i snitt med 80%, förskottsbetalningar på flera månader och drastiskt längre tillverkningstider så var det omöjligt att bygga upp ett komplett lager. Att byta ut råvarorna skulle kunnat ha varit en lösning för att rädda tillverkningen. Men de noga utvalda råvarorna är en av bolagets starkaste värdegrund och därför togs ett beslut på att inga råvaror skulle bytas ut. Men vad kunde man göra?

Istället försökte de lägga fokus på att öka en snittorder, på så sätt blir frakten för bolaget procentuellt lägre. De fick också sänka marknadsföringen och omförhandla avtal med bland annat banker och Klarna samt implementera Swish på sajten. De sade upp alla avtal med externa samarbetspartners, något som var den absolut största skillnaden. Det innebar att Albin fick göra mycket själv och jobbade långa dagar veckans alla dagar. Året slutade trots allt med en omsättningsökning på 33 %. Vilket är väldigt goda siffror med tanke på att försäljningen låg nere i hela 14 veckor på grund av lagerbristen. Som det ser ut just nu så fortsätter bolaget på samma framgångsrika spår och beräknar en tillväxt på 100-150 % under 2023.

Det sista på skuldberget ”en känsla omöjlig att beskriva”

Från succé vidare till krasch – och att sedan hitta kraften att arbeta sig tillbaka. Albins berättelse är verkligen en inspirerande resa att följa. Med en miljon sålda måltider har också Albin precis betalat tillbaka det sista på det ofantliga skuldberg han drog på sig efter Swejoy. ”En känsla som är omöjlig att förklara” kommenterar han.

– Det viktigaste som jag lärt mig av kraschen och mitt stora skuldberg är att faktiskt ta betalt och säkra sig själv. Jag satsade verkligen allt i Swejoy och tog mer eller mindre aldrig ut några pengar. Om vi snittar lönen sedan jag startade hade vi inte landat över 3000 kronor/månad. Jag var rädd att om jag skulle sluta satsa allt på marknadsföring och höja priserna skulle kunderna lämna mig. Något som bevisades i slutet att de faktiskt inte gjorde. Då höjde jag rejält för att försöka rädda bolaget – men det var alldeles för sent. Dock blev inte en enda kund drabbad i slutet. Ingens pengar blev brända förutom mina egna och min huvudleverantör. Jag gjorde så klart ett stort misstag och som jag brukar säga, “skit händer” men du får aldrig en motgång så stor att du inte klarar av den. 

Jag är även en person som alltid gått sin egna väg, kan till och med säga att när jag fått två vägval har jag alltid tagit fram en spade och byggt en tredje.

Albin Sandell till Driva Eget

Drivkraften bakom prestationen

Själv beskriver sig Albin Sandell som en person vars mål är snudd på orimliga. Ändå har han lyckats med att uppfylla de mål som verkligen är viktiga för honom. Någonting han menar att han har sin egen envishet att tacka.

– Valet för mig att driva eget var självklart, älskar att gå ”all in”, göra det ”omöjliga” och lära mig nya saker. Så länge jag kan minnas har jag alltid varit intresserad av att lära mig mer, samt alltid ansett att problem är till för att lösas. 

”Varför det?”

– Frågan ”varför det?” har varit tusentals gånger ställd under min livstid. Jag blir liksom aldrig nöjd utan vill alltid lära mig ännu mer. Det finns inget roligare än att anta nya utmaningar och gå in helt blind och sedan lära sig allt. Att vara ”ledig” och slappa har heller aldrig varit min starka sida.

Hur man startar om och kommer igen

– Jag skulle säga att det som driver mig mest av allt är att jag aldrig kände mig klar. Jag uppnådde aldrig att skapa min helt egna version. För det var egentligen huvudmålet med Swejoy. Att bli så pass stor att jag kunde ta fram mina helt egna produkter och bestämma allt själv in i minsta detalj.

Efter att ha jobbat och själv sett hur mycket fusk det sker i dagens företag när det kommer till kvalitet och ärlighet så kände Albin att det verkligen fanns något som saknades. Så när Swejoy gick i konkurs såg han chansen att börja om från början. Fast denna gång ta fram helt egna produkter där närproducerat, kvalitet och smak aldrig skulle fuskas med.

Inte hållbart i längden – men jag älskar varje dag

– Jag jobbar verkligen med allt. Jag har sedan början på förra året tagit bort alla konsulter och byråer från bolaget för att ta tag i allting själv. Detta har fått mig att jobba extremt mycket, inte sällan 90 timmar per vecka. Det har besparat bolaget enorma summor pengar och till och med gjorde oss vinstdrivande förra året (2:a försäljningsåret där vi även hade 14 veckors utan en enda produkt i lagret!) även om jag tar ut full lön varje månad. Detta är självklart inte hållbart i längden men jag älskar varje dag. När jag lägger mig kan jag somna utan minsta stress, ångest eller oro då jag vet att jag presterat till mitt yttersta.

”Jag kan lätt säga att jag förlorat 95% av alla längs vägen”

Den här resan har förstås kommit att påverka Albin, konstigt vore väl annars? Från att ha flugit ner till Nederländerna och startat upp Swejoy i föräldrarnas garage, gått i konkurs, varit hårt skuldsatt – till att sälja en miljon måltider.

– Oj, det kan jag absolut säga! Den har verkligen ristat in i sten och visat mig att ingenting är omöjligt. Allting går att uppnå med rätt inställning och kämpaglöd. Jag är dock fortfarande samma glada Albin som jag var när jag började och gick i skolan. Men jag har verkligen sett livet från många vinklar på en väldigt kort tid och är sjukt stolt över att jag tog mig igenom det. Resan har även visat mig vem mina riktiga vänner är, jag kan lätt säga att jag förlorat 95 % av alla längs vägen. Men de jag har med mig idag har alltid stått vid min sida och stöttat mig dag som natt. Genom allt från svåra ”hjärtekross” till konkursen så har de alltid funnits där.

Albin Sandells tips till andra företagare

1. Våga ta betalt för det du gör.

Klart du ska ha betalt! Detta är extremt viktigt för att du ska lyckas, värdesätt din tid och våga stå för det du gör.

2. När du skapar företag, börja med att sälja!

Tro mig, företagslivet blir mycket enklare när företaget börjar sälja och pengarna börjar komma in. Skippa dyra loggor, skippa dyra reklamfilmer – och speciellt dyra hemsidor till att börja med. “Lev snålt” och fokusera istället på att sälja. Är idéen bra och ni lyckas sälja – kommer allt annat lösa sig. Jag har sett många nya företag som lagt flertal månader (eller år) för att få allting perfekt för att sedan inse att de har blåst hela sin budget innan produkten ens nått lagret. Börja smått och skala sedan upp därefter, skulle idén inte funka är det bara att köra igång med nästa! 

3. Älska det du gör!

Du kommer jobba med ditt företag dag som natt om du ska lyckas. Så antingen hittar du något du älskar att göra – eller hittar du ett sätt att älska det du gör. Självklart kommer det finnas saker du inte älskar att göra, typ som att bli tvingad till att laga mat åt familjen? Fokusera på det du älskar och hitta sedan smarta lösningar på det du inte älskar. 

Finns där ingen lösning? Skapa den!