Så här gör mångmiljonärerna – gör du samma saker?

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 4 november, 2022
Publicerades: 4 november, 2019

Gör miljonärer och miljardärer saker annorlunda? Det verkar onekligen så. Vi har undersökt fyra strategier de flesta miljonärer och miljardärer använder, och som du enkelt kan använda i ditt liv. Om du vill bli miljonär förstås.

Tankesätt 1: Miljonärer fokuserar på idéer – inte på vem som har gjort vad

Okej, var helt ärlig nu: i dina konversationer med människorna som omger dig, hur stor del pratar ni om idéer och hur stor del pratar ni om andra människor och händelser?

Ordspråket är lika klassiskt som det är sant (ett av våra favoriter, all time): Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.

Miljonärer och miljardärer inser att idéer är den mest värdefulla valutan i världen, och att all rikedom bygger på idéer. Därför sätter de av tid varje dag till att bara tänka. Och i nästa steg, att bara vara (för det är då de bästa idéer kommer upp ur ditt undermedvetna). När de har tänkt klart, presenterar de idéerna för människor som är smartare än dem själva. Då får de rätt feedback och rätt energi tillbaka.

Jämför det med att presentera en idé för någon som saknar energi och visioner: då får du ofta ett “detta där kommer aldrig att gå” eller ”vi har nog inte resurser till det” tillbaka (brukar du göra så?)

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends. Läs mer här!

Tankesätt 2: Miljonärer är extremt noga med vilka som påverkar dem

Den stora skillnaden mellan miljonärer och dem som inte lyckas lika bra ekonomiskt, är umgänget. Vi tipsar gärna om övningen Din önskelista från vår systersajt mittforetag.com – där du får hjälp att hitta ett umgänge som tar dig till dina visioner och ekonomiska mål.

Framgång handlar om att positiva spiraler, där det ena positiva leder till det andra positiva. Om människorna omkring dig tar din energi (och låt oss vara ärliga, så ser ut för många av oss), kommer den spiralen att peka åt fel håll. Om människor i din omgivning tvärtom ger dig energi, kunskap och idéer, har du skapat en automatiserad positiv spiral som kan ta dig till högra nivåer (och de där miljonerna).

Sätt igång din positiva spiral på direkten – välj människor som har resultat som du drömmer om som ditt umgänge.

Tankesätt 3: Miljonärer tar risker – välkalkylerade risker

”Vanliga människor” hatar risker. Framgångsrika människor välkomnar dem, om kalkylen visar rätt risk i förhållande till uppsidan. Visar kalkylen att uppsidan är större än risken, vågar de ta möjligheten.

Smart tankeregel: Använd 5/1-regeln för stora beslut och riskfyllda investeringar där du känner dig osäker: om den potentiella uppsidan är fem gånger större än den potentiella nedsidan, tackar du ”jajamän, tack!” (eller hitta din egen ratio mellan risk och uppsida).

Så för att sammanfatta: om du kan leva med “worst case-scenariot” och samtidigt ser en stor uppsida, behöver du våga ta beslut.

Tankesätt 4: Miljonärer förstår att ge är första steget

Antog du att miljonärer är snåla? Tänk om direkt! Det räcker att spana in Warren Buffett och Bill Gates projekt The Giving Pledge, som innebär att de kommer att ge bort majoriteten av sina förmögenheter till att skapa en bättre värld. Richard Branson, Elon Musk och Mark Zuckerberg har också kritat på. I jämförelse med dem, hur generös är du med din framgång?

Principen som miljonärer och miljardärer (Warren Buffett, Bill Gates m fl) ofta följer: De tror på att ju mer de ger, desto mer får de tillbaka. Kan det vara så att dina resultat idag, bygger på hur mycket du har gett tidigare? Ahh, spännande tankeövning (ta fem minuter och fundera på hur mycket du har gett och hur det står i proportion till hur mycket du har fått)