Du har väl inte missat att du kan få friskvårdsbidrag för golf. Foto: Getty Images

Friskvårdsbidrag för golf men inte agility

Redaktionen

Publicerades: 8 oktober, 2018

Nya regler gäller för friskvårdsbidrag och omfattar nu även exempelvis golf och ridning. Men det innebär inte att det gäller för alla fritidsaktiviteter. Skatteverket reder ut. 

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har inte golf och ridning ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

Friskvårdsbidrag till liftkort

Andra exempel är ett liftkort för utförsåkning eller dykarkurs. Tidigare har Skatteverket sammanställt en lång lista på godkända aktiviteter. Den försvinner nu. Men det innebär inte att det är fritt fram att använda pengarna till vad som helst. Arbetsgivaren kan välja vilka aktiviteter som ska vara godkända.

Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Det får ligga på max 5 000 kronor och samtliga anställda ska få ta del av det.

Förändringarna började gälla från och med 1 januari i 2018.