5 steg till ett magiskt företag

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 30 oktober, 2019
Publicerades: 25 oktober, 2019

Fem enkla steg kan förändra ditt företag i grunden. Vill du bli mer framgångsrik och samtidigt leva ett roligare liv? Gå igenom alla steg och börja tänka på ett helt nytt sätt.

Steg 1: Välj ut två-tre saker i ditt företag där ni ska vara helt unika

Helst sådant som är svårt att kopiera. När det gäller allt annat i ditt företag – administration, finansiering, ekonomi, personal – kopiera det som redan har fungerat för andra. Du kan inte uppfinna alla hjul själv.

Steg 2: Gör bara det som du tycker är superroligt och som är superviktigt för företaget.

Delegera allt som går att delegera till någon annan så fort det bara går. Tänk ”om jag var borta från mitt företag i ett år, skulle det fungera lika bra ändå”? Om inte, sträva dit. Om du vill skapa ett riktigt vasst företag ska det klara sig lika bra utan dig.

Steg 3: Bygg ditt företag så att det hjälper dig att skapa det liv du vill ha.

De flesta företagare anpassar sitt liv efter företaget. Varför? Är det inte bättre att från start bygga ett företag som ger dig ditt drömliv? Hur skulle det se ut?

Steg 4: Tänk större än du vågar

Dygnet har 24 timmar så då kan du lika gärna ägna din vakna tid åt att tänka riktigt stort. Jag brukar tänka: Vad vill jag vara känd för? Vad vill jag att människor ska säga om mig på min begravning? Om du ställer de frågorna till dig själv varje morgon, lär du få ganska spännande svar.

Steg 5: Sluta vara så duktig på allting

Många företagare är lite för duktig på för många delar inom företaget. Vi kan dela upp företagandet i tre delar:  affärsidéen, planeringen och genomförandet. För att lyckas med ditt företag måste du lyckas med alla tre. En vanlig småföretagare är ganska duktig på alla tre delarna, medan en riktigt vass entreprenör bara ägnar sig åt de två förstnämnda, och låter andra sköta genomförandet.

Vi ser samma sak hos väldigt många företagare, att de ska göra allting själva. Så vi säger samma sak till både dem och oss själva: Sluta pilla i detaljerna. Kom på riktigt vassa idéer och gör en riktigt vass plan. Låt sedan riktigt skarpa människor få det att hända.

Läs också: 7 ovanor som dödar din effektivitet