<![CDATA[]]>

Stor guide: Så lyckas du bäst med ditt café

Redaktionen

Uppdaterades: 31 oktober, 2019
Publicerades: 18 juli, 2018

Vill du starta och driva ett eget cafe? Hitta ett bra läge och satsa på att sticka ut, råder experterna. Här är råden som hjälper dig nå drömmen.

– Det tog två år innan vi gick runt och ytterligare ett år innan vi blev lönsamma, säger Christina Pispas, som driver Café Saturnus i Stockholm tillsammans med sin man Christos.

LÄS OCKSÅ: Succé för sommarbageri

Christina Pispas Foto: Björn Lejon

Christina Pispas Foto: Björn Lejon

Idag strömmar dock gästerna till Saturnus och på helgerna ringlar sig kön ut på gatan. Bland dem syns till exempel prinsen och prinsessorna, författare och många andra kändisar.

Även på priserna syns det att Saturnus är något lite extra. En kaffe latte kostar mellan 35 till 42 kronor, en varm smörgås med parmaskinka 130 kronor. Megabullarna på 400 gram som caféet är kända för kostar 45 kronor.

– Ja, vi är nog ett av de dyrare fiken i stan och visst reagerar folk ibland. Men vi har mycket hög kvalitet: Direktimporterade varor från Frankrike, buffelmozzarella och kaffe från Sicilien. Priserna sätts efter vad det kostar att köpa in.

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.

Oavsett vad du väljer att servera råder hon dig att ha koll på ekonomin.

– Vi har inte alls förberedda utan förlitade oss på andra i början. Men det spelar ingen roll om stället går bra om du inte kan dina siffror. Om du inte har koll går du omkull förr eller senare, säger Christina.

Så blev drömmen om caféet som hon tänkt sig? Bättre – men bitvis också jobbigare.

– Saturnus är som ett fjärde barn. Vi älskar att göra det här! Å andra sidan är man så involverad i precis allt. Vi har byggt Saturnus omkring oss som personer och då är det svårt att ibland släppa det.

Så vad är hemligheten bakom att lyckas i branschen?

– Du måste verkligen brinna för att driva café – annars går det inte.

5 nycklar till ett lönsamt café:

1. Läget är A och O. Nyckeln är att hitta ett ställe där dina kunder passerar ofta. Exempel: i ett köpcentrum, vid en turistplats eller på en shoppinggata. Se läget från kundernas perspektiv: Är de sugna på att fika just här? Ställ dig utanför din potentiella lokal och räkna antal förbipasserande. Är det 50 i timmen och du räknar med att få in fem av dem, räcker det för att du ska gå runt?

2. Sätt rätt pris.
Kostnaderna för ditt kaffe, fikabröd och annan mat är normalt mellan 20 och 40 procent av det pris du tar ut. Vilken procentsats du väljer beror på hur stora dina övriga kostnader är. Dela därför kostnaden på den procentsats du väljer. Exempel: Ingredienserna i en kanelbulle kostar 6 kronor, då blir det 6 / 0.20 = 30 kr.

3. Sänk kostnaderna.
Jobba regelbundet med att minska utgifterna. Kan du få samma kaffesort billigare hos en annan leverantör? Sänka elkostnaderna? Effektivisera och på så sätt ha mindre personal? Minska portionerna om kunderna inte äter upp? Men gå inte för långt – du vill inte sumpa kvalitén, bara undvika spill.

4. Anpassa försäljningen till antalet sittplatser i lokalen.
Ett litet café med ett fåtal bord kräver mer take-away, och kanske att du hittar fler intäktskällor som catering. Ett större café med många bord utnyttjas bättre om du kan sälja mer än bara bullar och kaffe, till exempel varm lunch.

5. Få stammisar.
Regelbundna kunder som återkommer, helst varje dag, är din bästa inkomstkälla. Extra gott kaffe, en speciell sorts bulle eller elström vid borden till gästernas bärbara datorer – hitta därför just din speciella grej som lockar kunderna gång på gång.

Tänk på det här när du letar lokal:
Åsa Brannestam, fastighetskonsult och VD för Lokalmäklarna, tipsar:

Att köpa en cafélokal är det få som gör. Det allra vanligaste, och lättaste, är att ta över eller köpa ett hyreskontrakt där det redan bedrivs café. Då får du maskiner och inredning på köpet och kan komplettera med eget.

Hyreskontrakt kan variera väldigt i pris, från noll kronor till flera miljoner. Ett inarbetat namn och bra läge höjer priset avsevärt.

Allra bäst är om du kan ta över det gratis, vilket ofta är fallet på landsbygden eller i mindre städer. Även ställen som golfbanor och turistattraktioner kan ge bort ett hyreskontrakt för att de vill ha ett café. Leta i tidningen och på nätet och se till att ha god tid på dig. Om du har kontakter i fastighetsbranschen kan du ha turen att få ta över ett kontrakt gratis även i storstaden.

Månadshyran varierar från några tusenlappar till flera tiotusen. Kom ihåg att den kan vara förhandlingsbar.

Be att få se siffror på den tidigare caféägarens omsättning – det finns ofta att tillgå. Då kan du få en fingervisning om vilken hyra du kan hålla.

Artikel uppdaterad 2018-07-10.