<![CDATA[Foto: Istock]]>

5 enkla sätt att minnas mer

Ebba Arnborg

Publicerades: 6 juni, 2016

Svårt att minnas tider, namn och vad ni egentligen bestämde på mötet nyss? Här är minnesmästarens tips för hur du får bättre minne så att du kan göra bättre affärer.

Som småföretagare är det mycket att hålla i minnet. Självklart måste du kunna kundernas namn och vad ni bestämde på mötet. Men kan du även namnet på kundens barn eller minns vad den sa när ni pratade vid kaffeautomaten så visar du att du bryr dig om kunden. Det gör den mer välvilligt inställd till dig – och förhoppningsvis får du fler affärer.

Foto: Bokförlaget Forum

Foto: Bokförlaget Forum

Mattias Ribbing är svensk mästare i minne och har skrivit boken ”Vägen till mästarminne”. Här är några av hans bästa tips hämtade ur boken:

1. Tänk i bilder

Lär dig att visualisera, det vill säga tänka i bilder, så minns du mer. Perfekt att använda till exempel när det gäller namn. För att minnas namnet Per tänk på ett päron – och tänk gärna på päronet samtidigt som du tittar på personen som heter Per, så skapas kopplingar i hjärnan och du minns.

Att visualisering fungerar så bra beror på att hjärnan har större kapacitet när det gäller att minnas bilder. Allra bäst minns vi bilder med tydliga konturer. Med lite träning börjar bilderna komma allt mer automatiskt. Kom ihåg att alltid hålla ögonen öppna när du visualiserar.

Läs mer: Testa guidad meditation – för rätt företagsfokus

2. Tänk som en film

För att komma ihåg en text så gäller det att se innehållet framför dig som en film samtidigt som du läser. Ta vara på de bildfragment som automatiskt dyker upp i hjärnan och försök förstora dem och göra dem tydligare. När du har läst klart, tänk igenom filmen du skapat igen med dina egna ord (repetition med egna ord gör att hjärnan minns ­information bättre).

3. Ta hjälp av Ribbings cykel

För att memorera till exempel din att göra-lista kan du använda en stödbild. Mattias Ribbing brukar använda en cykel. Se cykeln framför dig med styret till vänster. Skapa sedan bilder för det du ska minnas – punkterna på att göra-listan eller ingredienserna på shoppinglistan. Det kan till exempel vara en bankdosa om du ska komma ihåg att betala räkningar. Placera till sist ut dem på olika ställen på cykeln, från vänster till höger. Nästa dag kan du ”skriva över” de gamla bilderna. Använd alltid samma platser på cykeln.

Läs mer: Så blir du mer kreativ genom träning

Mattias Ribbing. Foto: Månpocket

Mattias Ribbing. Foto: Månpocket

4. Fokusera på en sak i taget

Det är en myt att vi kan koncentrera oss på flera saker samtidigt, menar Mattias. Det som händer är att vår uppmärksamhet hoppar fram och tillbaka, vilket tar tid och ger mindre hjärnkraft åt varje sak. Ge istället en sak i taget din fulla uppmärksamhet så bildas skarpare minnen, och du förbättrar både ditt resultat och din effektivitet.

5. Reflektera över dagen

Ta för vana att ägna tre minuter varje kväll åt att tänka tillbaka på de viktigaste sakerna som hänt under dagen – personer, namn, händelser eller detaljer. Efter bara några kvällar kommer du att märka att du minns mycket mer och att dina minnen hänger kvar mycket längre.