<![CDATA[Foto: Istock]]>

5 superföretag – som nästan misslyckades

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 3 maj, 2016

Känns det som att alla andra gör succé omedelbart, bara inte du? Tänk om! Här är fem företag som höll på att gå omkull – men idag är bland de största i världen.

Det finns en myt som går ut på att de flesta stora företag har gjort succé så fort de har startats. Men ofta har det snarare handlat om en lång period av hårt slit och tuffa tider innan en slutlig framgång.

Den amerikanska entreprenörssajten Entrepreneur listar några bolag som har nått superframgång idag, men som visar att du inte ska ta tidiga tecken på misslyckande för hårt.

Läs mer: ”Jag sköt sjöfågel under mötet med Google”

Lockar du inte tillräckligt många användare, eller växer inte dina intäkter så snabbt som du hade hoppats? Om du har en bra produkt och ett bra team finns alltid en chans att vända trenden – om du kan tänka dig att skruva lite på din idé eller göra någon form av förändring.

Här har vi sammanställt de bästa exemplen:

1. Apple

Efter en bra start med unika produkter rasade både Apples innovation och popularitet i över ett decennium. När Steve Jobs 1997 anställdes igen gick företaget med förlust och konkursen närmade sig. Men efter en framgångsrik omprofilering och en ny iMac vände Apple till att bli en av de största och mest framgångsrika företagen i världen.

Läs mer: Kändisarnas misslyckade företag

2. Airbnb

Airbnb, företaget där privatpersoner kan hyra ut sina bostäder till varandra, omsätter idag 2,5 miljarder dollar. En lyckad start-up som nådde framgång över natten? Tvärtom. 2008 gick grundarna med sin idé från riskkapitalist till riskkapitalist i Silicon Valley, men alla tackade nej.  Så teamet bestämde sig för att fixa pengar på ett rätt okonventionellt sätt – de skapade specialutgåvor av flingpaket för de två kandidaterna i det samtida presidentvalet, som de lyckades sälja för tusentals dollar. Till slut fick de dock sin efterlängtade investering och resten är historia.

3. FedEx

Transportföretaget FedEx har funnits sedan 1971. Efter en bra start fick de en en tuff period där stigande bensinpriser och bristande logistik gjorde att de förlorade en miljon dollar i månaden. Till slut hade de bara 5 000 dollar kvar i kassan, men tack vare skicklig positionering lyckades de undvika konkurs. Idag omsätter de 30 miljarder dollar om året.

Läs mer: Ta efter superentreprenörernas kloka råd

4. Evernote

Evernote är en av världens mest nedladdade appar, där användare kan skriva listor och organisera sitt liv. Men starten var trög. Det gick så långt att grundaren Phil Libin ansökte om konkurs 2008. Då kom en investerare in med en halv miljon dollar – vilket blev den knuff företaget behövde för att nå succé.

5. Reddit

Forumet Reddit har idag mer än 169 miljoner unika besökare i månaden. Men när det startade 2005 lät besökarna vänta på sig. Så grundarna skapade fejkkonton och fejkdiskussioner för att det inte skulle se så tomt ut, vilket till slut lockade användare.