Gå utanför din bekvämlighetszon om du vill bli ihågkommen. Foto: Getty Images

Våga mer och bli en vinnare

Samuel Karlsson

Publicerades: 28 juni, 2018

Vi nås av i genomsnitt 3 000 kommersiella budskap varje dag. Dagen efter minns vi bara två. Så här blir du den som sticker ut!

Din kund översköljs av ett konstant flöde av information, så hur ska just du stå ut ur mängden? Enligt Patrik Lindkvist, creative director, strateg och författare till boken Magisk kommunikation handlar det om att göra intressant, överraskande, relevant och fokuserad kommunikation som gör att människor vill se den och dela med sig av den. Som till och med uppskattas och blir en del av populärkulturen.

Går det? Ja, om du vågar gå utanför din bekvämlighetszon – det är nämligen nyckeln, enligt Patrik.

LÄS OCKSÅ: Bränn inte pengar på PR i onödan

– Vill du få magiska resultat måste du lämna det trygga och söka dig till det oväntade. När man går ifrån det konventionella och det som alla andra gör och hittar något som är nytt, kreativt och originellt, det är då man lyckas få den oproportionerliga uppmärksamheten, säger han.

Det finns en bild av att det är seriösa siffror och tunga argument som påverkar oss mest, men det är fel, enligt Patrik. Den rationella delen av hjärnan är nämligen inte sammankopplad med beslutsfattande och motivation.

– Det är lätt att man hamnar i att berätta: ”nu har vi fått den här affären, gjort det här, sålt så här mycket”. Man tänker att det skapar förtroende att vara tråkig, och är rädd för att inte bli tagen på allvar annars. Men det väcker inte intresse. Säger man i stället något roligt, insiktsfullt och intelligent går vår hjärna igång på ett annat sätt.

Väck känslor

Störst chans att nå fram har du ju mer kreativt utformad kommunikationen är och ju mer känslor den väcker, enligt de senaste årtiondenas sammantagna forskning.

– Kreativ reklam ökar både intresset för ett varumärke och uppfattningen om dess kvalitet. Ditt budskap kan vara roligt, vackert, starkt, ledsamt, upprörande, inspirerande, obehagligt, insiktsfullt eller häftigt – det viktiga är att väcka starka känslor.

Att vara överraskande och originell gör att vi lättare minns och övertalas av kommunikationen. Det beror på att hjärnan reagerar på information den inte känner till genom att skicka ut signalsubstansen dopamin och skapa synapser som gör att den oväntade händelsen lagras i långtidsminnet.

– Allt går att göra på ett överraskande sätt. Det gäller att våga vara obekväm, våga göra de annorlunda, udda sakerna så länge det finns en tydlig poäng och koppling till företaget, produkten och tjänsten – och människors behov.

”Epic Split” är ett bra framgångsexempel, menar Patrik. Filmen där Jean-Claude Van Damme går ner i split mellan två Volvo-lastbilar. 

– Filmen är vacker, stark och spektakulär, samtidigt som alla som ser den inser att styrsystemet måste vara otroligt stabilt. Det är den här kombinationen av kreativ lösning som når både känslor och förnuft som är hemligheten bakom den bästa marknadskommunikationen.

För att lyckas gäller det att börja med att lägga en bra grund. Det kan räcka med att vika så lite som en dag för att få fram en användbar kommunikationsplattform att jobba efter, enligt Patrik.

– Tänk igenom vilka budskap du vill föra ut, vad du känner till om människorna du ska nå – hur deras liv ser ut, vilka de är, vilka de vill vara, och hur din produkt passar in i den ekvationen. Prata gärna med din målgrupp. En genomtänkt plan ger lugn i besluten och då kan du vara snabb och aktuell i det du gör, men med ett fokus.

Varför finns du?

Hitta också ditt varför, din vision, ditt driv. Varför ska du finnas, varför är din produkt viktig för andra?

– Säljer du till exempel skor, berätta inte bara hur de skiljer sig från andra. För kopplar du i stället på visionen, att som Nike säga ”Vi säljer skor” för att människor ska ”just do it” och utvecklas i alla delar av livet”, skapas ett annat värde som motiverar mycket mer. Det är en av de viktigaste nycklarna till framgång. Människor köper inte vad du gör, utan varför du gör det.

Sedan gäller det att tänka helt fritt. Det är lätt att låsa sig vid vad andra redan gjort, men man kan tänka väldigt mycket större.

– ”Varje problem har en överraskande lösning” som reklamlegendaren George Lois har sagt. Släpp pressen att det bara finns en idé som är bra. Det finns kanske hundra eller tusen, du behöver bara hitta dem. Bryt mönster och utmana alla konventioner, så länge det säger någonting om det du vill få ut.

Inte perfekt

Patrik lyfter hur Sundquist, som säljer köksutrustningar, gjorde ett utskick med tomma vadderade kuvert till kockar. I ena hörnet fanns ett hål – som om en kniv varit så vass att den åkt ut. En idé som fick uppmärksamhet och uppskattning. 

– Ett annat exempel är en amerikansk gift shop som gjort en musikvideo på ett rätt charmigt, taffligt sätt där de sjunger om att ”selling is service”. Ingen kan sjunga eller dansa men det är personligt och fick en enorm spridning.

Det du gör behöver alltså inte ha samma slutfinish som storföretagen. Som småföretagare kan du snarare satsa på att vara personlig, menar Patrik.

– Man ska inte uttrycka sig som storföretagen utan vara sig själv. Vågar man vara personlig och äkta så får man väldigt mycket tillbaka.

4 råd för att hitta din idé

1. Lägg grunden. Bestäm vilket resultat du vill nå och lär känna din målgrupp. Utgå från detta – vad kan du säga och hur för att människorna du vill nå ska reagera och agera?

2. Tänk fritt. Det finns inte en rätt idé utan hundratals, så våga spåna hur vilt du vill. Kom ihåg att du måste väcka känslor och våga utmana din bekvämlighetzon.

3. Inspireras. Titta på andra bra kreativa kampanjer, till exempel på sajten adsoftheworld.com.

4. Ta hjälp. Att ta in en person eller byrå för att ta fram en kampanjidé behöver inte vara jättedyrt om du har lagt grunden.