Nya bud – elprisstödet för hushåll och företag höjs ännu en gång!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 1 september, 2022
Publicerades: 2 september, 2022

Driva Eget har rapporterat att elprisstödet höjs – tre gånger så högt som i fjol. Nu är det nya bud. Stödet väntas bli hela fem gånger så högt. Efterlängtat av många när oron inför vinterns elräkning växer.

Ökade intäkter genererar större elprisstöd

Energipriserna är skyhöga i Europa som en effekt av bland annat Rysslands invasion i Ukraina. Driva Eget har tidigare rapporterat om hur de så kallade ”flaskhalsintäkterna” och hur de ska användas för att mildra effekten av de höga energipriserna för hushåll, och nu även företag.

Läs mer: Företag ska få del av elprisstöd: ”Kan bli tre gånger så högt som förra vintern”

Ny prognos möjliggör att elprisstöd höjs

Flaskhalsintäkterna som kommer från elkunderna ska nu komma hushåll och företag tillgodo, precis som tidigare rapporterat. Intäkterna ska användas till att sänka priser och på andra sätt ligga företag och hushåll tillgodo. Prognosen tidigare har indikerat att dessa intäkter ska ligga på 60 miljarder kronor. Nya prognoser visar nu istället att man landar på runt 90 miljarder, då dessa intäkter ökar. Effekten av detta är att elpriskompensationen kan bli hela fem gånger så hög som i fjol. Inte tre som man först uppskattade. En positiv nyhet för företag och hushåll som känner oro inför vinterns elräkningar.

”Skaffa en buffert – på 50 000 kronor”

Ryssland sätter hela Europas energimarknad i obalans när de använder sin gas som ett maktmedel. Det innebär att det är en tuff vinter som ligger framför svenska hushåll och företag. Även om elprisstödet höjs och elpriskompensation sätts in uppmanades i dagarna villaägare att ha minst 50 000 kronor i buffert inför vintern. Varbergs Energi står bakom uttalandet och gäller främst i södra Sverige. Även om uttalandet i sig höjer ett varnande finger inför den stundande vintern. Så samtidigt som företag och hushåll gläds åt elprisstöd – finne en stark och uttalad oro inför vinterns skenande elpriser och dess konsekvenser.

– En 50 000 kronor i buffert är liksom inte omöjligt. Det är bra att se över sina förutsättningar och självklart att hela tiden försöka minska sin förbrukning, säger Björn Sjöström, vd Varberg Energi i TV4 Nyhetsmorgon.