Employer Branding

Få fler kunder med video – så lyckas du

Samuel Karlsson

Publicerades: 28 maj, 2018

Idag når du ut lättare på sociala medier och webben om du gör video, men vad krävs egentligen för att lyckas? Vi guidar dig.

Video ökar dina chanser att fånga kundernas uppmärksamhet. Fler tittar på en video än läser en text, dessutom stannar besökare längre och fler av dem handlar om det finns video på sajten. Inte minst: Både på Google och Facebook hamnar video högre upp i flöden och sökningar än text. (Läs mer här: http://www.driva-eget.se/nyheter/inspiration/kom-igang-med-film-i-sommar-det-lonar-sig)

Så här kommer du igång med video

 1. Sätt en strategi
  Vilken är din målgrupp? När vill du nå dem? I vilken kanal? Vilka är dina mål och delmål och vad du mäter din framgång med? Vad vill du att din film ska göra för ditt företag och på vilket sätt? Se också till att följa upp och mäta så att du uppnår det du ville med dina filmer.
 1. Spåna innehåll
  Här finns inga gränser, du kan till exempel utgå från dina kärnvärden eller din varumärkesberättelse. Du kan filma dina produkter eller skapa hjälpguider. Du kan intervjua nöjda kunder, presentera anställda eller visa bakom kulisserna-klipp. Var inte rädd att vara personlig, väcka känslor och använda humor.
 2. Utgå från mobilt
  Kom ihåg att många filmer visas på mobilen så filma inte i stående format, utan liggande eller kvadratiskt.
 3. Välj kamera
  Visst kan du slå på stort och skaffa en proffsig kamera men det fungerar faktiskt riktigt bra att använda en smartphone.
 1. Tänk på ljudet
  Det är viktigt att din film inte bara ser bra ut utan också låter bra. Filma inte tal i bullriga miljöer och filma aldrig med din iPhone eller kamera kopplat till ström eftersom det blir ett störande bakgrundsljud. En liknande fälla är att ändra inställningar på kameran medan du filmar – det hörs! Idag ses hela 85 procent av all film i sociala medier utan ljud, så texta gärna din video.
 2. Mikrofon
  Du kan använda hörlurarna på telefonen som mikrofon, men investerar du i en extern får du bättre ljudkvalité. Det finns “myggor” som du kan koppla in direkt i telefonen och sådana med kabel, mikrofoner du kan montera på ett stativ och professionella trådlösa. De sistnämnda kan vara bra om du till exempel gör träningsvideor eller behöver röra mycket på dig i dina filmer.
 3. Musik
  Vill du ha musik i bakgrunden så tänk på att den kan vara upphovsrättsskyddad. På dig.ccmixter.orgfinns ett stort bibliotek med musik som du kan använda gratis – kolla exakt vilka rättigheter som gäller för varje stycke.
 4. Stativ
  Överväg att investera i ett kamerastativ för att göra bilden stadig. Det behöver inte kosta mycket. Glöm inte att titta vilken maxhöjd det har, och att höjden går att justera. Filmar du med telefonen behöver du en mobilhållare.
 1. Ljus
  Filmar du utomhus eller inne framför ett fönster behövs ingen extern belysning. Tänk på att ljuset är som jämnast på morgonen, eftermiddagen och när det är mulet.
  Börja gärna med lampor du har, men ska det se riktigt professionellt ut behöver du en trepunkts-ljussättning.
 1. Redigeringsprogram
  Använder du Mac finns iMovie redan på din dator (och kan laddas ner till din iPhone) och använder du PC gäller detsamma för Windows Movie Maker. Alternativ är ScreenFlow, Camtasia, Pinnacle Studio och Video FX live. Adobe Clip är en enkel app för din mobil. Vill du satsa professionellt är Adobe Premiere ett bra alternativ.

 

Källa: Hemsida 24, anymotion, Tone Bekkestad, Mynewsdesk

Av Ebba Arnborg