Entreprenörer mindre risk att bränna ut sig – här är anledningen

Josefin Wallin

Uppdaterades: 22 maj, 2023
Publicerades: 19 maj, 2023
Foto av: canva

En ny studie visar att entreprenörer har mindre risk att bränna ut sig. Även om man har långa och arbetsdagar så är entreprenören ändå mindre benägen att bränna ut sig än en anställd. Här är skälet till att entreprenören behöver mindre återhämtning.

Under sex månader följdes 350 brittiska entreprenörer och 1 000 anställda i en studie. Under denna halvårsperiod valde man att mäta deras nivå av utmattning.

Resultatet? Att entreprenörerna har en lägre risk att bli utbrända. Men, varför?

– Till någon annan i samma situation skulle alla säga stopp, slappna av, tänk på din familj och dina fritidsintressen. Yoga lite! Men eftersom entreprenörer är så engagerade i sitt jobb behöver de också mindre återhämtning efter vanliga kontorstider. De har ett skydd från utmattning, säger Martin Obschonka, som ligger bakom studien och är chef för avdelningen för entreprenörskap och innovation vid Handelshögskolan vid Amsterdams universitet, till SvD.

Företagare får olika råd

Det här talar lite tvärtemot andra råd som ges. Att man behöver lämna jobbet bakom sig när man går hem för dagen – för att kunna tillgodose sig ordentligt med vila och återhämtning.

Läs: Ta stressen på allvar – 6 verktyg för att varva ner

Det finns flera entreprenörer som bekräftar att studieresultaten stämmer. Att engagemang i sin idé är en grund för att skyddas från utmattning. Att man finner motivation och återhämtning i livsstilen som entreprenör.

Men man ska också komma ihåg att verkligheten är mer komplex än så.

Utbränd? En prestationskultur

Den senaste tiden har många stora entreprenörer pratat öppet om psykisk hälsa och prestation som entreprenör. Både Voi:s grundare Fredrik Hjelm och Tobias Bengtdahl, grundare av Memmo för att nämna några. Fredrik säger till nyhetssajten Breakit att han tror att alla på något sätt faktiskt lider av stress eller ångest. Att vi lever i en prestationskultur där dåligt med sömn och antalet arbetade timmar blir en måttstock på vår framgång. När det kanske egentligen borde vara det omvända?

– Min erfarenhet är att alla har någon typ av utmaning med stress, ångest, utmattning, utbrändhet. Alla har det. De enda som säger att de inte har stress eller ångest är nog de som borde jobba på sig själva mest. Men det kanske är en försvarsmekanism, att man vill visa sig cool och inte är utbränd, säger han till Breakit.