Life Hacks med Gustaf Oscarson

10 Life Hacks som förändrar ditt liv (om du är det minsta lik mig)

Gustaf Oscarson

Publicerades: 14 mars, 2024
Foto av: Canva

Små genvägar kan ge otroliga resultat – både i livet och i företaget. Idag vill jag dela med mig av tio Life Hacks som verkligen förändrat mitt liv, och som kanske kan ge samma effekt för dig.

Hacks. Ett av mina absoluta favoritord i livet. Små justeringar kan verkligen ge stora resultat i långa loppet, om vi gör dem kontinuerligt.

“Se upp med dina tankar; de blir ord. Se upp med dina ord; de blir handlingar. Se upp med dina handlingar; de blir vanor. Se upp med dina vanor; de blir din karaktär. Se upp med din karaktär; den blir ditt öde.”

Lao Zi, kinesisk filosof

Innan jag delar mina 10 favorithacks just nu, vill jag tipsa om boken Atomic Habits – som i detalj berättar hur du skapar en vana (eller ersätter en dålig vana med en bättre). Must read!

Alright kompis, let´s do this!

Psst! Om du vill lyssna på mina 45 bästa Hacks i poddformat, hittar du poddavsnittet här.

10 Life Hacks som förändrat mitt liv (och kanske snart ditt)

Life Hack 1: Hour of Power

20 minuters träning, 20 minuters meditation, 20 minuters inspiration. Innan jag gör något annat. Överlägsen start på morgonen och bästa sättet att alltid vara i form – mentalt och fysiskt.

Life Hack 2: 3 to thrive

Sedan väljer jag ut tre saker – 3 to thrive – som symboliserar vad jag vill åstadkomma under dagen. Vilka tre saker kan jag skapa eller göra idag som skulle ha störst effekt för mina visioner? Jag föreslår att du säger dem som om de redan har hänt ,”Jag har skrivit en magisk affärsplan för vårt nya investmentbolag”, eftersom vårt undermedvetna verkar ha lättare att omvandla den typen av tankar till resultat.

Life Hack 3: Pomodoro-metoden

När jag sätter mig vid mitt skrivbord, som spännande nog kommer från Volvos grundare Assar Gabrielsson, använder jag mig av Pomodoro-metoden för att jobba fokuserat. Jag lärde mig den av Mattias Ribbing i Framgångspodden.

Enligt Mattias har Pomodoros gjort honom 50 % mer effektiv, och jag är beredd att hålla med. Så hur fungerar Pomodoros? 25 minuters fokuserat arbete, sedan 5 minuters paus. Upprepa 4 gånger. Sedan 25 minuters lång paus. Sen 4 pomodoros till med 5-minuters pauser. Sedan 25 minuters paus. Sedan 4 till. Och sedan är arbetsdagen slut.

Life Hack 4: Välj alltid pizza nummer 9

Ska vi göra som Steve Jobs eller Mark Zuckerberg, som har samma kläder kläder på sig varje dag? Jag gör det inte, men det är ett magiskt business hacks, att minska antalet beslut per dag och bara fokusera på de viktiga. Churchill drack alltid samma champagne och en av våra poddgäster i Business Hacks väljer alltid pizza nummer 9. Vem? Lyssna på podden här så får du veta. Gör livet enklare med färre beslut.

Life Hack 5: Gör dagens två viktigaste uppgifter innan du kollar mailen

Mina pomodoro 5 och 6 är avsatta till dagens viktigaste uppgift. Lyssna noga nu, för nu kommer mitt enklaste hack. Gör dagens två viktigaste uppgifter innan du kollar mailen eller sätter på telefonen. Magiskt hack!

Life Hack 6: Skippa nyheterna, släng ut tv:n och börja använda text-tv igen

När klockan slår 13.30, plingar den sista pomodoron till och dagens jobb är gjort. Mina vänner, det är en oslagbar känsla att vara klar vid lunch. Har dagen varit produktiv? You bet.

Speciellt om jag följer några andra hacks som jag har berättat om på tidigare event. Att slänga ut tv:natt aldrig se på nyheterna eller följa nyhetsflöden löpande (mitt hack: kolla förstasidan på texttv-appen en gång per dag. Har det hänt något som kommer att förändra världen, lär det stå där.) Det tar inte 15 minuter, det tar inte 5 minuter. Det tar 5 sekunder!

Life Hack 7: Buffer days, focus days och free days

Min vän och vd:n för inomhusodlingen Ljusgårda, där jag är investerare – Andreas Wilhelmsson – har ett bra tips. Han har tre olika typer av dagar. Buffer days, focus days och free days. På Buffer days förbereder han sina Focus days, På Focus Days skapar han verkligt värde. På Free days är han 100 % ledig. Målet är att ha så många Focus days och Free days som möjligt.

Det är bra tänkt. Jag vill inte att livet bara ska vara jobb. Jag vill inte sitta framför datorn 10 timmar om dagen. Jag vill leva. Min sanning är att om jag måste jobba 10 timmar om dagen så måste jag göra något fel, och ingen kommer att vilja köpa mitt företag om det är beroende av min ständiga insats.

Life Hack 8: Gör tvärtemot alla andra (och hacka vardagslyx)

Jag älskar att göra saker tvärtemot alla andra. Handla, ta semester, gå på spa, träna, äta ute och stå i telefonkö – gör det när ingen annan gör det. Det blir billigare, det tar mindre tid, det kräver mindre energi.

Att njuta, är det ett hack? Jag vet inte, men jag har ett recept på hur billigt det kan vara att ha en riktigt lyxig vardag. Jag har haft årskort på Spa, träningskort på gym, pass, simbassänger och bubbelpooler och ett upplägg med en massör om massage varje vecka, 40 veckor om året. Det kostar mig bara 1 250 kronor i månaden. Bara eftersom jag gör det när ingen annan gör det.

Life Hack 9: Ställ livet på rad

Det här är mitt viktigaste budskap till dig: ställ livet på rad, som jag har lärt mig av min vän Charlie Söderberg. Här kan du lyssna på Charlie i Business Hacks, när han berättar hur det fungerar.

Life Hack 10: Ställtid

Gå aldrig direkt från ett fokus till ett annat. Work smart – pausa – sen Play smart. Ställtid, som fantastiska Bodil Jönsson kallar det. En lunchpromenad gör susen.

Från 13.30 till 21 är min dag fri för att leva, skapa, uppleva, lära mig, träna och älska. Gå på feeling. Inget hackathlon. Men gärna några principer som gör livet mer angenämt.

Life Hack 11: Överträffa alltid förväntningarna (men inte för mycket)

Så bara ETT extra hack….

Tips! Vill du läsa en lista på 45 av mina viktigaste Business, Life och Health-Hacks hittar du den här