Kan man dra av julfesten på företaget? Så här ska du tänka

Josefin Wallin

Uppdaterades: 7 december, 2021
Publicerades: 8 december, 2021
Foto av: Adobe Stock

Japp, det går att dra av julfesten på företaget. Men inte allt! Här går vi igenom vilka regler och beloppsgränser som gäller för ditt företag. Läs detta innan festen!

Kan man dra av julbord och julfest?

  • Tidigare kunde man dra av julbord på företaget när det kommer till maten som serveras. Så är tyvärr inte fallet längre.
  • Julbordet räknas som en skattefri förmån för de anställda (om det inte blir för påkostad – vilket du kan läsa mer om nedan).
  • Momsfritt? Javisst! Du får lyfta moms för en kostnad på mat upp till 300 kronor per gäst. Så även om du inte kan dra av maten på företaget – så kan du åtminstone lyfta momsen.
  • Kostnader för exempelvis lokal och underhållning är avdragsgill – upp till 180 kronor + moms per person.
  • Vill ni natta över? Resor och hotellnatt på annan ort är avdragsgillt så länge det rör sig om en natt. Den anställde blir då heller inte förmånsbeskattad för detta.
  • Övriga kostnader kring festen blir bara avdragsgillt två gånger per år. Anordnar ni fler fester än så? Tänk då på att bara två stycken blir avdragsgilla gällande kringkostnaderna.
  • Är tidigare medarbetare bjudna, eller de anställdas familjer? Även utgifter för dessa blir avdragsgilla inom beloppsgränserna som nämnts.

Jullunch istället för julfest?

  • Jullunch? Ofta kanske man inte anordnar en stor julfest utan går ut och äter en god jullunch tillsammans. Detta räknas inte som intern representation och förmånsbeskattas. Tänker ni att jullunchen är er ”julfest” då räknas jullunchen som premisserna ovan – som en julfest.
  • Driver du enskild firma? Då har du tyvärr ingen möjlighet att dra av kostnader för julbord och liknande.

Om du bjuder kunden på julbord eller julfest?

  • Kostnaderna för mat? Inte avdragsgill – precis som julbordet eller julfesten för det egna företaget.
  • Oftast får du inte heller dra av momsen för detta då det ofta rör sig om en större grupp personer och det inte rör sig om en representation (att du till exempel haft ett affärsmöte i samband med kostnaden).
  • Men! Anordnar du ett event, ett seminarium eller liknande i samband med julmaten? Då kan kringkostnaderna däremot bli avdragsgilla för den tillställning som du anordnar.

Vill du lyxa till det ordentligt?

Vill du bjuda på en extra påkostad och lyxig tillställning i jul? Då är det oftast tydligt att det gäller en lyxrepresentation, vilket inte är avdragsgillt. Glöm heller inte att tänka på att om du anordnar en riktigt påkostad julfest eller personalresa för dina anställda så kan de komma att förmånsbeskattas. Kostnaden blir då avdragsgill men du kommer få betala ökade lönekostnader. Sedan är det heller inte allt för uppskattat när de anställda själva får skatta för något som var tänkt som en gåva. Kanske tänker du att det borde sitta fint med en gräns för vad som räknas som ”för lyxigt”? Tyvärr finns inte det här – så du själv kommer behöva känna efter vad du tror är en rimlig nivå.

Så innebär detta att jag kan dra av julfesten på företaget?

Tidigare kunde man dra av kostnaden för förtäring på företaget, men det kan man alltså inte längre. Däremot kan du lyfta momsen för upp till 300 kronor per person. Kostnader för lokal och underhållning kan du dra av upp till 180 kronor + moms per person (max två gånger per år). Även hotellnatt på annan ort samt resan för din anställde kan du dra av. Vi ser också att jullunchen inte kan räknas som intern representation, vilket gör att den ska förmånsbeskattas. Om du tar i ordentligt och anordnar en riktig hejdundrande lyxig fest så kan också de anställda bli förmånsbeskattade, vilket inte alltid är så uppskattad. Tyvärr finns ingen satt gräns mellan vad som anses ”för lyxigt” och vad som anses rimligt. Så kan du dra av julfesten på företaget? Ja, till viss del.

Planerar du också att ge bort en julgåva?

Läs mer: Gåvor till anställda? Allt du behöver veta för att de ska bli skattefria