Så äger du minglet och skapar nya affärskontakter. Foto: Getty Images

8 smarta frågor på minglet – som skapar affärer

Samuel Karlsson

Publicerades: 27 juli, 2018

Lite småprat om vädret, berättat vad du gör – och sen då? Här är smarta samtalsämnen som skapar intressanta samtal och hjälper dig att faktiskt knyta affärskontakter på minglet.

 Att mingla och knyta nya kontakter kan vara ett effektivt sätt att få fler uppdrag eller sälja mer. Ju fler som känner till dig och det du gör, desto fler potentiella kunder kan höra talas om dig.

Men då gäller det att inte bara prata om vädret, eller direkt börja dra dina säljargument så fort du går fram till någon ny person. Ditt mål ska inte vara att sälja utan att knyta kontakter där ni gillar varandra. Sen vill du såklart nämna ditt företag, och lyssna noga för att se om du kanske kan hjälpa den du pratar med – antingen genom att förmedla kontakter eller ge råd, vilket kommer att knyta er närmare varandra, eller genom framtida samarbeten.

8 smarta frågor för att få affärskontakter

Vad har hänt dig idag?
En mycket bättre öppningsfråga än ”Hur mår du?” där svaret ofta blir ”Jo tack, bra.” är att fråga om hur dagen varit. Personen du pratar med kommer lätt kunna svara och du kan få höra någon intressant detalj du kan fråga vidare om. Kanske får du även en ledtråd till hur dina produkter eller tjänster kan hjälpa personen en vanlig dag.

 Hur hamnade du här?
Här kan svaret bli allt från vem personen känner på minglet, hur den faktiskt tog sig dit eller dess karriär- eller livsväg till just detta ögonblick. Mycket mer spännande och givande än ”Vilket väder vi har!”.

Vad intresserar dig just nu?
Den här frågan kommer troligtvis den du pratar med tycka är riktigt rolig att svara på.  (Kommer den inte på något kan du leda vidare med att fråga om den läst något spännande på sistone eller om det hänt något särskilt på jobbet…) Dessutom kommer du komma personen lite närmare. När du vet vad den brinner för kan du lättare se hur du kan hjälpa den.

Vad ser du fram emot?
En liknande fråga som den innan, och svaret kan spänna från jobbrelaterat till fritidsintressen. Säljer du till exempel båttillbehör kan du hoppas att svaret blir ”Sommaren, för då ska jag ut med båten!”.

Vad gillar du bäst med det du gör nu?
En lite djupare fråga än bara ”Vad sysslar du med på dagarna?” och öppnar för ett intressant samtal om personen och dess karriär, företag och bransch. Förhoppningsvis frågar han eller hon dig samma sak – se till att ha ett bra svar där du gör tydligt vad som är din drivkraft och vad som särskiljer dig från dina konkurrenter.

Vad är det bästa du har gjort i år?
Spännande fråga om kan ge vitt skilda svar: ”Åh, det måste varit resan till Rom.” eller ”Jo, det finns ett projekt som jag verkligen tycker blev lyckat.” Förhoppningsvis får du tillbaka frågan, se till att ha förberett ett svar som marknadsför dig på ett bra sätt.

Vad läser du just nu?
Här får du en genväg in i vad som intresserar personen, dessutom finns goda möjligheter att hitta gemensamma intressen – och i kanske få lite lästips.

Vad har du för utmaningar just nu?
Öppna inte med den här frågan, men ställ den gärna när ni pratat ett litet tag. Kan du på något sätt hjälpa personen med kontakter eller råd så kommer det att knyta er närmare varandra. Frågan bjuder även in till framtida samarbeten och nya möjligheter för dig, men se upp så att inte personen känner det som att du bara intresserat dig för den för att kunna sälja.

Av Ebba Arnborg