<![CDATA[Maria Bielka von Sydow Foto: Richard Lindor]]>

Gör som Maria – planera året smart

Gustaf Brickman

Publicerades: 20 juli, 2015

Författaren och föreläsaren Maria Bielke von Sydow har tagit ett annorlunda grepp för att jämna ut beläggningen under året. Hon har delat upp året i fyra delar och lika många olika verksamheter. Här är hennes råd om hur du bäst gör.

Författare, förläggare, föredragshållare och ibland också journalist – Maria Bielke von Sydow från Vetlanda är ett typexempel på många järn i elden. Ganska snart efter att hon startade företag märkte hon att något slags uppdelning och utjämning av året var nödvändig.

– Dels för att jämna ut arbetsbördan och intäkterna, men kanske framför allt för att jag blev så splittrad. Mina verksamheter ser så olika ut och det är svårt att ägna dagen åt att vara förläggare och sedan känna motivation till att skriva romaner på kvällen, säger hon.

1) Vinter: Intensiv skrivperiod

– Årets första månader är ofta lugna i den här branschen, så då skriver jag på mina böcker. Men jag skriver också krönikor, debattartiklar och spånar idéer som jag sedan kan använda när jag får in beställningar under resten av året, säger Maria.

2) Vår: PR och marknadsföring

Här lägger Maria författarföretagaren åt sidan och går över till PR och marknadsföring. Hon ger ut sina böcker på eget förlag och då gäller det att sälja:

– Jag besöker bokhandlare och bibliotek för att sälja in mina böcker. Jag säljer också in kurser i skrivande som jag ofta håller senare på hösten. När ljuset kommer tillbaka på våren märker jag också att det är lättare att sälja.

3) Sommar: Bokproduktion och samarbete

Sommaren är en krånglig tid att vara företagare. Kunderna har semester men själv kanske man inte har ro till det. Maria har löst det genom att jobba från sitt lantställe – och att under sommaren arbeta med andra frilansare.

– Det är ju hopplöst att få tag på folk under sommaren, men inte om man har att göra med andra småföretagare. Därför ägnar jag somrarna åt själva bokproduktionen. Mina redaktörer, korrekturläsare och formgivare är alla egenföretagare och de säger inte nej till jobb bara för att det är semestertider. De har ju också en lugn period och välkomnar jobben.

4) Höst: Genomförandets tid

Nu ägnas tiden åt boksläpp, mässor och författarkurserna som hon sålt in på våren.

– Det är också nu som många kunder ringer och frågar om jag har en krönika eller en debattartikel om ett visst ämne. Egentligen har jag inte tid att skriva dessa under hösten, men i och med att jag skrev en massa utkast under vintern kan jag bara putsa av dem och skicka in.

 

Det låter som ett effektivt sätt att arbeta, men för Maria är det dessutom en förutsättning:

– De olika delarna av min verksamhet är så skilda från varandra och på det här sättet kan jag låta mitt författarjag ta den plats det behöver. Det minskar också stressen och frustationen av att behöva vänta på andra, säger hon.

Att göra den här uppdelningen kan kännas som ett stort projekt, men Maria säger att det verkligen inte behöver vara det.

– Omedvetet jobbar du redan efter ett visst system. Så rannsaka hur du gör i dag och varför. Sedan är det viktiga att förstärka de delar som fungerar bra och se över dem som fungerar dåligt.