Bästa böckerna om att tjäna pengar, investera och bli ekonomiskt oberoende

Bästa böckerna om att tjäna pengar, investera och bli ekonomiskt oberoende

Gustaf Oscarson

Publicerades: 26 maj, 2021
Foto av: AdobeStock

Dags att börja tjäna pengar och hitta investeringarna som gör dig ekonomiskt oberoende? Vi listar våra 10 favoritböcker som verkligen hjälper dig på vägen.

Money: Master the Game

Författare: Tony Robbins

Om boken: Det här är en riktigt tjock bok, men väl värd tiden den tar att läsa. Tony Robbins som har skrivit boken är en av världens främsta experter inom personlig utveckling, med direkt tillgång till världens främsta experter inom investeringar. Här har han intervjuat världens största ikoner inom investeringar, och samlat deras bästa tips.

Du lär dig allt du behöver veta om att tjäna pengar, finansiell utveckling och hur du kan gå tillväga för att nå dina ekonomiska mål. Dessutom får du tydliga förslag på hur du bygger en portfölj som håller i alla ”börsklimat”.

Forbes säger såhär om boken:

“If there were a Pulitzer Prize for investment books. this one would win, hands down”.

Vägen till ekonomisk frihet

Författare: Bodo Schäfer

Om boken: Detta är verkligen en lättläst bok om hur du kan tjäna in din första miljon – med hjälp av Schäfers sjuårsplan. Du får strategier för att öka dina inkomster och hur du snabbast möjligt betalar av dina skulder. Detta är den perfekta förstaboken för dig som vill bli miljonär – det är lättsmält och enkelt att förstå..

Du får en bra inblick till hur rika människor agerar och tydliga strategier som är enkla att följa. Ska du läsa en bok som introducerar dig till ”vägen till miljonerna” är detta ett bra val.

Tips! Så blir du ekonomiskt oberoende – med Jan Bolmeson

Rich Dad, Poor Dad-serien

Författare: Robert T. Kiyosaki

Om boken: Rich Dad, Poor Dad är en riktig klassiker som lärd dig ett nytt sätt att tänka om att tjäna pengar. Boken gavs ut första gången på 90-talet och har blivit en av de största bokfavoriterna om investeringar jorden runt. Du lär dig att se bortom den klassiska synen på ekonomi, och får nya vägar som ”de rika använder”.

Kontentan är enkel: Antingen jobbar du för pengar eller så får du pengarna att jobba för dig. Det illustreras av att Robert berättar om sin riktiga pappa, en man som var välutbildad och chef för skolsystemet på Hawaii och hade det traditionella synsättet på pengar. Medans hans “andra pappa”, som egentligen är hans väns far, hade hoppat av skolan och hade tron om att pengarna skulle jobba för människan, inte tvärtom.

Är du nyfiken på fastighetsinvesteringar har du mycket att hämta här. Dessutom finns ytterligare en rad böcker i serien som gör att du kan fördjupa dig. Detta är obligatoriska läsning, helt enkelt.

Think and Grow Rich

Författare: Napoleon Hill

Om boken: Detta är klassikern bland klassiker, och stora delar ur andra ekonomiböcker kan spåras till denna bok. Trots att den har över 100 år på nacken känns den fortfarande aktuell idag. Och visst handlar den om ekonomi och att tjäna pengar, men minst lika mycket om personlig utveckling.

Think and Grow Rich blivit kallad för den bästa motivationsboken genom alla tider. Du får en 13-stegs guide som leder dig till framgång och rikedom – där dåtidens mest förmögna förmögna människor i USA berättar sina hemligheter för att tjäna pengar. Tidlös!

Tips! Så skapar du passiva inkomster – med Charlie Söderberg

The Richest Man in Babylon

Författare: George S. Clason

Om boken: Ännu en klassiker som lär dig att tjäna pengar, behålla dem och får dem att arbeta för dig.

Boken gav ut första gången under 1920-talet och har blivit en av de mest lästa böcker om entreprenörskap, investeringar samt rikedom. Babylonierna tillämpade sunda ekonomiska principer som tangerar samma ämnen som flera andra böcker på den här listan – framförallt om hur du får pengarna att jobba för dig.

Boken är lite tyngre än de andra i den här sammanställningen (endast beroende på ett gammaldags språk), men är väl värd en läsning. En klassiker!

Vägen till din första miljon – alla kan bygga en pengamaski

Författare: Tobias Schildfat

Om boken: Tobias Schildfat lär dig att bygga din egna pengamaskin. Det är konkret och inspirerande. Enligt författaren är det som behövs uthållighet, stark drivkraft och ett intresse för att kunna bli ekonomisk oberoende. Du får exempel, uppgifter och tydliga vägar till ett ekonomiskt oberoende.

Rekommenderas som en introduktion till pengar, investeringar och rikedom.

The Intelligent Investor

Författare: Benjamin Graham

Om boken: The intelligent investor gavs ut första gången redan 1949 och vilken succé den har blivit – miljontals exemplar har sålts över hela världen. Enligt många är detta BOKEN för dig som vill nå alla finansiella mål och tjäna pengar.

Här lär du dig hur ”värde-investeringar” fungerar – något som inspirerat Warren Buffetts framgångar. Och det är ingen dålig förebild att ha!

Tips! 10 poddavsnitt alla företagare borde lyssna på

The Millionaire Next Door

Författare: Thomas J. Stanley

Om boken: Bor den typiske miljonären i Silicon Valley eller på Strandvägen? Nej, han bor i huset bredvid dig! Här får vi lära oss vad den typiske miljonären gör och inte gör, och hur vanliga människor kan bli miljonärer om de följer vissa tidlösa principer.

  • Spendera mindre pengar än du tjänar.
  • Lägg ner tid på att förstå de enkla principerna bakom rikedom.
  • Investera långsiktigt.
  • Undvik att spendera pengarna på att bygga din status

Så här kan alla svenskar bli miljonärer

Författare: Per H Börjesson

Om boken: Hur blir man rik?

  • Börja varje månad med att spara 10 % till dig själv.
  • Ha lägre kostnader än intäkter varje månad.
  • Köp aktier eller aktiefonder.
  • Behåll innehaven.
  • Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare.

Följ ovanstående principer och ha inte för bråttom så har du stora möjligheter att bygga upp en förmögenhet. I boken får du inspiration till att förbättra den ekonomiska situation som underlättar ditt dagliga liv. Den förklarar också hur finansbranschen tjänar pengar på att göra enkla saker komplexa. Vilket i sin tur är anledningen till att de tjänar stora pengar – på dig.

4 timmars arbetsvecka

Författare: Tim Ferriss

Om boken: Många av oss lever med föreställningen att vi måste jobba hela livet innan vi till sist kan njuta av en välförtjänt pension. Glöm det. Det finns ingen anledning att vänta. Oavsett om du drömmer om att slippa heltidsjobbet, att resa jorden runt i lyx, tjäna femsiffriga belopp varje månad med minimal arbetsinsats eller bara få leva mer och jobba mindre, så talar 4 timmars arbetsvecka om hur du ska göra.

Med steg som är lätta att följa ger Timothy Ferriss tydliga metoder för att rensa ut allt onödigt, så att du kan fokusera på det som verkligen är viktigt: att leva ditt drömliv. Detta är en av våra favoritböcker någonsin. Måsteläsning!

Tips! Så här skapar du passiva inkomster