Så väljer du rätt domännamn – undvik de här fällorna!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 26 februari, 2022
Publicerades: 1 mars, 2022
Foto av: Adobe Stock

Välj rätt domännamn! Inspirationen flödar, kanske har du ett nytt företag på gång eller ett projekt som behöver en webbsida? Så här väljer du rätt domännamn – och undviker de vanligaste fällorna.

Att välja rätt domännamn kanske känns enkelt och snabbt ordnat. Sanningen är att du kan undvika extra jobb, huvudbry och problem genom att undvika de här vanliga misstagen.

Välj domännamn – undvik de vanligaste fällorna

  • Du köper enbart ett domännamn. Här kan du tjäna på att även köpa liknande domännamn för att peka till din egen webbsida. På så vis undviker du också att kunden av misstag hamnar någon annanstans – när det är till dig man vill. Innehåller ditt domännamn å, ä, ö kanske du även vill ha en variant utan?
  • Krångla inte till det! Ett domännamn ska vara enkelt att komma ihåg och enkelt att skriva in.
  • Var på hugget! Är domännamnet du vill ha ledigt? Köp det! Även om du inte har planer på att använda det direkt – vill du inte riskera att det blir upptaget.
  • Har du tänkt på alla marknader? Kanske har du ett företag som du vill ska nå internationellt eller i ett annat nordiskt land? Då kan du med fördel även köpa: .com, .no och .de exempelvis.
  • Se till att ditt företag står som ägare av domänen ni köper. Det händer allt för ofta en kollega står som ägare, slutar och ni tappar kontrollen över sajten.
  • Se upp med att inkräkta på någons redan inarbetade varumärke.
  • Att inte ha en tydlig koppling till ditt varumärke kan vara förvirrande för kunden.
  • Att vara för rolig eller skoja till det med en felstavning. Är båda saker som kan leda till att besökaren kan uppleva din webbplats som oseriös.

Tre goda tips på vägen

  1. Saknar du ideér? Låt en generator som exempelvis Business name Generator hjälpa dig. Det gör det enklare att välja ett domännamn – även om du har idétorka.
  2. Ska du samtidigt komma på ett namn till ditt företag? Då har Driva Eget en guide som hjälper dig: Dags att välja företagsnamn? Här är checklistan du inte får missa!
  3. Kör! Hellre att ta sig vidare – än att fastna i strävan efter det perfekta domännamnet.

Köpa domännamn

Ett domännamn kostar vanligtvis runt 200 kronor per år. Detta är någonting som varierar beroende på vilken leverantör du väljer. Exempel på leverantörer av domännamn och webbhotell (där du kan lägga din sajt):

Är mitt domännamn ledigt?

Vill du göra research över vad som är ledigt innan du väljer domännamn? Då kan du ta hjälp av Internetstiftelsen. Här kan du söka efter lediga domännamn – och välja vilken återförsäljare du vill registrera domänen hos.