<![CDATA[]]>

Så får du ditt nätverk att växa

Ebba Arnborg

Publicerades: 29 januari, 2015

De allra flesta uppdrag förmedlas via nätverk, så att knyta kontakter lönar sig. Men hur? Här är experten Nina Jansdotters sju bästa sätt.

Att bygga sitt nätverk som företagare är viktigt och kan ge både fler kunder och ökad lönsamhet, menar nätverksexperten, karriärcoachen och författaren Nina Jansdotter.
– Generellt sätt förmedlas 75 procent av alla anställdas jobb via nätverk, för företagare är den siffran ännu högre, säger hon.

Här är hennes sju bästa nätverksbyggar-tips:

Mingla på event
Packa ner visitkorten, öva in en presentation och ge dit ut och mingla – på ett event, en kurs, en föreläsning eller en nätverksresa. Eller gå med i en förening eller branschorganisation.
– Se vad som passar dig och dina värderingar, mål och syfte. Och glöm inte personkemin. Gillar du människorna kommer det att skapas möjligheter, säger Nina Jansdotter.

Satsa på Hoffice
Haka på nya trenden Hoffice, som går ut på att man träffas och jobbar hemma hos varandra. Perfekt för både arbetsmoral och nätverk. Sitter du långt från andra kan du satsa på Doffice, samma sak men på distans.

Ta plats i sociala medier
Nätverka i soffan hemma – på Facebook, LinkedIn, Twitter och Google+.
– Ett möte kan förlängas via sociala medier. Och sociala medier kan leda till möten. Det är bra att synas och bidra med kunskap på alla plattformar, då får du en positiv stämpel, och blir sökbar, säger Nina Jansdotter.

Var synlig på Google
Även om du inte kan nätverka direkt i sökmotorerna, kan du få kontakter om du ser till att dyka upp högt i sökresultatet. Exempelvis genom att ha en hemsida och vara synlig på sociala kanaler – inte minst Google+.
– Googlar är ofta det första vi gör när vi funderar över något, då är det viktigt att du dyker upp med bra träffar – och kontaktuppgifter, säger Nina Jansdotter.

Gå med i grupper i sociala medier
På LinkedIn och Facebook kan du gå med i grupper inom olika intresseområden. Det finns en uppsjö som passar dig som småföretagare.
– Gå in och säg ”här är jag”, ge tips och ställ frågor. Det är inte bara de i gruppen som du nätverkar med, utan i förlängningen även deras nätverk, säger Nina Jansdotter.

Hitta en mentor
Knyt kontakt med personer du ser upp till genom att be dem att vara din mentor eller bjuda dem på lunch.
– Ring eller mejla någon som du beundrar – förvånansvärt ofta kan du få ett ja. Och vad är det som är så farligt med att få ett nej? säger Nina Jansdotter.

Anordna egna träffar
Ring upp andra småföretagare på din ort, eller som du träffat och förslå att ni ska ses en gång i månaden över en kaffe och bolla idéer och frågor. Öga mot öga eller över nätet.

Läs mer: Nätverka dig till nya kunder – 10 frågor som hjälper dig

Uppdaterad 2015-10-31