<![CDATA[]]>

Satsa på turister i midsommar

Camilla Björkman

Publicerades: 23 juni, 2011

Småföretagare som jobbar på midsommar kan vinna på de utländska turisterna. Nya siffror visar att turismen fortsätter att växa i Sverige – och står nu för hela 5 procent av landets totala export.

Småföretagare inom turism verkar se fram emot en bra midsommar och sommar, då turisterna strömmar till Sverige.

För åttonde året i rad ökade omsättningen för turister i Sverige. Under 2010 ökade den med 3,2 procent till nästan 255 miljarder kronor.

Nu står utländska turister i Sverige för 5 procent av den totala exporten, visar siffror från Tillväxtverket. Det är 50 procent mer än värdet på den svenska järn- och stålexporten.

Dessutom är turismen personalintensiv. Sedan 2000 har sektorn bidragit med nästan 31 300 nya jobb – en ökning med cirka 24 procent.

Näringsminister Maud Olofsson jublar över siffrorna:

– Det är fantastiskt att följa den positiva utvecklingen för turistnäringen. Sverige har mycket att erbjuda vilket innebär att turismen skapar jobb och tillväxt i hela landet. Jag tror att möjligheterna för branschen att fortsatt växa och utvecklas är mycket goda, inte minst med tanke på att de globala resandet bedöms växa med cirka fem procent per år fram till år 2020.

Även Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet ser positivt på Sveriges framtid som turistland:

– Vi har attraktiva resmål och anläggningar samt natur och kultur som i förädlad form är vad både fritids- och affärsresenärer förväntas efterfråga, säger hon.