Så tog Jerker kontrollen genom företaget – ”Ingen läkare kunde hjälpa mig”

Josefin Wallin

Uppdaterades: 24 augusti, 2023
Publicerades: 27 augusti, 2023
Foto av: privat

Det var som barn i en nybyggd marklägenhet i Lund som Jerker Andersson blev sjuk. När ingen bot fanns till hands – bestämde hans sig för att finna den själv. Ur sjukdomen växte företaget, nya insikter och nu delar han med sig av det till oss.

Ur sjukdomen växte företaget

”I samma stund som rapporten lästes väcktes minnet av den mögliga lägenheten 1978. Kunde det finnas relation mellan sjukdomsdebut och mögelexponering? Här startade således den forskning som senare kom att leda till grundande av framgångsrikt företag inom saneringsbranschen.” 

Det här är berättelsen om företagaren Jerker Andersson. Som exponerades för mögel som barn i familjens nybyggda marklägenhet. Vilket sedan ledde till att han insjuknade i den autoimmuna sjukdomen HSP – Henoch Schönleins Purpura. En sjukdom som när han fick bristfälligt med hjälp blev underlag för hans egna efterforskningar. Som idag är grunden tills hans företag.

– Att starta företag och nå ut var lättare då första företaget byggdes upp, än vad det är nu.

”Kan han kan jag”

– Pappa drev eget. Han berättade mycket och visade hur saker fungerade. Företagande var för min del ändå inte givet. Mobbning i skolan gav dåligt självförtroende. Det gav därför ett driv i att bli hyfsat duktig på det jag gjorde, allt för att intresse fanns och för att liksom bevisa att jag inte var sämre än andra, så som mobbarna så många gånger sagt och visat. Till sist efter att ha inhämtat mycket kunskap inom nuvarande arbetsområde tog jag mod till mig och startade företag. Fick bättre självförtroende och sneglade på en släkting som startat företag. Kan han så kan jag.

Året var 1978

– Jag är född i Lund 1970. Från staden finns några minnen sedan ett par års ålder. Ett av minnena som framöver kom att färga livet under ett antal år var musik och låten Popcorn med Hot Butter som släpptes 1972. Minns att jag stod i köket och kunde springa raklång under köksbordet, över vilket den orangea lampan Bumling hängde. På radion spelades låten och de poppande tonerna fick det att gå glädjevågor genom hela kroppen.

Det var 1978 när familjen flyttade ett stenkast bort från sin lägenhet i Ljungby till en helt nybyggd marklägenhet, med platta på mark. Här hade byggentreprenörerna missat att låta byggfukten avfuktas från betongplattan. Vilket förstås gjorde att när hösten kom, och därmed kylan, förvandlades lägenheten till en fuktig grogrund för rikligt med mögel.

Mögel i lägenhet där Jerker med familj flyttade in
Marklägenheten i Ljungby

– Minns att det kom en besiktningsman som utförde slutbesiktningen. Far som stod innanför tröskeln pekade klagande på möglet och menade att det inte kunde vara bra. Besiktningsmannen som stod utanför sade att de inte kunde göra något och att möblerna inte skulle ställas intill väggarna för att ytorna skulle kunna ventileras och inte binda fukt, allt enligt hyreskontraktet.

Insjuknandet

Ett tag senare insjuknade Jerker i den autoimmuna sjukdomen HSP – Henoch Schönleins Purpura. En icke smittsam småkärlsvaskulit som medför inflammation i njurarna, ledvärk, feber, trötthet och inflammation av ytliga blodkärl i huden. De allra flesta barn som drabbas tillfrisknar efter ett skov men så blev det inte för hans del. Ingen inom sjukvården kopplade emellertid det här till mögelexponeringen. Det skulle istället vara Jerker själv som av en slump 13 år senare gjorde den upptäckten.

Läs också: Chatrine bor och jobbar på 6 kvadratmeter – lev det liv du väljer

Att söka svar på egen hand

– När ingen hjälp fanns att hämta från sjukvården ville jag söka svar på egen hand. Försökte få läkare att testa om jag hade invasivt mögel så som vissa andra patienter med samma sjukdom. Ingen ville ställa upp på det, dessutom utan motivation om varför. Lyckades själv komma fram till lösning som håller sjukdomen i schack. Därför ville jag hjälpa andra att förebygga och åtgärda fuktrelaterade skador i hus som kan leda sjukdom. Informationen fanns i princip inte på Internet i Sverige innan jag började skriva om det och publicera på företagets hemsida. Idag har många följt efter, på både bra och mindre bra sätt, berättar han.

Behov av en tillflyktsort

Att kunna vända sig till någonting där man kunde få andas, fly verkligheten en stund, har varit en viktig sak. Skolgången i grundskolan var en kämpig tid. Där Jerker beskriver sig själv som en försiktig, rödhårig och tidvis sjuk pojke. Något som gjorde gjorde honom till en utmärkt måltavla för mobbing. Här föddes behovet av en tillflyktsort. Vilket kom att bli faktaprogram på TV, kemi och böcker, men också musik. Saker som skulle komma att bli viktiga av flera anledningar senare i livet. Att hålla sig borta från människor som lämnar negativt avtryck tog han också med sig från skoltiden.

– Håll dig borta från toxiska människor som narcissister, psykopater, mobbare. Försök inte anpassa dig efter dem eller få dem att ändra sig om det inte lyckas från början. Markera mot dem går att göra, på väl avvägt affektivt sätt. Ändrar de sig inte? Så vandra bara vidare. Ta inte illa upp, det är dessa personerna som har brister och inte förstår bättre. 

”Håll dig borta från toxiska människor”

Vidare passerade han gymnasietiden som var bättre och fri från mobbing, ett musikintresse som utvecklades, vägen in i arbete i industrin samt lumpen. Ett arbete i industrin var nog även det som han planerade. Men efter lumpen möttes Jerker av finanskrisen och med finanskrisen – inga industrijobb. Så vad gör man nu?

Att ligga på soffan var inget alternativ och Jerker sökte istället en tjänst på Sveriges största Discjockeyförmedlingar. Här fick han även promotion från skivbolag som en av 150 stycken exklusivt utvalda DJ´s i Sverige. Många gig men inget heltidsarbete. I vanlig ordning valdes soffa och tv-dosa bort till förmån för två nya forskningsprojekt, varav ett kring det som kallas för ”sjuka hus”.

”Ingen läkare kunde hjälpa mig till bättring”

– Jag ville ta reda på mer om HSP, den autoimmuna sjukdomen, då ingen läkare kunde eller ville hjälpa mig till bättring. 1991 gjordes den första anteckningen om misstänkt koppling mellan mögel i hus och HSP. Detta var innan Internets tidevarv så därför söktes information via sjukhusbibliotek och andra ställen där det gick att beställa forskningsrapporter. Fick tack vare fin hjälp tag på en rapport från 1959, där man beskrev HSP hos en 15 årig pojke med det invasiva möglet Aspergillus. Man kopplade här möglet till sjukdomen då behandling med antimykotika fick sjukdomsförloppet att helt gå i remission.

I samma stund som rapporten lästes väcktes minnet av den mögliga lägenheten 1978. Kunde det finnas relation mellan sjukdomsdebut och mögelexponering? Här startade således den forskning som senare kom att leda till grundande av framgångsrikt företag inom saneringsbranschen. 

– Struktur gäller att få in i vardagslivet i förhållande till arbetet. Det gäller att lägga dessa områden likt pusselbitar som passar väl in i varandra. Det är inte helt enkelt då företagande kan vara minst sagt slukande. Planera.

Var det här sambandet?

Jobbet som DJ, forskningen om sjuka hus och annan forskning kompletterades nu med en utbildning till lärare vid Växjö Universitet.

– Växjö Högskola övergick 1995 till Universitet och fullt fokus lades från universitetsledningen och mentorerna om att hela tiden i studierna utgå från och förankra kurserna i forskning. Därmed inhämtades forskningskunskap vilken synnerligen under åren gagnat vidare arbete rörande fuktskador i hus relaterat hälsoeffekter och krävda saneringsåtgärder. 

Som nyutexaminerad lärare jobbade han sedan mestadels med psykosocialt stödbehövande barn och unga, både inom skola och social verksamhet. Inom området behandling togs delvis eget och unikt material fram, kallat ”Strukturerade Samtal”, vilket baserades på den intressanta och viktiga organisationsläran ”Double Loop Learning” av Donald Schön och Chris Argyris.

– Just denna organisationslära har jag även kommit att använda i entreprenörskapet såsom grundläggande värdering. 

Forskningen gav inspiration till bok och företag

2001 hade Jerker arbetat så mycket kring begreppet ”sjuka hus” att idéer på både bok och företag tog form. Under drygt fyra års tid skrevs ett bokmanus samman, döpt till ”Optimera din kunskap om hus”. Av olika anledningar valde han nu att helt frångå läraryrket och starta upp sin egen enskilda firma inom saneringsbranschen, Ljungby Fuktkontroll & Sanering. Under samma period föddes även det första av Jerkers två barn. Vilket gjorde att han heller inte kände att tiden fanns för att fortsätta åka ut och spela som DJ.

Fler delägare adderas

I företaget avnände han bokmanuset som inspirationskälla för att fortsätta jobba fram forskningsbaserad information. Firman fick också mycket att göra ganska snabbt. Därmed togs beslutet att ombilda firman till ett aktiebolag och addera ytterligare en delägare 2008.

– Om man ska vara delägare i ett företag, se till att lära känna den andre parten så väl det går innan man går samman. Titta noga efter bl.a. ekonomi, toxiska egenskaper och missbruksproblematik. Se till att det finns ett väl genomgånget och gediget samarbetsavtal innan delägarskap skrivs. Diskutera in i detalj vilka förväntningar och krav ni har på verksamheten och varandra. Diskutera och förespegla om möjligt olika scenarier som kan tänkas dyka upp. Var noga med att sitta i regelbundna möten där saker och ting stäms av. Skänk heller inte bort delägarskap hur som helst. Har du byggt upp något från grunden så finns det ett värde i det. Låt också värdebestämma företaget. Var inte för snäll – men var affektivt korrekt. Lösningen finns i att kunna samarbeta i allt vad det innebär, enas i svårigheter och vidareutvecklas. Det är tillsammans man gör det.

Dags för någonting helt nytt

Under 2021 har Jerker avklarat minst 90.000 supportärenden och många tusen installerade avfuktare och luftrenare. Därmed väcktes en stark känsla av att göra någonting nytt och utvecklas. Rollen som VD och ägare i bolaget avlutades därför. Men vad gör man nu? Var det läraryrket han skulle tillbaka till? I samma veva lästes bokmanuset igenom på nytt, han tog ett sabbatsår och fortsatte konsumera den ämnesinriktade forskningen. Ur bokens titel ”Optimera din kunskap om hus” föddes ett företagsnamn. Optihus. Optihus AB blev nu Jerkers nya företag. I tillägg driver han ett projekt som kallas CS – CLUB SCHYSST. Ett projekt som verkar mot mobbing, främlingsfientlighet, rasism, våld, kriminalitet och droger. Ett mindre sidospår, men ett viktigt sidospår.

Hoppas kunna ge husägare hjälp

– De tiotusentals timmarna som plöjts ned i den tvärvetenskapliga forskningen hoppas jag genom åren kunnat ge många husägare och andra hjälp. Förutom att bistå andra fann jag genom inhämtad kunskap möjlighet till avsevärd lindring gällande min åkomma.

Forskningsresan fortsätter med samma oberoende forskare, Jerker Andersson, fast under det nya företagsnamnet Optihus AB. Företagskonceptet ämnas vara optimerat samt mer finslipat och pedagogiskt upplagt, allt utifrån den samlade utbildning, forskning och erfarenhet som inhämtats under årens lopp.

– Struktur gäller att få in i vardagslivet i förhållande till arbetet. Det gäller att lägga dessa områden likt pusselbitar som passar väl in i varandra. Det är inte helt enkelt då företagande kan vara minst sagt slukande. Planera.

Företagandet och digital synlighet

Det är ibland svårt att ta in hur mycket den här människan faktiskt hunnit med. Hur nyfikenheten och drivkraften tagit honom framåt. Därmed har Jerker samlat på sig enormt mycket erfarenhet. Hur du syns på bästa sätt digitalt är en av dem. Vilka insikter han gärna delar med sig av till andra företagare – kanske just du som läser.

– Att starta företag och nå ut var lättare då första företaget byggdes upp, än vad det är nu. Att ha en hemsida är för många företag grundstenen. Om man vill synas bra på Internet så tar det mycket tid i anspråk. Sökmotorerna vill ha uppdaterat innehåll som är väl strukturerat, unikt och hjälpfullt för läsaren, menar han.

Han trycker också på vikten av att ändå inte skriva för sökmotorerna – utan för människan.

Sökoptimering är företagarens bäste vän

– Nya riktlinjer har kommit om att en hemsida inte bara ska vara hjälpsamt informativ. Den ska också vara välbyggd och det ska inte få lov att ta för lång tid att ladda ned de ingående sidorna på hemsidan. Ska man själv bygga hemsida gäller det att inhämta rätt kunskap, rätt verktyg och inte köpa tjänst från billigaste och långsammaste webbhotellet. En webbshop kan t.ex. vara resurskrävande och alla webbhotell uppfyller inte de kriterier som krävs för att sökmotorerna ska godkänna sidan som väl fungerande. Köp INTE inlänkar till hemsidan via olika företag som sysslar med betalda länkar.

Var hellre själv aktiv på olika sociala medier. Ha hemsidan som en väl utbyggd bas och de sociala medierna som satelliter. Inte tvärtom.

– Skriv inte mängder med artiklar inom samma område och detaljer. Samla unik information på en sida och  fördjupa denna specifikt med några andra intilliggande ämnen. Blanda inte olika ”kort” på en sida. Det blir bara rörigt för läsaren. Se till att länka internt mellan olika sidor som berör varandra. Det finns idag gott om guider ang SEO och att bygga hemsida. Att lära från grunden och komma till skott ordentligt tar från cirka sex till tolv månader. Fortsätt inhämta nyheter inom dessa områden. Häng med och ta om möjligt ledningen. Se upp för att leja ut arbetet utan att ha en väl genomgången kravspecifikation, avslutar Jerker Andersson.

Men hur blev det med sjukdomen? Den som det inte fanns något bot på?

– När det misstänkta sambandet mellan sjukdom och mögelexponering hittades, och inga läkare ville eller kunde hjälpa, började jag läsa om olika kosttillskott som är kända för att motverka svampinfektion och inflammation i kroppen. Hittade efter ännu mer läsande och prövande till sist rätt. Ett råd, om den etablerade vården inte kan hjälpa, är att ta kontakt med alternativläkare och näringsterapeut.