Lönetrygghet för småföretagare – visst går det!

5 juni, 2019

Att vara egenföretagare innebär för många en osäkerhet kring ekonomin och vad som händer om firman inte bär sig, men det behöver inte vara så. Det finns en a-kassa speciellt för företagare och du kan säkra din inkomst upp till hela 80 000 kr / månad.

Drygt en halv miljon människor i Sverige är företagare och varje dag startas uppåt tvåhundra nya företag, de allra flesta med inga eller få anställda. En hel massa människor som vågar tro på sina egna idéer och dessutom lyckas försörja sig på det viset – fantastiskt! Men alla företag bär sig naturligtvis inte, hur lovande idén än verkade och oavsett hur mycket tid, pengar och svett som plöjts ner. Då kan det vara lönsamt att ha säkrat sin lön – hur övertygad du än är att lyckas.

Tjugo konkurser – varje dag
Bara under det här årets första tre månader gick 1764 företag i konkurs, det motsvarar knappt tjugo om dagen. En hel massa företag som människor kämpat för och trott på. Men ibland förändras förutsättningar, omvärld och kundrelationer snabbare än man kan förutse eller göra något åt. Om det händer dig gäller det att ha planerat för hur du ska få ihop pengar i väntan på ny sysselsättning, så att du fortfarande kan betala hyran, mobilräkningen och ställa mat på bordet.

SMÅA – a-kassan för småföretagare
Ett enkelt sätt att säkra sin inkomst är att ansluta sig till SMÅA, a-kassan för småföretagare. Det kostar bara 128 kr / månad och skulle du hamna i situationen att du inte längre kan ta ut lön från ditt företag kan du få 80 % av din lön upp till 25 025 kr / månad. Som ansluten kan du också teckna en tilläggsförsäkring och säkra upp till 80 000 kr / månad. Men bara hälften av Sveriges småföretagare är anslutna till a-kassan. SMÅAs vd Bodil Aström tror att det beror på att många företagare inte vet att de har rätt att ansluta sig.

– Många tror att de inte omfattas av a-kassan.

Och att försäkra sin inkomst är kanske inte det första man tänker på när man startar företag, säger Bodil Åström, vd för SMÅA, Småföretagarnas a-kassa.

Vänta inte!
Som företagare är det ju ofta mycket som måste fixas exakt nu – eller ännu hellre igår. Då kan en sån sak som att ansluta sig till SMÅA bli något man skjuter på, särskilt om risken för konkurs inte är överhängande. Men för att få ut maximal a-kassa måste du ha varit ansluten i minst ett år, därför är det klokt att göra det så fort som möjligt. Det tar inte längre tid än du redan lagt på att läsa den här artikeln. Anslut dig här – och välkommen till lönetrygghet för företagare.
Foto av: Adobe Stock
Stark optimism trots svagare konjunktur
Foto av: ADOBE STOCK
Riksbankens nya rapport: Här är största risken för ekonomin
Bild saknas