<![CDATA[]]>

Träna dig till att bli en friskare företagare

Redaktionen

Publicerades: 1 januari, 2011

Träna dig till att blli en friskare företagare. Doktor Maurice Westerlund slår här ett slag för att du ska få ett sundare småföretagarliv med mer motion. Läs om hur du kan motivera dig själv hela 2011.

Maurice är friskvårdläkare i det egna företaget Medikus i Göteborg. Han märker hur många tänker på fysisk träning alldeles för sent:

– Den dag du upptäcker att du har muskler, mage och hjärta som ha försummas behövs det ofta ingen ytterligare motivation för att ändra livsstil. Men att sätta igång långt tidigare innan det finns påtagliga bevis på att det hjälper är värre. Det gäller att förstå varför man ska leva rätt och hur man ska förebygga sjukdomar.

Problemet är inte att hitta bra metoder att förebygga ohälsa, det finns många bra sådana. Det handlar i stället främst om att finna motivation:

– Det gäller att hitta en drivkraft som gör att man tar det avgörande steget att utsätta sig för en förändring av levnadsvanor och göra den lilla insats som krävs för att skapa ökad livskvalité.

Det viktigaste drivkraften är att man helt enkelt mår bättre av regelbunden fysisk aktivitet i kombination med nyttig mat:

– Då klarar man bättre av stress, arbete, social samvaro och sjukdomar. Man är helt enkelt bättre förberedd för de påfrestningar som alltid kommer att finnas omkring oss. Livskvalité är att vara i harmoni med sig själv fysiskt och psykiskt.

Det finns också ett annat argument för att nu ge ett nyårslöfte om att hålla kroppen i fysisk trim 2011:

– Att regelbundet aktivera kroppen ökar rörelseförmåga genom hela livet, och ger bättre funktion i alla leder och muskler, säger Maurice.

Han vet att många ger sig själva nyårslöften. Men ibland håller dessa inte särskilt länge:

– Ibland är det familjen, maken, makan eller kompisar som driver på för att få igång den kroppsliga och själsliga restaureringen. Så håller man på några dagar eller i bästa fall några veckor tills man inte orkar mer. Man inser kanske aldrig att orsaken till att programmet inte fullföljdes var att man inte haft någon som helst planering vad gällde de olika livsstilsåtgärderna. Man har helt enkelt satsat för hårt och orkar inte fullfölja.

– Dessutom är det nästan alltid att något annat kommit emellan eller att tiden inte räckt till, särskilt för en hårt arbetande småföretagare. Det blir en dagslända av den planerade livsstilsförändringen.

Anledningen till att nyårslöften spricker är ofta att man lovar för mycket:

– Att förändrad livsstilen är inte att springa sig blå i skogen. Det är måttligheten som är den nya livsföringens symbol. Asketismen är inget självändamål. Därför ska du också leva ”rätt” med måtta och med respekt för din ålder och dina krafter, säger Maurice Westerlund

Han tränar själv varje dag. Nu när han är på Koh Lanta i Thailand blir det simning, vattenträning med vattenväst och stavgång med blyväst.

– Det är lika effektivt som att springa, men sliter mindre på kroppen, säger han.
 

Lyssna och titta på hans träningsvideo här.