Att starta eget var ett sätt för Helena Lehmus att komma tillbaka efter sjukskrivningen. FOTO HANNA BJÖRKSTEDT

Utbränd – egen firma blev räddningen för Helena

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 5 februari, 2019

31 år och redan utbränd. För supersäljaren Helena Lehmus blev eget företag ett sätt att hitta både sig själv och harmoni, trots olyckskorparnas kraxande om allt jobbigt som väntade.

Helena Lehmus är säljaren som fördubblade sitt resultat varje år när hon jobbade som försäljningschef på miljonärsmagasinet Connoisseur.
Men vid 31 tvingades hon inse att hon gått in i den berömda väggen. Hon var både utmattad och deprimerad.

LÄS OCKSÅ: DU HAR VÄL INTE MISSAT NYA REGLERNA?

– Jag har alltid varit den ambitiösa tjejen. Det har varit så sedan jag gick i skolan och valde det absolut tuffaste programmet på gymnasiet som fanns på min ort, en skola som sedan blev elitskola. Jag har alltid sökt mig till de områdena. Men för ungefär ett år sedan så gick det inte längre, säger hon.

Sover 16 timmar per natt

Medan en del vaknar upp en dag och bara gråter och inte kan ta sig vidare, så grät Helena – innan hon gick tillbaka till jobbet och fortsatte prestera. Väggen hade kommit utan att hon märkt det. Men sista veckorna före sjukskrivningen satt hon mest och tittade in i skärmen.
– Sedan dess har jag haft ett sömnbehov på ungefär 16 timmar per natt! Det går ju inte. Så man kan säga att jag sovit i ett år ungefär. Det var inte det att jag sovit för lite tidigare, men jag tror att min hjärna var helt överhettad. Den behövde ta igen sig, säger Helena.

Efter ett par månader av kravlösa dagar med enormt mycket sömn började något pocka på igen.
– Jag kände att det var något som började spira. Och jag märkte att det enda jag blev glad av och som gjorde att jag kände mig lite peppad på framtiden var tankarna på att starta eget. Det blev en räddning för mig när idéerna började komma. Det är ju så när man är utbränd annars att man har inte särskilt många idéer. Det blir på sin höjd ”idag ska jag gå upp och jag ska försöka göra någonting innan jag lägger mig i sängen igen.”

Hemma i företagandet

Pirret i magen blev en häftig bekräftelse på att det fanns något kvar av Helena mitt i töcknet.
Hon skrev en bucket list med femtio punkter för att hitta tillbaka till saker som hon tyckte kändes roliga, spännande – och ibland väldigt läskiga.
– Många punkter är saker som är utmanande, som att hoppa fallskärm. Det är en ganska klassisk sak att ha på sin bucket list och som skrämmer mig något enormt. Men jag ville hitta tillbaka till den jag var när jag var yngre, när jag var väldigt aktiv och provade många sporter. Allt det där hade jag slutat med. Jag har inte utvecklats i det eller något annat heller. Jag ville tillbaka till den atletiska personen. En person som vågar, helt enkelt.

Sista punkten på listan var hemlig. Men det var just att starta företag, erkänner hon nu. Sedan några månader driver hon Stockholm Sales Institute, där hon håller säljutbildningar för säljpersonal, egenföretagare, hela företag och privatpersoner.
Fast det var många som försökte snacka henne bort från företagstankarna. Det skulle bli så jobbigt och tufft. Men Helena valde att inte lyssna till dem.
– Jag känner mig så hemma i företagandet. Det är det som jag är född att göra. Jag har inte tidigare känt mig hemma någonstans, jag har haft fantastiska jobb men jag har aldrig känt den här glöden. Jag har gjort jättebra ifrån mig, men då har glöden kommit någon annan stans ifrån, nu kommer den mer inifrån.

Prime time på natten

Helena beskriver det som att hon tidigare haft svårt för att ta order från andra. Som sin egen chef kan hon sätta spelreglerna själv. Och hon sätter dem med stor medvetenhet.
– Jag är ju inte ensam om att ha drabbats av en utmattningsdepression som gjort att jag blivit tvungen att omvärdera väldigt mycket – hur jag jobbar och vad jag kan göra för att må bra. I ganska mycket i livet känner kämpar jag inte emot längre utan tänker ok, nu har jag de här förutsättningarna.

En förutsättning är att hon inte är morgonpigg. Alls. Nej, Helenas prime time på dygnet är mellan 23.00 och 01.00 på natten. Då är hon i stället hur effektiv som helst. Alltså jobbar hon nu efter regeln att hon så långt det är möjligt inte bokar möten före klockan ett på dagen.
– Det kan låta kontroversiellt och kanske kaxigt, men det är så det fungerar för mig. Jag kan vara otroligt effektiv sedan, men före ett är jag inte det. Då pushar jag inte mig själv.

Nu har hon hittat sin Helena 2.0-version. Ett gladare jag.
– Att få hitta sig själv på nytt efter en utmattningsdepression är fantastiskt! Jag har provat så många olika metoder, från terapi till new age-filosofi. Jag har tänkt igenom varenda detalj som kan få mig att må bra. Jag har verkligen försökt hitta vad jag mår bra av och det tror jag alla behöver göra.
Att hitta vad man mår bra av handlar också om att hitta sin kärna.
– Det kanske känns uttjatat för många säger samma sak, men jag har verkligen förstått nu hur viktigt det varit för mig. Det gör mig till en bättre person i arbetslivet också. Jag kanske inte kommer jobba på exakt samma sätt som tidigare, men bättre. Jag tycker jag förstår människor bättre nu och som säljare är det ju vad man behöver. Ju bättre du förstår dina kunder, desto bättre går det!

Helenas 3 tips för att komma tillbaka

1. Lägg din energi rätt. Försök hitta ditt ”varför” och försök hitta modet att förändra din vardagssituation. Hade du en dröm när du var yngre? Genomför den! Trötthet, ångest och depp är kroppens sätt att försöka säga åt en att man skulle må bra av positiv förändring. You can do it!

2. Bestäm mer själv. Idag finns en idé om att den som går upp tidigast på morgonen vinner. Att den som tränar mest är bäst. Att den som svarar på mejl sent på kvällarna är den som jobbar hårdast. Detta är andra människors sätt att se på livet. Du behöver inte vara likadan! Sov när du är trött och ät när du är hungrig. Rubba inte på de mest basala behoven, utan förändra vardagen så att den utgår från dem i stället för tvärtom.

3. Ta hjälp. Man får må dåligt, det är okej! Prata med din husläkare om en remiss till en psykiater eller psykolog och skäms inte för det. En utmatt-
ning är ofta ett resultat av att man under lång tid nött ner sina reserver.
Medicin och samtal kan vara en jättebra hjälp för att må bättre. Och du – glöm aldrig att du är fantastisk!