Är du orolig inför pensionen. Foto: Getty Images

Företagare tror inte att pensionen kommer räcka

Samuel Karlsson

Publicerades: 16 februari, 2018

Över 40 procent av företagarna tror att de kommer få svårt att klara sig på sin pension. Hur ser det ut för dig. Kolla in Driva Egets tips inför pensionen.

Medan vissa företagare förväntar sig höga pensionsinkomster finns det en stor grupp som räknar med att de kommer att ha ytterst små marginaler som pensionärer.

Enligt en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. Tror över 40 procent av de tillfrågade företagarna att de får svårt att klara sig på pensionen. Motsvarande andel bland heltidsanställda är 25 procent.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du ångest inför din pension

– Vår undersökning visar att mönstret från tidigare företagargenerationer riskerar att upprepa sig. Tidigare kartläggningar har visat att även om det finns en grupp företagare som har höga inkomster som pensionärer, så är företagarna överrepresenterade bland de sämst ställda pensionärerna, säger Johan Kreicbergs, Swedbanks och sparbankernas företagarekonom.

Många räknar med halverad inkomst

Undersökningen visar att mer än var fjärde företagare tror att deras pension kommer vara mindre än hälften av deras lön den dagen de går i pension. Bland heltidsanställda är det 16 procent som räknar med att få mindre än hälften av sin slutlön i pension.

– Den stora skillnaden mellan företagare och anställda när det gäller pension är tjänstepensionen. De flesta anställda omfattas per automatik av tjänstepension, men företagare måste ta ett större eget ansvar för sin pension, avslutar Johan Kreicbergs.

Så tryggar du som företagare din pension

  • Ta reda på vilka pensionsinkomster som du förväntas få, till exempel genom minpension.se
  • Fundera på vilken inkomst du vill ha som pensionär. Pensionen är inte något som bara löser sig. Tänk igenom vilka förväntningar du har på pensionärslivet och lägg upp en plan för att nå dem.
  • Ta ut lön. Löner upp till 42 000 kronor per månad ger ökad avsättning till allmän pension. Även sjuk- och arbetslöshetsersättning baseras på inkomst.
  • Börja spara så tidigt som möjligt till din pension. Även mindre månatliga avsättningar kan få stor betydelse på sikt.