Företagets ekonomi

Sök pengar – när du gjort din hemläxa

Samuel Karlsson

Publicerades: 19 april, 2017

Om du vill lyckas med att ragga pengar måste du börja med att göra din hemläxa. En väl genomarbetad affärsplan är en förutsättning för att du ska få finansiärerna att nappa.

Det räcker inte med en smart affärsidé och bra självförtroende när du ska starta ett företag. Du måste ha koll på pengarna också om du ska kunna förverkliga din dröm.

En affärsplan är en bra start för att pröva om din affärsidé är värd att satsa på.

– Du behöver inte bara pengar till att dra igång. Du måste kunna leva också innan affärerna börjar rulla in. I affärsplanen går du igenom alla kostnader för exempelvis produktion, personal och lokaler. Du gör också en budget och en kalkyl som visar om det är rimligt att satsa på ditt företag. Först när du har det underlaget är det dags att vända sig till banken eller andra finansiärer, säger Harry Goldman vd för Nyföretagarcentrum i Stockholm.

Läs mer: Så ordnar du finansieringen på egen hand

De vanligaste formerna för finansiering är lån, bidrag, riskkapital, krediter och övriga stöd. Vänder du dig till riskkapital eller affärsänglar kan de bidra till att företaget utvecklas snabbare och dela med sig av erfarenhet och kompetens.

En nackdel är dock att du ofta måste släppa på en del av bestämmandet över företaget och även en viss procent i ägarandelar.

Är du dessutom ung och helt oerfaren som företagare kan det vara svårt att få några finansiärer att hoppa på tåget.

Om du saknar en egen kredithistoria och vill låna pengar av banken behöver du skaffa en säkerhet. Ofta får föräldrar kliva in som borgenärer för att yngre företagare ska få låna.

– Vi skulle behöva fler alternativ med mikrolån. Du kan få ett mikrolån genom Almi idag, men om vi ska få fler att våga satsa på företagandet skulle det behövas i en mycket större omfattning, fortsätter Harry Goldman.

Det spelar inte så stor roll i vilken bolagsform eller bransch du väljer att starta ditt företag. När en finansiär ska ta beslut om de vill satsa i så tittar de först och främst på person, säkerhet och affärsidé.

Läs mer: Så får du ett förmånligt banklån

När det gäller en enskild firma är det enklare med säkerheten eftersom företagstecknaren blir personligt ansvarig. Men även ett aktiebolag ger en stabil och juridisk säkerhet för den som lånar ut pengarna.

– Bankerna gör ingen större skillnad på bolagsform. Det är viktigare att du har en affärsidé som är intressant och att de tror på att du är rätt person för att driva företaget. Vi vet också att de som går genom Nyföretagarcentrum har en större chans att överleva och de har lättare att få lån, säger Harry Goldman.

 3 saker att tänka på

1. Börja med att göra en väl genomarbetad affärsplan.
Här hittar du mallar för affärsplanen: AlmiNyföretagarcentrum
Läs mer: Så skriver du en affärsplan

2. Undersök vilka bidrag du kan få från Almi, Tillväxtverket eller Arbetsförmedlingen.
Här hittar du en sammanställning på alla bidrag.

3. Ta reda på vilken typ av finansiär som passar din verksamhet bäst – affärsängel, riskkapital eller banklån.
Läs mer: Vågar du ta in affärsänglar?
Läs mer: Låna genom Almi
Läs mer: Bidrag, lån och affärsänglar

 

Webb Allmi