Leva som en miljonär

Leva som en miljonär utan pengar – här är hemligheterna

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 4 mars, 2024
Publicerades: 11 februari, 2022
Foto av: AdobeStock

Vill du leva som en miljonär och verkligen skapa en livsstil på dina villkor? Det är fullt möjligt – utan att du behöver ha ett sprängfullt bankkonto. Nu ska vi lära dig hur du kan leva som en miljonär utan att vara en.

Men innan vi berättar hur du lever som en miljonär utan att vara det, vill vi dela de viktigaste principerna för hur du blir miljonär på riktigt. Det är 8 steg du behöver komma ihåg.

Steg 1: Spendera mindre än du tjänar

Det här är gammal kunskap som sträcker sig hela vägen tillbaka till de gamla babylonierna (Boktips! Den rikaste mannen i Babylon).

Sätt alltid av minst 10 % av dina inkomster till sparande och investeringar, och gör det automatiskt så att du aldrig se de pengarna. Gör likadant i ditt företag, så vet du att vinsten alltid blir minst 10 %.

Steg 2: Definiera din ultimata livsstil

Innan du har definierat vilken livsstil du önskar, har du ingen aning om vilka resurser du behöver. Ett eget jetplan? Okej, det vore häftigt. men måste du verkligen äga det, kan du inte hyra det två gånger per år, och spara 85 % av kostnaden?

Titta på varje kostnadspost i din ”ultimata livsstil”, och fråga dig själv. Finns det ett annat sätt att göra detta, än att betala för det som alla andra. Använd vårt verktyg nollbudgetering, som du kan läsa mer om på mittföretag.com, för att lyckas med det. Gissningsvis kan du skapa den livsstil du önskar, till en bråkdel av vad du initialt tänkte. Det lär vi dig lite senare i artikeln.

Poddtips: Så blir du rik utan stora risker – med Jan Bolmeson

Steg 3: Pengar är vägen, tid är målet

Våra mest framgångsrika entreprenörer söker inte pengar som ett mål. De söker pengar som ett medel för att skapa tid. Börja med att definiera vad du ska lägga din tid på, och låt det bara vara på saker som tydligt tar dig mot dina mål. Ta bort. Automatisera. Delegera. Och effektivisera allt annat. Läs hur här.

Ska jag verkligen göra det här? Finns det ett bättre sätt att göra det på? Kan det göras snabbare, så att jag får tid till annat?

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends. Läs mer här!

Steg 4: Var den som skapar, inte den som konsumerar

Du kanske ser framgångsrika människor som stora konsumenter. Det är helt fel tänkt. Miljonärer och entreprenörer som lyckas är de som skapar något. De skapar företag. De realiserar idéer. De skapar jobb.

Om du på allvar vill bli framgångsrik, behöver du vara en människa som primärt skapar, inte en människa som primärt konsumerar. Det är den stora skillnaden mellan framgångsrika entreprenörer och alla andra.

Steg 5: En miljonär vill diskuterar idéer – inte vad som har hänt

Okej, var helt ärlig: i dina konversationer med människor omkring dig, hur stor del pratar ni om idéer och hur stor del pratar ni om andra människor och händelser?

Ordspråket är lika klassiskt som det är sant: Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.

Framgångsrika människor inser att idéer är den mest värdefulla valutan i världen, och att all rikedom är byggd på dem. Därför sätter de av tid varje dag till att bara tänka. Och när de har tänkt klart, presenterar de idéerna för människor som är smartare än dem själva. Då får de rätt feedback och rätt energi tillbaka.

Jämför det med att presentera en idé för någon som saknar energi och visioner: då får du ett klassiskt ”detta där kommer aldrig att gå” tillbaka.

Se avsnittet i StartUp-resan där du får bästa tipsen för att bli ekonomiskt oberoende

Steg 6: Miljonärer väljer vilka som får påverka dem

Den största skillnaden mellan framgångsrika människor och dem som inte lyckas, är umgänget. Vi rekommenderar alltid övningen Önskelistan som du hittar på mittföretag.com – där du får hjälp att hitta ett umgänge som tar dig till dina mål.

All framgång handlar om att skapa positiva spiraler, där det ena leder till det andra. Om människorna omkring dig tar din energi, kommer den spiralen att peka åt fel håll. Om de tvärtom ger dig energi och ny kunskap, har du skapat en automatiserad positiv spiral som kan ta dig till nivåer du inte trodde var möjliga.

Så sätt igång din positiva spiral idag – med människor som har resultat som du drömmer om.

Poddtips: Så skapar du passiva inkomster – med Charlie Söderberg

Steg 7: Miljonärer tar kalkylerade risker

Vanliga människor avskyr risker. Framgångsrika människor välkomnar dem, om kalkylen är den rätta. Säger kalkylen att uppsidan är större än risken, vågar de ta möjligheten.

Använd 5/1-regeln när det gäller stora beslut och riskfyllda investeringar: om den potentiella uppsidan är fem gånger större än den potentiella nedsidan, tackar du JA!

Med andra ord: om du kan leva med ”worst case-scenariot” och samtidigt ser en stor uppsida, behöver du ta steget.

Steg 8: Miljonärer älskar att ge

Trodde du att miljonärer var snåla? Tänk om! Se bara på Warren Buffett och Bill Gates projekt The Giving Pledge, som innebär att de kommer att ge bort majoriteten av sina förmögenheter till att skapa en bättre värld. Richard Branson, Elon Musk och Mark Zuckerberg har också signat på.

Principen som Warren Buffett, Bill Gates och många av världens rikaste människor använder är enkel: de tror på att ju mer de ger, desto mer får de tillbaka. Kan det vara så att dina resultat idag, bygger på hur mycket du har gett tidigare?

Så lever du som en miljonär – utan att ha pengar

Börja med att tänka ut hur du skulle leva om du hade obegränsat med pengar, och fortsätt med att fundera ut hur du kan leva så, utan pengarna. Vi vill ge dig fem enkla strategier som ger dig miljonärsvanorna, till några procent av den vanliga kostnaden.

Miljonärsvana 1: Unna dig en skön massage varannan vecka

Miljonärens val: Svensk klassisk massage på Sturebadet, 50 min – 1 295 kr

Ditt ”leva som en miljonär”-val: Klassisk helkroppsmassage på Gildaskolan (av elever, finns i Stockholm, Göteborg och Malmö), 60 min – 390 kr

Du sparar: 905 kr (70 %)

Miljonärsvana 2: En riktigt snygg smoking till ditt bröllop

Miljonärens val: Smoking (5 995 kr) med skjorta (1 499 kr), fluga (499 kr), manschettknappar (499 kr), lackskor (2 999 kr) och bomullsnäsduk (299 kr) från Oscar Jacobson eller något annat fint märke. Totalt 11 790 kr.

Ditt ”leva som en miljonär”-val: Hyra smoking inklusive skjorta och lackskor. Totalt: 1 744 kr.

Du sparar: 10 046 kr (85 %)

Miljonärsvana 3: Resa till Miami 14 dagar

Miljonärens val: Bokar flyg (6 500 kr), hotell (14 nätter a 2 000 kr) och hyrbil (10 000 kr) en månad innan avresa. Totalt 44 500 kr.

Ditt ”leva som en miljonär”-val: Du utnyttjar dina poäng med SAS Eurobonus-kortet och flyger kostnadsfritt (med poäng och ”res 2 betala för 1-checken” som du får om du handlar för över 150 000 kr). Du använder homeexchange.se för att byta ditt boende i Sverige mot ett i Miami. Och i det boende du lånar ingår bil. Flyg (0 kr) + Boende (0 kr) + bil (0 kr). Totalt: 0 kr.

Du sparar: 44 500 kr (100 %)

Miljonärsvana 4: Vardagslyx

Miljonärens val: Hårstyling en gång i månaden a 995 kr. Övernattning på spa en gång i månaden a 1 995 kr (per person).

Ditt ”leva som en miljonär”-val: Du blir hårmodell och får stylingen gratis av en praktikant som är under upplärning. Och istället för en en spaövernattningen, använder du din fantasi. En långpromenad i skogen med egen picknickkorg, följt av fem timmars spa på exempelvis Kokpunkten Spa i Västerås (a 295 kr). Total kostnad: 295 kr.

Du sparar: 2 695 kr (90 %)

Miljonärsvana 5: Ett riktigt fint boende

Miljonärens val: En femma på Östermalm på 120 kvm, a 100 000 kr kvadratmetern. Totalt: 12 miljoner. 85 % belåningsgrad och 2 % ränta. Månadskalkyl: 17 000 (ränta) och 17 000 (amortering). Totalt per månad: 34 000 kr

Ditt ”leva som en miljonär”-val: Du köper ett hus i Spanien för 2 miljoner kronor. Du hyr ut det halva året, och får därmed in tillräckligt mycket pengar för att leva där gratis den andra halvan.

Sedan kommer du på den briljanta idén: om jag gör samma sak igen, kan jag ju bo gratis den andra halvan också. Vem sa att idéer inte är värdefulla?

Du sparar: 34 000 kr (100 %) per månad

Och vad händer om vi summerar allt?

Du får i princip samma livsstil, men betalar följande

Miljonärsvana 1: Unna dig en skön massage varannan vecka (26 gånger per år)

Miljonärens kostnad: 33 670 kr Din kostnad: 10 140 kr

Miljonärsvana 2: En riktigt snygg smoking till ditt bröllop (engångskostnad)

Miljonärens kostnad: 11 790 kr Din kostnad:1 744 kr

Miljonärsvana 3: Resa till Miami 14 dagar (1 gång per år)

Miljonärens kostnad: 44 500 kr Din kostnad: 0 kr

Miljonärsvana 4: Vardagslyx (1 gång per månad)

Miljonärens kostnad: 35 880 kr Din kostnad: 3 540 kr

Miljonärsvana 5: Ett riktigt fint boende (löpande)

Miljonärens kostnad: 408 000 kr Din kostnad: 0 kr

Så lever du som en miljonär – på en bråkdel av kostnaden

Så låt oss summera:

Den ”vanliga” miljonärens livsstil kostar: 533 840 kr

Din ”nästintill lika lyxiga” livsstil kostar: 15 424 kr

Med de här enkla idéerna, har du sparat 97 % av kostnaden. Och kan leva i princip samma lyxliv som en miljonär. Grattis!

Att leva som en miljonär handlar primärt inte som pengar. Det handlar om din fantasi.