<![CDATA[]]>

6 innovationstrender som påverkar dig just nu

Camilla Björkman

Publicerades: 18 juli, 2014

Open innovation och sharing economy – här är trenderna som kan lyfta (eller sänka) ditt företag. Läs fler av journalisten Martin Kreuger och forskaren Leif Denti.

Tillsammans driver de sajten och mobilappen tusentips.se där de dagligen publicerar nya tips om innovation.

Senast ut är en sammanställning av de sex hetaste innovationstrenderna i världen just nu från den amerikanske författaren, föreläsaren och innovationskonsulten Robert B. Tucker.

Trenderna är:

1. Startup-företag slår ut jättarnas egna FoU-avdelningar. Det är inte längre inne i de stora företagen som de nya idéerna föds, menar Tucker, utan de bästa nyutexaminerade studenterna söker sig till de coolaste startup-företagen.

2. Open Innovation har blivit den nya normen. Att dela teknologi, risker, utvecklingskostnader och vinster med andra företag, kunder och universitet håller snabbt på att bli den nya standarden för innovationsarbete.

3. Innovation är allas ansvar. Förr var det FoU-avdelningens revir, men i dag är innovationsarbetet något som angår alla. Allt fler företag inser att de måste utbilda så gott som alla sina medarbetare och chefer i innovationskunskap och innovationstänkande.

4. ”Sharing economy” går inte att stoppa. Exempel är hemsidan AirBnb som hotar hotellindustrin och appar för folk som vill samåka i sina bilar som hotar taxinäringen.

5. Snart ska alla ha en innovationschef. På engelska kallas det CINO – chief innovation officer. Deras uppgift är att gifta ihop företagets kultur med dess strategier för att skapa jordmån för innovation.

6. Crowdsourcing revolutionerar produktutvecklingen. Glöm marknadsundersökningarnas tråkiga formulär. I dag får legobyggarna själva ge förslag om nya fantasifulla leksaksmodeller som tiotusentals andra användare sedan röstar om på Legos hemsida.

martin_leif

Martin Kreuger och Leif Denti (läs mer i rutan till höger).