Så lyckas Elman bygga billigt – och få företaget att växa

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 23 september, 2019
Publicerades: 24 september, 2019

Bristen på billiga bostäder är stor. Men hur bygger man då? Elman Azari löste det genom att göra en tillfällig lösning permanent. Han bygger hyresrätter av moduler.

Häromdagen var det Business Hacks-event i Sundbyberg och en av gästerna där var Elman Azari, som driver Xlnt Living. En otraditionell byggare som rönt stora framgångar och som kallats hjärnan bakom modulbostäderna. För det vann han 2017 Mitt Företags utmärkelse Årets stjärnföretagare.

– Med mitt driv har vi lyckats få kommuner, politiker och bygglovshandläggare att förstå fördelen med det vi gör. Vi bygger bostäder för ungdomar och studenter och det är egentligen inget unikt i det, men vi har gjort det på ett sätt som man kanske inte tyckt varit ett sätt att bygga permanenta bostäder på. Men våra hyresgäster – och nivån de kan betala – är i fokus, det är det som är unikt.

LÄS OCKSÅ: AVTALET SOM KAN SKYDDA FÖRETAGET

Själva produktionen av modulerna sker i Estland, sedan fraktas de till Sverige för montering på plats.

– Jag har bott i Estland själv i sex år, det var när jag jobbade inom telekom. Där fick jag lära mig mycket nytt; de har ett annat tänk än vi har här i Sverige. Så nu nyttjar jag de kontakter jag byggde upp där. Estland har ju samma klimat, samma typer av köldbryggor som vi har, så det underlättar. Nu har vi hyreshus i bland annat Hallonbergen och i Barkarby.

Har lärt sig själv

2016 var bolaget ganska nytt. Men redan i år kommer man omsätta närmare 55 miljoner.

Men vad är det som fått just han att lyckas? Elman spekulerar själv:

– Först och främst att jag har trott på mig själv, trots att jag inte är utbildad byggingenjör i grunden. Men jag har försökt lära mig mycket på egen hand, jag har lyssnat på sakkunniga, lyssnat på min egen uppfattning och slagit ihop det. Sedan är jag väldigt envis när det gäller att nå mina mål. Det har varit en tuff resa med tanke på att det är höga krav på det vi gör.

Elman tar ett exempel. Om någon vill montera solpaneler på taket så kan hon/han räkna på ytan och hur många kilowattimmar man kan få ut. Men han själv gräver mycket djupare än så och vill förstå allt.

– Då blir man ju sakkunnig till slut, säger han. Men att lyckas handlar om energi. Energi är A och O. Man ska tycka att det är roligt. Att ge mycket till andra ger också drivkraft. Men att ha roligt absolut viktigast.

Vilka strategier har du för att få det att funka?

– Jag har egentligen bara en strategi – både köpare och säljare ska vara nöjda i en affär. Många gånger är jag köparen. Men ibland kan man inte bara titta på priset, även om det i är viktigt i min nisch. För att få säljaren nöjd kan man ställa andra krav, som till exempel miljökrav – som kan hjälpa dem att säga ja. Ett sätt att få ut någonting mer utan att pruta på priset.

Tro på dig själv

Vilka är dina supervanor?

– Vakna tidigt och somna sent. Med åren lär man sig hitta andra delar som är viktiga. Man är väldigt fokuserad, tar gärna med telefonen på semestern – gör gärna det lilla extra. Sedan om det är bra eller dåligt…

Jobba hårt eller jobba smart?

– Jobba hårt är väl grundbulten, jobba smart är det strategiska. Man kan inte bara jobba hårt men inte smart. Det är en kombination.

Vilket är det bästa tips du någonsin har fått?

– Det var av en äldre herre som jobbade med fastigheter som sa ”du ska aldrig bli förälskad i en fastighet.”

Vilka är dina tre tips för att växa snabbt?

– Tro på dig själv. Var envis. Och sätt dig in i alla situationer, det kan vara viktigt för så många andra delar.