<![CDATA[]]>

Entreprenörer är lyckligare

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 27 januari, 2014

Är du entreprenör – och lycklig? Du är inte ensam! Nya GEM-rapporten visar att företagande är ett positivt karriärsval i hela världen. Och Sverige har allt fler lyckliga!

Varje år kommer Global Entrepreneurship Monitor med en rapport, den så kallade GEM-rapporten som är världens största studie av entreprenörskap.

I år visar rapporten alltså att företagande är ett bra karriärsval – entreprenörer är bland de lyckligaste människorna i världen när det gäller såväl individuellt välbefinnande som tillfredsställelse med arbetsvillkor.

Kvinnliga företagare från innovationsdrivna ekonomier, som Sverige, visar i genomsnitt en högre grad av personligt välbefinnande än sina manliga motsvarigheter.

Sverige blir dessutom bara lyckligare. Om vi ser till den totala entreprenörskapsnivån, TEA-indexet, så har Sverige ökat från förra årets 6,4 till årets 8,2 procent.

Sedan 2010 när 4,9 procent av svenskarna var på gång att starta företag eller bedrev aktivt företagande, har Sverige fått 195 000 fler entreprenörer.

– Svenskt entreprenörskap är inne i en positiv trend sedan sju-åtta år vilket är bra för svensk ekonomi. Lika viktigt är ändå att tillväxtambitionerna finns i de nya företagen, det är gasellerna som skapar de flesta nya jobben. Den analysen återkommer vi till i den nationella GEM-rapporten som lanseras i juni, säger Pontus Braunerhjelm, vd för Entreprenörskapsforum och professor på KTH.

LÄS OCKSÅ: Nu är vi fler svenska entreprenörer

TYCK TILL: Är du lycklig i din roll som företagare? Varför/Varför inte? Berätta i en kommentar eller i vårt forum!